Απάντηση των μουσικών της Φιλαρμονικής στα τελευταία δημοσιεύματα

Ανυπόγραφος "εθελοντισμός"

Απάντηση της εφημερίδας: Τη χυδαιότητα να την αναζητήσουν στον ανυπόγραφο “εθελοντισμό” τους

Με πρωτοβουλία των Aντιδημάρχων κ. Φώσκολου και κ. Παπαμανώλη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, στην οποία συμμετείχαν τα μέλη της Φιλαρμονικής και οι γονείς των μαθητών της. Όλοι αποχωρήσαμε με την εντύπωση μιας ειλικρινούς και καλοπροαίρετης από όλες τις πλευρές συζήτησης, ενώ, ταυτόχρονα, καταθέσαμε προτάσεις για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Φιλαρμονική. Την επόμενη μέρα, μείναμε άναυδοι, όταν διαβάσαμε τα δημοσιεύματα στον τοπικό ηλεκτρονικό Τύπο, καθώς και το Δελτίο Τύπου του Δήμου.

Κατ’ αρχάς, είχαμε αποσαφηνίσει στους αντιδημάρχους ότι, στην παρούσα κατάσταση, αδυνατούμε να πραγματοποιήσουμε τις υπηρεσίες μας με αρτιότητα, για όλους τους λόγους που περιγράψαμε στην αρχική μας ανακοίνωση, όπως δημοσιεύτηκε στον τοπικό ηλεκτρονικό Τύπο, στις 23/3/2015. Άλλωστε η πολύμηνη προβληματική λειτουργία της Φιλαρμονικής έχει υπονομεύσει τόσο τις εκπαιδευτικές όσο και τις καλλιτεχνικές δράσεις της.

Ωστόσο στο Δελτίο Τύπου του Δήμου, κατηγορηθήκαμε ότι στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου λειτουργήσαμε εκβιαστικά και υποκινούμενοι από μικροπολιτικά συμφέροντα! Είναι προσβλητικό να κατηγορούμαστε «ελαφρά τη καρδία», μετά από τόσα χρόνια συνεχούς προσφοράς στην τοπική κοινωνία. Είναι ανήθικο να στοχοποιούμαστε απέναντι στους συμπολίτες μας, ότι δήθεν λειτουργούμε με βάση ιδιοτελή κίνητρα, τη στιγμή που ο Δήμαρχος όχι μόνο δεν επιδίωξε έναν ουσιαστικό διάλογο, αλλά φρόντισε να δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις στην κοινή γνώμη, μεταθέτοντας το πρόβλημα στους πρώην αμειβόμενους μουσικούς. Υπενθυμίζουμε λοιπόν στον Δήμαρχο ότι η απουσία μας από τις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου αποτέλεσε απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών της Φιλαρμονικής, συμπεριλαμβανομένων και των μαθητών της, των νέων παιδιών που βιώνουν καθημερινά τόσο τις ελλείψεις και τα προβλήματα μέσα στο χώρο όσο και την ανεπάρκεια του Δήμου να στηρίξει τη μοναδική δημοτική πολιτιστική δράση.

Αναφορικά με τις συκοφαντίες του Δημάρχου αλλά και τα χυδαία άρθρα της κ. Άννας – Τερέζας Δαλμυρά, που δημοσιεύτηκαν στην Κοινή Γνώμη (24/3 και 26/3) σε βάρος των μελών της Φιλαρμονικής, παιδιών και ενηλίκων, επιθυμούμε να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα:

- Οι οφειλές του 2013 για τους πρώην αμειβόμενους έχουν εξοφληθεί.

- Η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε προβλέψει στον προϋπολογισμό τις πληρωμές των μουσικών για το 2014. Από την πλευρά της, η παρούσα αρχή δεσμεύτηκε για την εξόφλησή τους, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2014, ενώ γνωστοποίησε στους αμειβόμενους μουσικούς ότι στο εξής θα συμμετέχουν χωρίς ανταμοιβή, απόφαση που έγινε αποδεκτή κατά πλειοψηφία.

