Του Αχιλλέα Φρέρη

Για τον Υποστράτηγο Γ. Δουράτσο

  • Τρίτη, 25 Απριλίου, 2017 - 06:22
  • /   Eνημέρωση: 25 Απρ. 2017 - 7:26

Προς την Διεύθυνση

της Ημερήσιας Εφημερίδας “Κοινή Γνώμη”

 

Κύριοι,

Στο υπ' αριθ. 4604/10-04-2017 φύλλο της εγκρίτου εφημερίδος σας, διάβασα δημοσίευμα σχετικό με την εκδήλωση που πραγματοποίησε προ της προτομής, του συμπατριώτη μας Υποστράτηγου Γεωρ. Δουράτσου, Διοικητού του ιστορικού Οχυρού Ρούπελ, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Κυκλάδων μαζί με άλλους φορείς και Οργανώσεις του νησιού μας, που ο Γ. Δουράτσος ήταν γέννημα θρέμμα αυτού. Κι αυτό για να τιμήσει, τον ηρωικό αυτόν Έλληνα Αξιωματικό, που κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στο κάλεσμα του επιτιθέμενου, Διοικητού του Γερμανικού στρατού να παραδώσει το Οχυρό, η απάντησίς του ήταν “Τα Οχυρά δεν παραδίδονται, καταλαμβάνονται”.

Για όποιον δεν γνωρίζει την προσωπικότητα του εκλεκτού αυτού τέκνου της πατρίδος μας, δύναται να ζητήσει από την Βιβλιοθήκη του Δήμου Ερμουπόλεως και να αναγνώσει το έντυπο που έχω παραδώσει με τίτλο “Βιογραφικό της ιστορικής διαδρομής και δράσης του Υπ/γου Γ. Δουράτσου, Διοικητού και Υπερασπιστού του Ιστορικού Οχυρού Ρούπελ”.

Στο έντυπο αυτό θα γνωρίσει ποιες μονάδες του στρατού μας Διοίκησε, σε ποιους πολέμους είχε λάβει μέρος με πόσα παράσημα η Πατρίδα τον τίμησε και άλλα πολλά.

Στην έρευνά μου αυτή με βοήθησαν οι πληροφορίες που έλαβα με έγγραφο από την Υπηρεσία Αρχείου του Γ.Ε.Σ., μετά από αίτησή μου.

Κι αυτό το έκανα γιατί είχα την τύχη να τον γνωρίσω προσωπικά το 1949 σε επίσκεψή μου στο Γραφείο του στην πόλη της Κοζάνης, που τότε είχε αναλάβει την Διοίκηση του Στρατεύματος Δυτικής Μακεδονίας, ενώ εγώ τότε υπηρετούσα ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός του Πεζικού, Διμοιρίτης στο 526 Τ.Π. της 9ης Μεραρχίας.

Διαβάστε ακόμα