Λευτέρης Λαζαρίνος, Ελπίδα Σαγκινέτου και Ελπίδα Κανακάρη μιλούν για την νέα προσπάθεια που ξεκινά ο Άρης Σύρου

Ακόμη ένα βήμα εμπρός

Ο Άρης Σύρου πιστώς στο ραντεβού του με την μεταλαμπάδευση του μπάσκετ, για ακόμη μια χρονιά κάνει ένα βήμα παραπάνω δημιουργώντας τμήμα για πολύ μικρά παιδιά και συγκεκριμένα για ηλικίες 3 ετών. Η προσπάθεια των ανθρώπων της Συριανής ομάδας μεγάλη, αφού παιδιά που ακόμη καλά - καλά δεν γνωρίζουν να περπατούν θα βρεθούν σε γήπεδα μπάσκετ και θα μαθαίνουν αρχικά για το άθλημα αυτό. Οι δύο προπονήτριες των ακαδημιών η Ελπίδα Σαγκινέτου και η Ελπίδα Κανακάρη είναι σίγουρες πως κι αυτή η προσπάθεια θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Άλλωστε οι διοικούντες της ομάδες κάνουν βήματα σιγά - σιγά και έπειτα από ώριμη σκέψη.

Πριν όμως ξεκινήσει η σεζόν η διοίκηση του Άρη Σύρου πραγματοποίησε σεμινάρια μπάσκετ στην Α' κλειστή αίθουσα του Αθλητικού Κέντρου, παρουσία γνωστού Έλληνα προπονητή. Περισσότερα για το θέμα αυτό μας είπε ο υπεύθυνος των ακαδημιών και προπονητής της ομάδας Λευτέρης Λαζαρίνος.

«Δύσκολο εγχείρημα, όμως οι γονείς πρέπει να μας εμπιστευτούν»

Στη συνέντευξη που παραχώρησαν στην Κοινή Γνώμη οι τρεις προπονητές της ομάδας, μίλησαν αρχικά για τη νέα προσπάθεια με το τμήμα των λιλιπούτιων αθλητών, κι αν υπάρχουν δυσκολίες για τη δημιουργία ενός τέτοιου τμήματος.

Ελπίδα Κανακάρη

"Είναι ένα καινούργιο πρόγραμμα για πολύ μικρά παιδιά. Θα είναι ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα που θα αφορά αυτές τις ηλικίες, επίσης θα χρησιμοποιηθεί παιχνιδοκεντρική μέθοδος, που αυτό σημαίνει ότι μέσω του παιχνιδιού κάνουμε μία εισαγωγή του παιδιού μέσα στον αθλητισμό. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα και δεν υπάρχει κάτι ανάλογο στις Κυκλάδες. Προσωπικά εγώ το κάνω τρία χρόνια τώρα πάνω στην εκπαίδευση και ελπίζουμε να πετύχει".

Θα ήθελα μου πείτε πως δέχονται οι γονείς αυτό το εγχείρημα γιατί είναι αλήθεια πως οι γονείς σε αυτές τις ηλικίες είναι προστατευτικοί και δύσκολα νομίζω θα πάρουν την απόφαση να βάλουν στον αθλητισμό από τόσο μικρή ηλικία τα παιδιά τους.

Ελπίδα Σαγκινέτου

"Οι περισσότεροι γονείς το έχουν δει πολύ θετικά αυτό το καινούργιο εγχείρημα που πάμε να ξεκινήσουμε εδώ στο Άρη. Στις συγκεκριμένες ηλικίες αυτή τη στιγμή στη Σύρο δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο. Ήδη μας έχουν τηλεφωνήσει πάρα πολλοί γονείς, έχουν ενδιαφερθεί και νομίζω ότι είναι ένα πάρα πολύ καλό να έρθουν τα παιδιά σε τέτοια ηλικία και μέσα απ' αυτή τη μορφή να έρθουν σε επαφή με τον αθλητισμό. Είναι κάτι καινούργιο και πιστεύουμε ότι θα αρέσει πάρα πολύ στα μικρά παιδιά".

Είστε και οι δύο γυμνάστριες και γνωρίζεται το αντικείμενο. Θα ήθελα να μου πείτε πως από την πλευρά σας βλέπετε τα μικρά παιδιά που προπονούνται στην ομάδα σας, αλλά και για την πρόοδό τους.

Ε. Κ. "Η πρόοδός τους είναι σε πάρα πολύ καλά επίπεδα κι αυτό φαίνεται κι από την αύξηση που υπάρχει στην ομάδα μας, καθώς κάθε χρόνο όλο και περισσότερα παιδιά είναι κοντά μας. Τα παιδιά προχωρούν από το ένα τμήμα στο άλλο, υπάρχει εξέλιξη και πιστεύουμε ότι και αγωνιστικά θα είμαστε φέτος καλύτεροι".

Είστε ικανοποιημένες με αυτό που βλέπετε γιατί πολλοί υποστηρίζουν ότι οι Συριανοί δεν έχουν σωματότυπο για μπάσκετ.