- Ωστόσο, στις 23 Δεκεμβρίου, ο Δήμαρχος κάλεσε σε συνάντηση τους αμειβόμενους μουσικούς, στην οποία δεσμεύτηκε ότι μέχρι τις 30 Ιανουαρίου θα καταβάλει τα δεδουλευμένα του 2014, ενώ, παράλληλα, προτάθηκε από τον ίδιο ένας εναλλακτικός τρόπος συνέχισης του προηγούμενου «έμμισθου» καθεστώτος.

- Η δέσμευση του Δήμου για την προσωρινή πρόσληψη ατόμων ως μουσικών- δασκάλων με 8μηνη σύμβαση, μετατράπηκε σε «προκήρυξη θέσης 8μηνης πρόσληψης μουσικού με αντίτιμο υπό καθεστώς ημιαπασχόλησης», γεγονός που καμία ουσιαστική και πρακτική βοήθεια δεν προσφέρει τόσο στην εύρυθμη λειτουργία της Φιλαρμονικής όσο και στον ίδιο τον εργαζόμενο.

Αναφέραμε τα παραπάνω ζητήματα προκειμένου να καταδείξουμε ότι τις πραγματικές αιτίες για τις οποίες η ορχήστρα αδυνατεί στο εξής να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, ο Δήμος οφείλει να τις ψάξει όχι στην καθυστέρηση των δεδουλευμένων για το 2014 ούτε στην κατάργηση των αμειβόμενων μουσικών αλλά στη δική του ανεπάρκεια να υποστηρίξει τη λειτουργία της Φιλαρμονικής.

Για να καταστεί λοιπόν βιώσιμη η λειτουργία του χώρου αυτού, ζητάμε:

- Τη στελέχωση της Φιλαρμονικής με ικανό αριθμό μόνιμου προσωπικού, που θα καλύπτει τις εκπαιδευτικές, καλλιτεχνικές και διοικητικές ανάγκες της.

- Τη σύνταξη εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας της Φιλαρμονικής, που θα ορίζει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των μελών της απέναντι στον Δήμο.

- Την άμεση εξόφληση των οφειλών προς τους πρώην αμειβόμενους μουσικούς, για το 2014.

- Τη σύγκληση έκτατου Δημοτικού Συμβουλίου, με θέμα το μέλλον και τον ρόλο της Φιλαρμονικής του Δήμου Ερμούπολης – Σύρου.

Τονίζουμε ότι, ακόμα κι αν εξοφληθούν οι οικονομικές οφειλές για τους πρώην αμειβόμενους, δεν σημαίνει ότι ικανοποιούνται τα αιτήματά μας. Δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την ελεύθερη πρόσβαση της τοπικής κοινωνίας στη μουσική παιδεία ως δημόσιο αγαθό.

Απάντηση της εφημερίδας

Τη χυδαιότητα να την αναζητήσουν στον ανυπόγραφο “εθελοντισμό” τους

Με περίσσια δόση κενολογίας, ανεκδιήγητων κι ατεκμηρίωτων χαρακτηρισμών για τα άρθρα της “Κοινής Γνώμης” όσον αφορά στη λειτουργίας της Φιλαρμονικής, επιχειρούν οι “εθελοντές” να αποπροσανατολίσουν την τοπική κοινωνία μέσω μίας ακόμη ανυπόγραφης(!) ανακοίνωσης, για τη στάση που διατηρούν το τελευταίο χρονικό διάστημα, αφήνοντας επί της ουσίας αναπάντητα ερωτήματα, στα οποία αν και κλήθηκαν επανειλημμένως να τοποθετηθούν, εντέχνως το απέφυγαν.

Οφθαλμοφανής περισσότερο από ποτέ καθίσταται πλέον, η προσπάθεια απόκρυψης των φαύλων κινήτρων που διατηρούν ορισμένοι εκ των οποίων επιχειρούν να κρύψουν τις ιδιοτελείς στοχεύσεις τους, πίσω από το αξιέπαινο έργο της Φιλαρμονικής και των πραγματικών εθελοντών και οι οποίοι ως φαίνεται παρασύρουν στο κενό την καλή φήμη της δημοτικής μπάντας, μέσω ανυπόγραφων δελτίων Τύπου.

