Άρθρο του Γ. Μαραγκού

Στήριξη της (ΜΜ) Επιχειρηματικότητας

Πρωτοβουλίες για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του νησιού και των θέσεων εργασίας που αυτές προσφέρουν όπως ανοικτά εμπορικά κέντρα, συμβουλευτικές δράσεις επιχειρηματιών, χρηματοδοτήσεις κλπ.

Η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του νησιού μας αποτελεί σημαντικό παράγοντα διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής. Η δραστηριοποίηση υγιών επιχειρήσεων στη Σύρο μεταφράζεται σε αύξηση της απασχόλησης, μεγαλύτερη κυκλοφορία του χρήματος στο νησί μας, περισσότερες και καλύτερες επιλογές για όλους μας ως καταναλωτές, διατήρηση του παραγόμενου εισοδήματος εντός της Σύρου και ελαχιστοποίηση των αγορών μας από άλλες περιοχές.

Όλα τα παραπάνω είναι απολύτως αναγκαία για να βγούμε γρήγορα από το φαύλο κύκλο της ύφεσης. Για να τα πετύχουμε, πρέπει πάση θυσία να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ ασφαλείας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας, που θα περιορίσει τις επιπτώσεις της κρίσης και θα διαφυλάξει τη βιωσιμότητά τους.

Ο σχεδιασμός της αναπτυξιακής διαδικασίας στον τόπο μας, φεύγει με γρήγορα βήματα από την κεντρική εξουσία και μεταβιβάζεται σε μας τους δημότες, μέσω της Δημοτικής μας Αρχής. Όσο πιο γρήγορα κατανοήσουμε τι σημαίνει μια τέτοια εξέλιξη για το νησί μας, τόσο πιο αποτελεσματικά θα δημιουργήσουμε μια ακμάζουσα επιχειρηματική κοινότητα και μια δίκαιη κοινωνία συνολικά.

Η σημερινή ηγεσία του δήμου μας, δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται πόσο γρήγορες είναι οι εξελίξεις και πώς θα επηρεάσουν τον τόπο μας, ανάλογα με τη δική μας δραστηριότητα. Τα χρόνια που έρχονται είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία που έχουμε να οδηγήσουμε τη Σύρο στην πρόοδο και να μην την αφήσουμε να βυθιστεί ακόμη περισσότερο στην αδράνεια και την απραξία, που θα είναι καταστροφική για τις γενιές που έρχονται.

Ως νέα δημοτική αρχή θέτουμε ως ύψιστη προτεραιότητα την προστασία και την ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας της Σύρου. Στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε άμεσα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

  • Η δημιουργία θεσμών προώθησης της υγιούς επιχειρηματικότητας, με σκοπό την ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης ανάμεσα στις επιχειρήσεις μας και τους καταναλωτές τόσο της Σύρου όσο και όμορων νησιών, ιδιαίτερα σε συνεργασία με τους φορείς επιχειρηματικότητας, όπως το Επιμελητήριο, ο Εμπορικός Σύλλογος και οι επαγγελματικοί σύλλογοι του νησιού μας.

  • Η ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς το νησί μας χρησιμοποιώντας σύγχρονες στρατηγικές και μεθόδους, σε συνεργασία με τους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου, που θα μεταφραστεί άμεσα σε αύξηση των πωλήσεων των τοπικών επιχειρήσεων, τόσο των τουριστικών όσο και των εμπορικών.

  • Η δημιουργία κινήτρων για όλους τους Συριανούς, σε συνεννόηση με τους επαγγελματικούς φορείς, ώστε να προτιμούν τα Συριανά καταστήματα για τις αγορές τους.

  • Η διεκδίκηση για ισότιμη συμμετοχή των Συριανών επιχειρήσεων στα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας τόσο του ΕΣΠΑ όσο και της νέας Προγραμματικής Περιόδου ΣΕΣ 2014-2020.

  • Η συνεργασία με τα Τραπεζικά Ιδρύματα για τον σχεδιασμό ειδικών προγραμμάτων μικρο-χρηματοδότησης (micro-financing) των συριανών επιχειρήσεων με στόχο την άμεση ανακούφισή τους από τα προβλήματα ρευστότητας και των συσσωρευμένων χρεών τους.

  • Ο σχεδιασμός και η παροχή σύγχρονων ανταποδοτικών υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις, ως αντάλλαγμα για τα δημοτικά τέλη που καταβάλλουν, και η επανεξέταση του ύψους των τελών αυτών προκειμένου να είναι όντως δίκαια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

  • Η διαρκής και δυναμική παρέμβαση προς την Πολιτική Ηγεσία της χώρας, με στόχο την άρση των σημαντικότατων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οικονομία της Σύρου, και ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς με προϊόντα, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, αλλά και στα εμπόδια που θέτει στην συριανή επιχειρηματικότητα η γραφειοκρατία και η αδυναμία των μηχανισμών του Κράτους να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στις συναλλαγές τους με τις τοπικές επιχειρήσεις.

Αναγνωρίζουμε τη συνεισφορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη της Σύρου, και δεσμευόμαστε ότι θα πράξουμε ότι είναι δυνατόν για να την προστατεύσουμε στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε.