ROGER FEDERER

Ο Βασιλιάς είναι εδώ

  • Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2013 - 07:36

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι ο Ρότζερ Φέντερερ αποτελεί έναν ζωντανό θρύλο του παγκόσμιου τένις και γενικότερα του αθλητισμού.

Ωστόσο το γεγονός ότι διανύει την τέταρτη δεκαετία της ζωής του, έχει ως αποτέλεσμα να απασχολεί τους φίλους του αθλήματος το μέλλον του Ελβετού. Ειδικά όταν αδυνατεί να προσθέσει ένα ακόμη γκραν σλάμ στη συλλογή του, αρχίζουν και πάλι οι αναλύσεις αναφορικά με τις αντοχές του.

Η καλύτερη απάντηση στους επικριτές του αλλά και σε όσους βιάζονται να βάλουν τίτλους τέλους στην πιο πετυχημένη καριέρα στην ιστορία του τένις, είναι μια τοποθέτηση του Φέντερερ το καλοκαίρι του 2010.

Μόλις είχε αποκλειστεί από τον προημιτελικό γύρο του Γουϊμπλετον, μετά από επτά συνεχόμενες παρουσίες στον τελικό και έξι τίτλους εκ των οποίων οι πέντε ήταν συνεχόμενοι.

Τότε, ο Φέντερερ είχε πει πως η παρουσία έστω και στον προημιτελικό γύρο ενός γκραν σλαμ αποτελεί όνειρο ζωής για πολλούς τενίστες.

Ήταν η απάντησή του όταν του είπαν να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους απέτυχε να περάσει στον τελικό του Λονδρέζικου γκραν σλαμ. Πράγματι, τα επιτεύγματα του Ελβετού προκαλούν ίλιγγο και φαντάζουν εξωπραγματικά.

Η επί σειρά ετών παρουσία του τουλάχιστον έως τους «8» σε κάθε γκραν σλαμ, δεν έχει προηγούμενο. Δεν είναι λίγο, λοιπόν, να φθάνει στην Αυστραλία έως τον ημιτελικό γύρο και να χάνει στο πέμπτο σετ από τον Μάρεϊ.

Όσοι βιάζονται να τον «τελειώσουν» θυμίζουμε ότι στο Γουίμπλεντον αποκλείστηκε στον προημιτελικό γύρο το 2011 γνωρίζοντας την ήττα με 3-2 από τον Τσογκά. Αλλά ένα χρόνο μετά, ανέβηκε πάλι στο θρόνο του στο Λονδίνο νικώντας στον τελικό τον Μάρεϊ με 3-1 σετ.

Τα αναφέραμε όλα αυτά διότι και στα τρία επόμενα γκραν σλαμ της χρονιάς ο Φέντερερ δείχνει ικανός να πρωταγωνιστήσει.

Και γιατί όχι, να πάρει τον 18ο τίτλο στα 31 του χρόνια.

Η ΧΡΥΣΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ROGER FEDERER

2003: 7 τίτλους, 1 gran slam (Wimbledon) κατάταξη ATΡ: No 1.

2004: 11 τίτλους, 3 gram slam (Australian Open Wimbledon, US OPEN)

Κατάταξη ATΡ: Νο 1.

2005: 11 τίτλους, 2 gram Slam (Wimbledon, US OPEN) κατάταξη ATΡ: No 1,

2006: 12 τίτλους, 3 gram Slam (Australian Open Wimbledon, US OPEN) Κατάταξη ATΡ: Νο 1.

2007: 8 τίτλους, 3 gram Slam (Australian Open Wimbledon, US OPEN) Κατάταξη ATΡ: Νο 1.

2008: 4 τίτλους, gram Slam 1(US OPEN) Κατάταξη ATΡ: Νο 2

2009: 4 τίτλους, gram Slam 2(Rolan Garros, Wimbledon) Κατάταξη ATΡ: Νο 1

2010: 5 τίτλους, gram Slam 1(Australian Open) Κατάταξη ATΡ: Νο 2

2011: 4 τίτλους, Κατάταξη ATΡ: Νο 3

2012: 6 τίτλους, gram Slam 1 (Wimbledon) Κατάταξη ATΡ: Νο 2

Μέσα στη χρυσή δεκαετία του ο πολυβραβευμένος Ελβετός σταρ κατάφερε επίσης να κερδίσει δύο Ολυμπιακά Μετάλλια: Το χρυσό στα διπλά του Πεκίνου (με συμπαίκτη του Βαμβρίκα) και το ασημένιο στο μονό του Λονδίνου.

Μουζακίτης Σπύρος

Διαβάστε ακόμα