Εικαστική παρέμβαση μαθητών Γυμνασίων στο παραλιακό μέτωπο της συνοικίας Βαπόρια

Ένας ήλιος φωτίζει... τα Αστέρια

Χρώματα της θάλασσας και του ήλιου φωτίζουν ήδη τα “Αστέρια” στη συνοικία Βαπόρια της Ερμούπολης καθώς οι μαθητές του 1ου και του 3ου Γυμνασίου Σύρου βάζουν την προσωπική εικαστική “πινελιά” τους, δημιουργώντας ευχάριστες εικόνες προς αισθητική απόλαυση των επισκεπτών και των λουομένων.

Λίγο πριν την έναρξη της εξεταστικής περιόδου, οι μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης των δύο Γυμνασίων υπό την πολύτιμη καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους στο μάθημα των Εικαστικών, Αργυρούς Διαμαντάκη θέλησαν να “ντύσουν” έναν ολόλευκο τοίχο με έναν ήλιο – ηλιοτρόπιο, δίνοντας χρώμα στο παραλιακό μέτωπο των Αστεριών, όπου καθημερινά μεταβαίνουν λουόμενοι και την καλοκαιρινή περίοδο πολλοί επισκέπτες.

Τη δημιουργική πρότασή τους γνωστοποίησαν πρωτίστως στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου, με τη διοίκηση να αποδέχεται με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη σκέψη τους, δίνοντας την έγκριση να προχωρήσουν οι μαθητές στην εικαστική παρέμβαση.

Ανάμεσα σε έξι σχέδια, τα οποία και κατέθεσαν προς τα μέλη του Λιμενικού Ταμείου και τα οποία σχετίζονται με τη θάλασσα, το φως κι εν γένει το θαλασσινό τοπίο, επελέγη εκείνο που θεωρήθηκε πως θα ταιριάζει περισσότερο στο σημείο, με τις πρώτες εργασίες των μαθητών να έχουν δώσει ήδη το στίγμα του εικαστικού αποτελέσματος.

Οι πρώτες πινελιές και η χάραξη του σχεδίου ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη ενώ οι δραστήριοι μαθητές συνεχίζουν απρόσκοπτα την παρέμβασή τους προκειμένου να ολοκληρώσουν εντός των επόμενων ημερών τον μεγάλο ήλιο στο συγκεκριμένο σημείο.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έρχεται σε συνέχεια των όσων έχουν διδαχθεί τα παιδιά στο μάθημα των Εικαστικών από την κ. Διαμαντάκη κι επί της ουσίας αποτελεί ένα δείγμα της δημιουργικής πλευράς τους που ενισχύει αισθητικά το γενικό τοπίο.

Πλάι στη γαληνεμένη θάλασσα, οι μαθητές σχετικά με την εν λόγω δραστηριότητά τους ανέφεραν στην εφημερίδα πως, αυτή γεννήθηκε καθώς, “Θεωρούσαμε “γυμνό” το πλάνο της παραλίας κι επειδή δεν είχε πάρει κάποιος την πρωτοβουλία μέχρι σήμερα και υπήρχε ο συγκεκριμένος κενός τοίχος θεωρήσαμε ότι θα ήταν όμορφο να βάλουμε χρώμα και να δημιουργήσουμε ένα σχέδιο που θα ταιριάζει αρμονικά με τη θάλασσα και θα γαληνεύει τους επισκέπτες που απολαμβάνουν το μπάνιο και τον καφέ τους. Σκεφτήκαμε να το κάνουμε πράξη και το Λιμενικό Ταμείο δέχθηκε”.

Αξίζει να σημειωθεί πως, στο τμήμα που παρεμβαίνουν τα παιδιά μετέβησαν το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Δημήτρης Κοσμάς, ο αντιπρόεδρος, Φραγκίσκος Βακόνδιος και το μέλος, Γιώργος Κανάκης εκφράζοντας τη θετική έκπληξή τους για την εικαστική παρέμβαση των παιδιών.

Το Λιμενικό Ταμείο επίσης, μερίμνησε για την αγορά και διάθεση των κατάλληλων υλικών ζωγραφικής προς τους μαθητές.