Αφιέρωμα της Λαϊκής Ορχήστρας Σύρας στον Γιώργο Μητσάκη

Ρεμπέτικα βράδια στην Άνω Σύρο

Άρχισαν τα όργανα στην Πιάτσα της Άνω Σύρου και οι επισκέπτες του μεσαιωνικού οικισμού σηκώθηκαν από τη θέση τους για να χορέψουν και να διασκεδάσουν με αγαπημένα τραγούδια του Γιώργου Μητσάκη.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός», η Λαϊκή Ορχήστρα Σύρας παρουσίασε το βράδυ της Τρίτης ένα μοναδικό αφιέρωμα στον συνθέτη και στιχουργό πολυάριθμων ρεμπέτικων και λαϊκών τραγουδιών, που έμεινε γνωστός και ως «ο δάσκαλος». 

Η φλόγα της λαϊκής «καρδιάς»

Ο Γιώργος Μητσάκης πρωτοήρθε σε επαφή με τη λαϊκή μουσική στη Μαγνησία, αλλά σύντομα αναζήτησε την τύχη του στη Θεσσαλονίκη. Η γνωριμία του με τον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Χατζηχρήστο τον οδήγησε το 1939 στον Πειραιά, την πόλη που αγάπησε. Εκεί άρχισε να γράφει για τον καημό, το γλέντι και το μεράκι του λαϊκού ανθρώπου, δίνοντας μέσα από τα τραγούδια του ελπίδα και δύναμη σε όσους αναζητούσαν απαντήσεις αλλά και κουράγιο. 

Ο Αντώνης Μαραγκός και ο Ηλίας Θεοδωρόπουλος με το μπουζούκι τους, ο Ισίδωρος Ρούσσος με την κιθάρα του, ο Πέτρος Βαρθαλίτης με το ακορντεόν του και η Χρυσούλα Κεχαγιόγλου με την ξεχωριστή φωνή της θύμισαν στο κοινό μερικές από τις καλύτερες μουσικές στιγμές του παρελθόντος.

Το ζεστό χειροκρότημα, οι χοροί, αλλά και οι παραγγελιές που έδιναν κι έπαιρναν, αποτέλεσαν την καλύτερη απόδειξη ότι το κοινό του νησιού «όσο ζει, θ’ αγαπά τη ρεμπέτικη μουσική», η «καρδιά» της οποίας εξακολουθεί να «χτυπά» μέχρι και σήμερα στη γενέτειρα του Μάρκου Βαμβακάρη, την Άνω Σύρα. 

Κι είναι μόνο η αρχή…

Υπενθυμίζεται ότι αυτό το καλοκαίρι όλα τα φώτα είναι στραμμένα στο 1ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου που θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο από 31 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου. Στην έναρξη του Φεστιβάλ στην πλατεία Μιαούλη, η Λαϊκή Ορχήστρα Σύρας θα παρουσιάσει παλιά λαϊκά τραγούδια των μεγαλύτερων συνθετών της προπολεμικής και μεταπολεμικής περιόδου. 

Από το πρόγραμμα των εκδηλώσεων δεν θα μπορούσε να λείπει ο μεσαιωνικός οικισμός της Άνω Σύρου, όπου θα πραγματοποιηθεί η παράσταση κουκλοθέατρου της Αννέτας Στεφανοπούλου «Ο Ρεμπέτης Γιοβάν», η προβολή του ντοκιμαντέρ του Γιώργου Ζέρβα «Μ’ αρέσουν οι καρδιές σαν τη δική μου», η συναυλία «Ο Μάρκος Βαμβακάρης στη γειτονιά που γεννήθηκε» και η παρουσίαση βιβλίων για τον Μάρκο Βαμβακάρη.