Παρά τις επίμονες τηλεφωνικές οχλήσεις της εφημερίδας προς μέλη της Φιλαρμονικής επί μία εβδομάδα, προκειμένου να φιλοξενηθεί η θέση τους καθώς και τα αιτήματά τους από την αρχή που η “φημολογία περί αποχής από την εκδήλωση της 25ης Μαρτίου” είδε το φως της δημοσιότητας μέσω σχετικής ερώτησης σε έκτακτη συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου, δεν υπήρξε καμία απολύτως πρόθεση συνεργασίας από πλευράς τους, αντιθέτως, επιχειρήθηκε η πρόκληση σύγχυσης όσον αφορά στα αιτήματα που διατηρούν, ενώ δεν υπήρξε ούτε ένα πρόσωπο, υπεύθυνα να καταδείξει τον αρμόδιο που θα μπορούσε να τοποθετηθεί με ιδιότητα κι ονοματεπώνυμο.

Δεδομένου ότι η εφημερίδα ανέδειξε το θέμα τόσο μέσω της έντυπης, όσο και μέσω της ηλεκτρονικής μορφής προβάλλοντας το περιεχόμενο όσων συμπεριλήφθηκαν στις ανακοινώσεις τους, αυτούσιο καθώς και αποσπασματικά για λόγους οικονομίας χώρου της εφημερίδας χωρίς να παραφράζει επ΄ουδενί το νόημά τους, ο χαρακτηρισμός “χυδαίος” που αποδόθηκε από την πλευρά τους, στα σχετικά άρθρα της “Κοινής Γνώμης”, τους επιστρέφεται κατ΄ουσίαν, με την επισήμανση πως, η αχρειότητα, ο αποπροσανατολισμός, η σπέκουλα και η λασπολογία δεν αποτελούν απάντηση σε συγκεκριμένα σοβαρά ερωτήματα:

· Γιατί απέφυγαν να τοποθετηθούν εξ αρχής σε ερωτήσεις που θα έθετε η εφημερίδα;

· Γιατί επιλέγουν ακόμη και σήμερα να διατυπώνουν τις θέσεις τους(;) με ανυπόγραφες ανακοινώσεις;

· Με ποιόν τρόπο εισέπρατταν τις αμοιβές τους μέχρι πρότινος αφού εργασιακή σχέση με τον Δήμο διατηρεί μόνον η αρχιμουσικός;

· Υπήρξε νόμιμη καταγραφή αυτών των εσόδων;

· Γιατί αν και αναγνώρισαν την καλή πρόθεση της νέας Δημοτικής Αρχής να δοθούν απαντήσεις σε δίκαια αιτήματά τους στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, πυροδότησαν μία σειρά από ανακοινώσεις, θίγοντας επανειλημμένως το οικονομικό ζήτημα κι εμμένοντας στην αποχή από την ματαιωθείσα εν τέλει – λόγω καιρικών συνθηκών – παρέλαση;

· Πότε άλλοτε κατά το παρελθόν, διεκδίκησαν τόσο “σθεναρά” τα αιτήματά τους;

· Γιατί παρερμηνεύουν όσα με σαφήνεια διατύπωσε η εφημερίδα περί ιδιοτελών κινήτρων μόνον όσον αφορά σε μερικούς “εθελοντές” αναγνωρίζοντας μάλιστα την άοκνη προσπάθεια της πλειοψηφίας που συστηματικά προσφέρει στο πολύτιμο έργο της Φιλαρμονικής, κι επαναλαμβάνοντας στην ανωτέρω ανακοίνωσή τους, ότι στοχοποιείται το σύνολο;

· Κι εν τέλει, σε ποιον αρμόζει ο χαρακτηρισμός “χυδαίος” όταν ακόμη και οι ανακοινώσεις τους έχουν ισότιμα – με τις άλλες πλευρές - προβληθεί;

Τα εν λόγω ερωτήματα απευθύνονται σαφώς στους ανυπόγραφους “εθελοντές”, οι οποίοι πρωτίστως καλούνται να απαντήσουν με ονοματεπώνυμο στην τοπική κοινωνία, αν πράγματι νοιάζονται κι επιθυμούν την εξεύρεση μίας βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο της νομιμότητας για τη Φιλαρμονική!

Ετικέτες: 

Διαβάστε ακόμα