Έτοιμη να υποδεχτεί τους νέους μαθητές της η Έκθεση Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης

«Κυψέλη» αγάπης για τη Σύρο και τον πολιτισμό της

Λόγω παράτασης των περιοριστικών μέτρων (lockdown) αναβλήθηκε η έναρξη των εκπαιδευτικών μαθημάτων στην Έκθεση Αντιγράφων Κυκλαδικής τέχνης η οποία είχε ορισθεί για το Σάββατο 16 Ιανουαρίου.

Παρά το γεγονός ότι οι εγγραφές ολοκληρώθηκαν στις αρχές του προηγούμενου μήνα και τα τμήματα είχαν ήδη συμπληρωθεί, η πανδημία δεν επέτρεψε την αρχή του νέου κύκλου μαθημάτων για τον πρωτοκυκλαδικό πολιτισμό και την ιστορία της Σύρου με την αρχαιολόγο και εμπνεύστρια της σημαντικής αυτής «κυψέλης» πολιτισμού, Μαρία Ρώτα.

Αναμονή για την επαναλειτουργία

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη ενημέρωσε το Σώμα ότι τα στελέχη του Τμήματος βρίσκονται σε αναμονή ενημέρωσης από τα συναρμόδια υπουργεία σχετικά με την λειτουργία αντίστοιχων εκπαιδευτικών δομών ώστε να υπάρξει η δυνατότητα έναρξης και συνέχισης της εκπαιδευτικής αυτής περιόδου.

«Αισιοδοξούμε ότι σύντομα θα επικρατήσει η επιστροφή στην κανονικότητα για όλους και ιδιαίτερα για τους μικρούς μας φίλους και θα απλωθεί η χαρά της δια ζώσης προσέγγισης του παρελθόντος με το σήμερα μέσα από όμορφες και ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές δράσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Λεονταρίτη.

«Γνωρίζω σημαίνει Εκτιμώ»

Το πράσινο φως για να εισέλθει στον ανανεωμένο και φρεσκαρισμένο χώρο της έκθεσης και να συναντήσει τη μελλοντική γενιά πρεσβευτών της πολιτιστικής ιστορίας του τόπου μας, αναμένει και η κ. Ρώτα.

Μέσα από τις εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις που θα λαμβάνουν χώρα κάθε Σάββατο, θα δοθεί η δυνατότητα διαμόρφωσης της πολιτιστικής συνείδησης και του χαρακτήρα των μικρών παιδιών, ενεργοποιώντας διαύλους επικοινωνίας του σήμερα  με το παρελθόν, καλλιεργώντας  παράλληλα την αγάπη για τον τόπο τους και για την αδιάσπαστη ιστορική μας συνέχεια.

Στον χώρο της έκθεσης ξετυλίγεται η εικόνα μιας πρωτοποριακής πρωτοβουλίας πολλών ετών  και ένας θεσμός με τίτλο «Μικρός Ξεναγός στην πόλη μου» που έχει αποσπάσει θαυμασμό και πλήθος συγχαρητηρίων Ελλήνων αλλά και ξένων προσωπικοτήτων, όπως και το έντονο ενδιαφέρον του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου.

Η Έκθεση δημιουργήθηκε το 1993 στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης με στόχο να αποτελέσει ένα διαφορετικό σχολείο για τους μικρούς Συριανούς που θέλουν να ανακαλύψουν τον τόπο τους, να αντλήσουν γνώσεις και να τις μεταδώσουν σε οικείους και επισκέπτες. Μέσω του θεσμού των Μικρών Ξεναγών, οι μαθητές των εκπαιδευτικών προγραμμάτων εφαρμόζουν στην πράξη όσα διδάσκονται και μετατρέπουν τη γνώση τους σε μέσο επικοινωνίες με θαυμαστές της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του νησιού, ξεναγώντας τους στο Πνευματικό Κέντρο, το Θέατρο Απόλλων και το Δημαρχιακό Μέγαρο.

Στον νέο κύκλο μαθημάτων, πολύτιμη θα είναι και η συμβολή τόσο της παιδαγωγού που απασχολείται στην Έκθεση Αντιγράφων με το πρόγραμμα οκτάμηνης εργασίας, όσο και εθελοντών, παλαιών μαθητών του Μουσείου που επιθυμούν να μοιραστούν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους με τη νέα γενιά «Μικρών Ξεναγών» της Ερμούπολης.