Συνέντευξη του βιολονίστα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιάννου Μαργαζιώτη για τη 14η έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων

Για πρώτη φορά «επισκέπτεται» την Άνω Σύρο

Έξω από τα «τείχη» του Θεάτρου Απόλλων θα βρεθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων, το οποίο ανεβαίνει φέτος στον λόφο της Άνω Σύρου για μία μοναδική συναυλία.

Η επιτυχημένη μουσική διοργάνωση, που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός» επιστρέφει στο «σπίτι» της και προσφέρει στους κοινό της πέντε συναυλίες. Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, από την Βραζιλία ως την Ιαπωνία, και φυσικά από την Ελλάδα, θα παρουσιάσουν από τις 12 έως τις 18 Αυγούστου 2018, αριστουργηματικά έργα μουσικής δωματίου αλλά και άριες από την Όπερα, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του βιολονίστα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιάννου Μαργαζιώτη.

Την πρώτη βραδιά του Φεστιβάλ, θα παρουσιαστούν στο ιστορικό θέατρο της Ερμούπολης διαμάντια της μουσικής δωματίου, με επιρροές από τη λαϊκή παράδοση της κεντρικής Ευρώπης. Οι μουσικοί Ai Motohash (πιάνο), Lars Bjørnkjær (βιολί), Γιάννος Μαργαζιώτης (βιολί), Olgu Kızılay (βιολί), Πάρις Αναστασιάδης (βιόλα), Ενκέλα Κοκολάνη (βιόλα), Selin Nardemir (τσέλο) και Ισίδωρος Σιδέρης (τσέλο) θα ερμηνεύσουν έργα των J. Haydn, J. Brahms και Saint Saens.

Γνωριμία με το κοινό του μεσαιωνικού οικισμού

Εξίσου ανεκτίμητα «διαμάντια» θα σκορπίσει το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων και στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου. Τη Δευτέρα 13 Αυγούστου, το κουαρτέτο εγχόρδων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και δύο σολίστ από το εξωτερικό θα παρουσιάσουν έργα των W.A. Mozart, G. Rossini και L. van Beethoven, στον Καθεδρικό Ναός Αγίου  Γεωργίου.

«Η συγκεκριμένη συναυλία προγραμματίστηκε σε απόλυτη και αγαστή συνεννόηση με το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και με την ευγενική παραχώρηση της Καθολικής Επισκοπής Σύρου», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Γιάννος Μαργαζιώτης.

Τι οδήγησε σε αυτή την πρωτοβουλία, που αποτελεί σημαντικό βήμα εξέλιξης, αλλά και ανανέωσης; «Σκεφτήκαμε ότι, πρέπει να βγούμε να βγούμε και λίγο έξω από το Θέατρο Απόλλων, ώστε κόσμος που ζει στην Άνω Χώρα να μπορέσει να ακούσει μερικά αριστουργήματα της μουσικής δωματίου και να καταλάβει τι είναι αυτό το Φεστιβάλ, το οποίο επί 14 χρόνια παράγει κάποιο πολιτισμό στη Σύρο».

Κι αυτή είναι μόνο η αρχή, καθώς σύμφωνα με τον κ. Μαργαζιώτη μελλοντικά θα αναζητηθούν κι άλλοι χώροι, κατάλληλοι να φιλοξενήσουν τέτοιου είδους συναυλίες. «Εμείς δεν παίζουμε με μικροφωνικές εγκαταστάσεις, η κλασική μουσική έχει μια ιδιαιτερότητα, παίζεται με τα όργανα δίχως ενίσχυση, επομένως σε ανοιχτούς χώρους και ιδιαίτερα στις Κυκλάδες, όπου φυσάει πολύ, υπάρχει μια εγγενής δυσκολία», εξήγησε ο ίδιος.

Για το λόγο αυτό, οι διοργανωτές είναι θετικοί στην πραγματοποίηση συναυλιών σε κλειστούς χώρους, όχι απαραίτητα εξειδικευμένους στην κλασική μουσική, που μπορούν να φιλοξενήσουν ένα μικρό σύνολο. «Εμείς είμαστε πάντα έτοιμοι να προσφέρουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι, η σχέση του Φεστιβάλ με τον μεσαιωνικό οικισμό ξεκινά φέτος σε γερές βάσεις και αναμένεται να συνεχιστεί. «Δεν το κάνουμε για μία φορά μόνο. Θα κοιτάξουμε να το επαναλάβουμε στην Άνω Σύρο και αν μου προταθεί και κάποιος άλλος χώρος από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Θ. Μενδρινού, θα επεκταθούμε».