Ε.Σ. "Με δουλειά και σκληρή προσπάθεια ότι σωματότυπο κι αν έχει ένα παιδί, δηλαδή να είναι λίγο πιο ψηλό ή πιο κοντά, να είναι με λίγα παραπάνω κιλά, αυτό δεν παίζει ρόλο. Αν έχει διάθεση το παιδί θα μπορέσει να τα καταφέρει σε οποιοδήποτε άθλημα κι αν είναι. Εγώ αυτή τη στιγμή που έχω το τμήμα παγκορασίδων, υπάρχουν πολλές διαφορές, όμως με τη διάθεση που δείχνουν και την προσπάθεια που καταβάλουν ξεπερνάμε όλα τα εμπόδια. Τα περισσότερα προβλήματα έχουν να κάνουν με τις πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες που έχουν να κάνουν τα παιδιά και με το βαρύ πρόγραμμα που έχουν σε καθημερινή βάση. Εμείς σαν ακαδημία κάνουμε πάρα πολύ καλή δουλειά κι αυτό φαίνεται στην αύξηση του αριθμού των παιδιών".

Θα ήθελα να μου πείτε αν το μπάσκετ και γενικά τον αθλητισμό τα παιδιά τον βρίσκουν σαν μία διέξοδο από το βαρύ πρόγραμμα που έχουν σε καθημερινή βάση.

Ε.Σ. "Σίγουρα τα παιδιά ξεφεύγουν από την ρουτίνα της καθημερινότητας και αυτό το είδα και πέρσι όταν τα παιδιά έφευγαν με βαριά καρδιά για να πάνε να συνεχίσουν το πρόγραμμά τους. Λογικό βέβαια είναι αυτό, τους αρέσει η προπόνηση και εννοείται ότι όλη αυτή τη διαδικασία την έβλεπαν σαν μία διέξοδο. Το κάθε παιδί την ώρα της προπόνησης, θέλει να περάσει καλά και να ξεφύγει από το βαρύ πρόγραμμα ".

Ε.Κ. "Αυτό συμβαίνει σε όλες τις ηλικίες, ακόμη και για τα παιδιά των 3-4 ετών. Τα παιδιά ειδικά σε αυτήν την ηλικία είναι πολύ δραστήρια και δεν υπάρχει κάτι για να απασχοληθούν. Γι' αυτό οι γονείς θα πρέπει να το δουν θετικά όλο αυτό το εγχείρημα που πάνε να κάνουμε και να φέρουν τα παιδιά τους κοντά μας".

"Ο Άρης δεν μένει στάσιμος, συνεχώς εξελίσσεται"

Στο τέλος της συνέντευξης μίλησε και ο υπεύθυνος των ακαδημιών Λευτέρης Λαζαρίνος, και αναφέρθηκε στο σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες στη Σύρο.

" Ο Άρης έχει δείξει και στο παρελθόν, ότι κανείς προπονητής, κανένας παίκτης δεν μπορεί να φτάσει σε σημείο που να πει ότι τα ξέρει όλα. Στον αθλητισμό δεν υπάρχει... ταβάνι αφού όλο και μαθαίνει περισσότερα πράγματα. Όλα αυτά που κάνουμε κατά καιρούς έχουν σαν σκοπό να μάθουμε εμείς οι προπονητές, αλλά και οι ίδιοι οι αθλητές να αλλάζουν παραστάσεις και να προπονούνται κάτω από άλλες βάσεις. Τα παιδιά και οι γονείς ανταποκρίθηκαν, εμείς από την πλευρά μας καθίσαμε δύο εξάωρα για να παρακολουθήσουμε και να συμμετάσχουμε στην προπόνηση. Ακόμη και ο ίδιος ο Ομπράντοβιτς δεν μπορεί να πει ότι τα ξέρει όλα. Σκοπός της ομάδας του Άρη είναι οι προπονητές του να γεμίζουν τις γνώσεις τους και να μην μένουν στάσιμοι. Με αυτόν τον τρόπο θα επωφεληθούν και τα παιδιά και θα τα βοηθήσει να εξελιχθούν".

Ο Άρης ξεκινά δυναμικά τη σεζόν, αφού η αρχή έγινε με ένα πολύ καλό σεμινάριο.

"Ξεκινάμε πάλι τη νέα σεζόν, κάθε χρόνο λέμε ότι ίσως να είναι η τελευταία χρονιά, όμως τόσο η αγάπη για το άθλημα, όσο και η ανταπόκριση του κόσμου μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε και να προσπαθούμε κάθε χρόνο για το καλύτερο. Ο Άρης έχει ξεκινήσει από το 2011 και τα βήματα μπροστά είναι μεγάλα, αφού τα αποτελέσματα είναι όλο και καλύτερα. Η αρχή ήταν με 20 παιδιά και τώρα έχουμε φτάσει να έχουμε 120 αθλητές και συνεχίζουμε. Κλείνοντας θα ήθελα να μιλήσω και για τη νέα αυτή προσπάθεια που θα ξεκινήσει άμεσα. Το πρόγραμμα αυτό δουλεύεται ήδη στην Αμερική με μεγάλη επιτυχία. Για να φτάσουμε όμως σ' αυτό το σημείο έχουμε μιλήσει με ανθρώπους, έχουμε πάρει ιδέες και δεν το ξεκινάμε τυχαία. Έχουμε την τύχη να έχουμε τις δύο Ελπίδες κοντά μας, δύο κορίτσια τα οποία είναι ειδικευμένα πάνω στον συγκεκριμένο τομέα καθώς ασχολούνται με παιδιά χρόνια. Οι γονείς πρέπει να έρθουν κοντά μας, πρέπει να δοκιμάσουν, να μας εμπιστευτούν και να δουν το νέο αυτό πρόγραμμα. Σίγουρα η ηλικία είναι πολύ περίεργη, όμως σε κάθε προπόνηση θα υπάρχουν δύο εξειδικευμένες προπονήτριες και δεν θα μείνει κανένα παιδί εκτεθειμένο".