Επαναφορά της καταστροφικής βιντζότρατας, με πρόσχημα επιστημονικούς λόγους

  • Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2016 - 06:10

Τις καταστροφικές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή από τη χρήση βιντζότρατας επισημαίνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, απαιτώντας την απαγόρευση της, όπως και κάθε συρόμενου εργαλείου αλίευσης, ζητώντας από τον αρμόδιο υπουργό την ανάκληση της σχετικής απόφασης.

Σοβαρή καταστρατήγηση των αρχών και των διατάξεων εθνικού και ευρωπαϊκού δικαίου που διέπουν την βιώσιμη αλιεία αποτελεί η απόφαση 7317/142567 της 18-12-2015 του Υπουργού Αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, κ. Βαγγέλη Αποστόλου, με την οποία επιτρέπεται και πάλι η χρήση του καταστρεπτικού για τη θαλάσσια ζωή αλιευτικού εργαλείου της βιντζότρατας.

Η βιντζότρατα, ως αλιευτικό εργαλείο που, λειτουργώντας σαρωτικά, συλλαμβάνει το σύνολο των θαλάσσιων οργανισμών μέχρι και το βυθό και καταστρέφει τα πολύτιμα για την αναπαραγωγή τους λιβάδια ποσειδωνίας, τελούσε υπό απαγόρευση μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014, οπότε με απόφαση του τότε υπουργού κ. Καρασμάνη (μετά την αναγγελία των εκλογών του Ιανουαρίου 2014) επιτράπηκε και πάλι. Η απόφαση του κ. Καρασμάνη ανακλήθηκε –σωστά και νόμιμα– από τον σημερινό υπουργό κ. Αποστόλου τον περασμένο Μάρτιο. Σήμερα, επικαλούμενος «ερευνητικούς σκοπούς», ο κ. υπουργός επιτρέπει την επαναφορά της βιντζότρατας και των καταστρεπτικών της επιπτώσεων στα ιχθυοαποθέματα και τη θαλάσσια ζωή γενικά.

Η επίκληση αναγκών «επιστημονικής έρευνας», μόνο ως κακοφτιαγμένο πρόσχημα μπορεί να εκληφθεί, ανάλογης αξιοπιστίας με τα αντίστοιχα που επικαλούνται κράτη όπως η Ιαπωνία για να επιτρέψουν δια της πλαγίας την φαλαινοθηρία.

Ακόμη και αν, υποθετικά, το δεχτούμε, προκύπτουν τα ακόλουθα ερωτήματα:

- Πόσο επιστημονική και ανεξάρτητη είναι μια έρευνα που χρησιμοποιεί 184 σκάφη, από τα οποία επιστήμονες θα παρακολουθούν μόνο τα 22 από αυτά, ενώ οι υπόλοιπες καταγραφές θα γίνονται από τους ίδιους τους τρατάρηδες, οι οποίοι επιπλέον θα μπορούν να εμπορεύονται τα αλιεύματα (!);

- Ποιός θα ελέγχει, επομένως, ότι τα υπόλοιπα σκάφη δεν θα αλιεύουν στις περιοχές ποσειδωνίας, όπως αυτές (ανεπαρκώς) έχουν προσδιοριστεί;

- Διαθέτουν όλα τα σκάφη σύστημα εντοπισμού θέσης GPS όπως προβλέπεται από την σχετική απόφαση; Πως θα ελεγχτεί κάτι τέτοιο;

Η αλήθεια είναι ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπέκυψε στις συνεχείς πιέσεις των κατόχων των σκαφών με βιντζότρατα, αγνοώντας τις μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα αλλά και τα συμφέροντα των αλιέων παράκτιας ήπιας αλιείας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι απαιτούμε την άμεση ανάκληση της κοντόφθαλμης και αντίθετης με τις αρχές της βιώσιμης αλιείας και της νέας ευρωπαϊκής αλιευτικής πολιτικής, αυτής απόφασης. Ζητούμε την οριστική απαγόρευση της βιντζότρατας και των άλλων καταστρεπτικών συρόμενων αλιευτικών εργαλείων, χωρίς καταστρατηγήσεις και διάτρητα προσχήματα. Η αλιεία θα έχει μέλλον στη χώρα μας μόνο αν ασκείται με βιώσιμες μεθόδους και με σεβασμό στα ιχθυοαποθέματα και την ανανέωση τους, και η βιντζότρατα δεν ανήκει σε αυτές.

Ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Φ. Γκανούλης δήλωσε σχετικά: «Η αλιεία κινδυνεύει άμεσα να γίνει μη βιώσιμο επάγγελμα, καθώς οι θάλασσές μας αδειάζουν. Καλούμε τον Υπουργό κ. Αποστόλου να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση που αφορά τις βιντζότρατες, μιας και η καταστροφή που προκαλούν στο θαλάσσιο οικοσύστημα είναι εδώ και χρόνια επιστημονικώς απόλυτα αποδεδειγμένη. Το αλιευτικό εργαλείο της βιντζότρατας εντάσσεται στο άρθρο 13 του Ε.Κ 1967/2006, το οποίο επί της ουσίας το καταργεί».