«Στα μύχια της Ψυχής» της Μαίρης Μπουζάκη

Μαγεμένη και «ουσύρα»

Μία ανάσα πριν από την ολοκλήρωση των εικαστικών εκθέσεων στο πλαίσιο του «Σύρος Πολιτισμός 2016», η ζωγράφος Μαίρη Μπουζάκη ξενάγησε τους επισκέπτες της Έπαυλης Τσιροπινά στα «Μύχια της Ψυχής» της, μέσα από μία σειρά ελαιογραφιών με ιμπρεσιονιστικές επιρροές.

Η κ. Μπουζάκη, με καταγωγή από το Ρέθυμνο, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ηλιούπολη, στην όπου έζησε τα παιδικά της χρόνια. Σπούδασε Πληροφορική και  "Ελληνικό Πολιτισμό" στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Από το 2000 – 2013 εργάστηκε στην Οικονομική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και από το 2014 έως και σήμερα στην Οικονομική Υπηρεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Έρωτας με την πρώτη ματιά

Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη», η ζωγράφος εξέφρασε τον θαυμασμό της για τη Σύρο, την οποία ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα από την πρώτη κιόλας στιγμή. «Επισκέφτηκα για πρώτη φορά το νησί τον περασμένο χειμώνα και ομολογώ πως εντυπωσιάστηκα τόσο από την αρχιτεκτονική, όσο και από τη δομή του. Έφυγα μαγεμένη, και όπως λέτε κι εσείς «ουσύρα» - δηλαδή ευτυχής με μια κρυφή επιθυμία να επιστρέψω, η οποία συνέπεσε με την πρόταση που μου έγινε να παρουσιάσω την έκθεσή μου σε ένα τόσο σημαντικό σπουδαίο μνημείο όπως η Έπαυλη Τσιροπινά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ιμπρεσιονιστικές πινελιές

Έχοντας ασχοληθεί τόσο με το Ελεύθερο Σχέδιο, το μολύβι και το κάρβουνο, η ίδια κατέληξε στα λάδια, τα οποία αποτελούν και το βασικό υλικό της τελευταίας δημιουργικής «φουρνιάς» της. Όπως εξήγησε, «κάθε έργο αναδεικνύει και μια πτυχή της προσωπικής μου ζωής. Ξεκινάει με μια προσωπική εμπειρία και τελειώνει με αυτή». Επηρεασμένη από το ρεύμα των ιμπρεσιονιστών, η κ. Μπουζάκη στοχεύει στον εντυπωσιασμό του θεατή, βασιζόμενη στην αφαιρετική ικανότητα, τα έντονα χρώματα και τις αντανακλάσεις του φωτός κατά περίσταση.

Από τα έργα της, δεν θα μπορούσε να λείψει και ένας πίνακας αφιερωμένος στην Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, η οποία την φιλοξένησε για μία ολόκληρη εβδομάδα. Καταλήγοντας, δήλωσε συγκινημένο από το ενδιαφέρον τόσο του Δήμου, όσο και των κατοίκων του νησιού, οι οποίοι έδειξαν ότι παρόλες τις δυσκολίες που περνάει η χώρα μας, η τέχνη θα μας αφορά και θα μας αγγίζει όλους.