Απαγορευτικός παράγοντας, το περιορισμένο budget

Η εξέλιξη και διεύρυνση του Φεστιβάλ περιλαμβάνονται πάντοτε στους στόχους των διοργανωτών, ωστόσο οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες αποτελούν απαγορευτικό παράγοντα για την υλοποίηση κάθε οράματος. «Όταν τα οικονομικά μιας χώρας δεν είναι ανθηρά, παρασύρουν και όλες τις άλλες δράσεις. Αυτό σημαίνει ότι για να γίνεται ένας προγραμματισμός εκτός Θεάτρου που είναι και ελευθέρας εισόδου, θα πρέπει να υπάρχει και το ανάλογο budget. Αν δεν έχεις τον κατάλληλο προϋπολογισμό, δεν μπορείς να υποστηρίξεις και πάρα πολλές δράσεις».

Στο μυαλό των υπευθύνων στριφογυρίζουν αρκετά σχέδια, τα οποία θα μπορούσαν να υλοποιηθούν και να ενεργοποιήσουν περισσότερο κόσμο στο νησί. «Παλαιότερα είχαμε σεμινάρια με δασκάλους αναγνωρισμένους σολίστ οι οποίοι έπαιζαν στο φεστιβάλ μας. Άνθρωποι από τα πέρατα του κόσμου, την Αυστραλία, την Κορέα και την Κεντρική Ευρώπη επισκέπτονταν το νησί για να παραστούν και να διδαχτούν από τους προσκεκλημένους καλλιτέχνες. Έτσι, ανοίγει και ένας κύκλος επισκεπτών, γιατί οι άνθρωποι αυτοί έρχονται στο νησί, νοικιάζουν δωμάτια στα ξενοδοχεία, βγαίνουν και τρώνε έξω. Αλλά για να γίνονται τέτοιου είδους προγραμματισμοί πρέπει να σου το επιτρέπει η οικονομία».

Ανεπηρέαστη η ποιότητα

Παρόλα αυτά, ο κ. Μαργαζιώτης διευκρίνισε ότι, οι οικονομικές δυσκολίες επηρεάζουν αποκλειστικά την ποσότητα, δηλαδή την ποικιλία των δράσεων και σε καμία περίπτωση την ποιότητα του προγράμματος. «Δεν έχουμε κάνει καμία έκπτωση στην ποιότητα και από την πρώτη χρονιά, το Φεστιβάλ έχει τους καλύτερους δυνατούς καλλιτέχνες τόσο από το εξωτερικό, όσο και από το εσωτερικό», κατέληξε. 

Υπό την αιγίδα του Τμήματος Πολιτισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018, στο Θέατρο Απόλλων, η συναυλία «Μεγάλοι δημιουργοί» με το κουαρτέτο εγχόρδων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Θα παρουσιαστούν έργα των L. van Beethoven και R. Schumann. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Οι συναυλίες συνεχίζονται την Πέμπτη 16 Αυγούστου με το τρίτο μέρος των Διαμαντιών της μουσικής Δωματίου. Οι: Μιχάλης Τάγκας, πιάνο / Bülent Evçil, φλάουτο (Τουρκία) / Sezay Kocabiyik, όμποε / Lars Bjørnkjær, βιολί (Δανία) / Aare Tammesalu, τσέλο (Εσθονία) θα παρουσιάσουν έργα των W.A. Mozart, G. Rossini, F. Chopin και R. Schumann.

Το πρόγραμμα του 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων ολοκληρώνεται το Σάββατο 18 Αυγούστου 2018 με τη Festival chamber music orchestra και τη σοπράνο Έλενα Κελεσίδη. Θα ακουστούν τα έργα: Concerti grossi - A. Vivaldi, κοντσέρτα για βιολί - J.S. Bach και άριες των F. Händel, H. Purcell, R. Schubert (Salve Regina).