Τα «μαγικά μαξιλάρια» του Ευγένιου Τριβιζά δίνουν τη μάχη τους στο Θέατρο «Απόλλων»

Ονειρικός μαξιλαροπόλεμος

Δώδεκα χρόνια μετά τη Φρικαντέλα, τη μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα, ο Θεατρικός Όμιλος «Ο Σουρής» επέστρεψε στο παιδικό θέατρο με ένα ακόμη συγγραφικό κομψοτέχνημα του Ευγένιου Τριβιζά, για να μας καθησυχάσει, λέγοντας πως, ακόμα κι αν χάσουμε το σπίτι ή την περιουσία μας, κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει τα όνειρά μας.

«Τα μαγικά μαξιλάρια» βασισμένα στο ομώνυμο μυθιστόρημα του αγαπημένου συγγραφέα, που ο ίδιος διασκεύασε για τις ανάγκες της πρώτης συνεργασίας του με την Παιδική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου (2009-2010), θα στρωθούν για τελευταία φορά στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων, σήμερα στις 18:00.

Η υπόθεση του έργου

Το έργο του Ευγένιου Τριβιζά, μεταφέρει τους θεατές στη χώρα του άπληστου Βασιλιά Αρπατίλαου, εκεί όπου απαγορεύονται οι Κυριακές, τα πάρτι γενεθλίων, οι παιδικές χαρές, ακόμα και ο λόξιγκας. Όλοι είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν νύχτα-μέρα για να γεμίζει με διαμάντια το θησαυροφυλάκιο του Βασιλιά. Η καταχθόνια μάγισσα, Σαυριλία Βρισελιέ, σχεδιάζει να καταργήσει ακόμη και τα όνειρα με την καινούργια εφεύρεσή της, τα «εφιαλτικά μαξιλάρια», για να δουλεύουν όλοι περισσότερο, χωρίς παράπονα. Σε αυτή την απόπειρα όμως, θα βρει απέναντί της την αντίσταση των παιδιών και του δασκάλου τους που θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν το τρομερό σχέδιο με μία εξίσου «πουπουλένια» ασπίδα προστασίας.

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν 17 ενήλικες ηθοποιοί και 11 παιδιά, ενώ συμμετέχουν ακόμα 10 μικροί χορευτές. Το έργο «ντύνουν» μουσικά τα πρωτότυπα τραγούδια του Χαράλαμπου Γωγιού, που ακούστηκαν για πρώτη φορά πριν από επτά χρόνια στη Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη». Το θρόνο του Βασιλιά τον έχει επιμεληθεί ο Γιάννης Βέλλης.

Επίκαιρο μήνυμα

Πρόκειται για μία διαδραστική παράσταση με προβολές, αντικείμενα και κοστούμια που μας μεταφέρουν στην εποχή του Μεσαίωνα. «Το έργο είναι επίκαιρο, καθώς μεταδίδει στα παιδιά το μήνυμα πως ακόμα κι αν μας πάρουν την περιουσία μας, θα μας μείνουν τα όνειρά μας», δήλωσε ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιάννης Δεσύπρης.

Σημειώνεται ότι στην παράσταση χρησιμοποιούνται 50 καινούρια μαξιλάρια, τα οποία κατόπιν επιθυμίας τόσο των συντελεστών, όσο και των χορηγών της, θα δωρισθούν στα ευαγή ιδρύματα του νησιού. «Θεωρούμε ότι στο Νοσοκομείο και στα Γηροκομεία θα πιάσουν τόπο και θα ανακουφίσουν κάποιους ανθρώπους. Τα παιδιά που συμμετέχουν στην παράσταση, είναι ενθουσιασμέναμε αυτή την ιδέα».