Ενημέρωση των αρμοδίων από τον ΑΣΠ της ΔΕΗ Σύρου και τον ΔΕΔΔΗΕ σχετικά με τις συνεχείς παύσεις ηλεκτροδότησης τις τελευταίες ημέρες στη Σύρο

Απρόβλεπτες και προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος

Προωθούνται οι προβλεπόμενες κι επιβεβλημένες εργασίες συντήρησης του τοπικού δικτύου

Σε προσωρινού χαρακτήρα προβλήματα, τα οποία επ΄ ουδενί δεν αφορούσαν στη λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Σύρο, αλλά επηρέασαν μερικώς την ομαλή ηλεκτροδότηση περιοχών του νησιού κατά τις τελευταίες ημέρες, οφείλονταν οι μικρής διάρκειας απρόβλεπτες διακοπές ρεύματος που έγιναν αντιληπτές από το σύνολο των κατοίκων και των επισκεπτών στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Βραχυκύκλωμα σε αιολικό “πάρκο” της περιοχής του Σύριγγα, καθώς επίσης και ήπιας μορφής βλάβη σε στύλο, προκάλεσαν διακοπή της ηλεκτροδότησης στο νησί και συγκεκριμένα τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, με τους υπεύθυνους εκ μέρους της ΔΕΗ καθώς και του ΔΕΔΔΗΕ να προχωρούν άμεσα στη λήψη μέτρων για τον περιορισμό του προβλήματος και της βλάβης, αλλά και στις απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης της παροχής ρεύματος σε όλη την έκταση του νησιού.

Σχετικά με τα συγκεκριμένα θέματα μίλησαν στην εφημερίδα ο διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ για την περιοχή της Σύρου, Μιχάλης Κωβαίος καθώς και ο διευθυντής του Αυτόνομου Σταθμού Παραγωγής (ΑΣΠ) της ΔΕΗ στη Σύρο, Χρήστος Χρυσούλας προς ενημέρωση των κατοίκων, των επιχειρηματιών και των επισκεπτών.

Παράλληλα, γνωστοποίησαν πως βρίσκονται σε εξέλιξη οι επιβεβλημένες εργασίες συντήρησης του δικτύου στο σύνολο των περιοχών του νησιού, με τις προγραμματισμένες, πλην όμως περιορισμένες σε έκταση και χρόνο, διακοπές ρεύματος να είναι αναπόφευκτες, αλλά να γίνονται κατόπιν σχετικής ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας, από την πλευρά των αρμοδίων.

 

Βραχυκύκλωμα σε ανεμογεννήτριες “επέβαλε” τη λήψη προληπτικών μέτρων στο εργοστάσιο

Με φόντο τις συνεχείς και σύντομες διακοπές ρεύματος το πρωί του Σαββάτου στο νησί τόσο ο κ. Κωβαίος, όσο και ο κ. Χρυσούλας θέλησαν να βάλουν τέλος σε διάφορες ερμηνείες που δίνονται από την πλευρά πολιτών, σημειώνοντας κατηγορηματικά πως, δεν πρόκειται για συνέπεια κάποιας βλάβης στο εργοστάσιο παραγωγής, αλλά ούτε και τίθεται ζήτημα αναξιοπιστίας του σταθμού παραγωγής και του δικτύου ηλεκτροδότησης στη Σύρο.

“Το Σάββατο το πρωί έγινε μία διακοπή που κράτησε σε μέγιστο βαθμό σε ορισμένες περιοχές του νησιού περίπου μία ώρα” σημείωσε αρχικά ο κ. Κωβαίος, τονίζοντας πως, “επηρεάστηκε το σύνολο των περιοχών” στις οποίες όμως, καταγράφηκαν “ήπιες συνέπειες”, όπως και περιορισμένης διάρκειας παύση της ηλεκτροδότησης, με την πιο μικρή να αφορά σε διακοπή δεκάλεπτου.

Αναφορικά με τη συγκεκριμένη περίπτωση, ο πλέον αρμόδιος, ο διευθυντής του ΑΣΠ της ΔΕΗ στη Σύρο, Χρήστος Χρυσούλας έσπευσε να διευκρινίσει πως, “Δεν υπήρξε καμία βλάβη σε μηχανή που παράγει ρεύμα στο εργοστάσιο. Απλώς το πρόβλημα ξεκίνησε περί τις 7.40 το πρωί του Σαββάτου εξαιτίας βραχυκυκλώματος που σχετιζόταν με το αιολικό πάρκο στην περιοχή του Σύριγγα”.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, μοιραία τέθηκε “εκτός λειτουργίας κάποια μηχανή του εργοστασίου” προκειμένου να αποφευχθεί η επέκταση του προβλήματος, εξηγώντας πως, αυτή η ενέργεια στη λειτουργία του εργοστασίου ήρθε ως συνέπεια του βραχυκλώματος και όχι ως αιτία πρόκλησής του, ή ως αιτία πρόκλησης των διακοπών. “Δημιουργήθηκε μία αστάθεια στο σύστημα λόγω του αιολικού πάρκου, με αποτέλεσμα να τεθούν κάποιες μηχανές στο εργοστάσιο εκτός και να γίνει μία γενική διακοπή, η αποκατάσταση της οποίας ξεκίνησε άμεσα” όπως διευκρίνισε ακολούθως, προκειμένου να περιοριστεί η διάρκεια της διακοπής στη μία ώρα. “Εντός δέκα λεπτών ξεκίνησε η αποκατάσταση” συμπλήρωσε ο κ. Χρυσούλας, γνωστοποιώντας πως οι αρμόδιοι του εργοστασίου ενημερώθηκαν κι ενήργησαν άμεσα. Θέλοντας να επαναλάβει με περισσότερη σαφήνεια τον τρόπο που ενήργησε η πλευρά της ΔΕΗ εξήγησε πως, στην περίπτωση που παρουσιαστεί κάποιο “εξωτερικό σημαντικό βραχυκύκλωμα, μπορεί να επηρεαστεί η λειτουργία του εργοστασίου και να αποφασιστεί να τεθεί εκτός κάποια μηχανή”.

Ωστόσο, σήμερα, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος καθώς δεν επρόκειτο για κάποια μεγάλη ζημιά ή βλάβη, κρίνεται αναγκαίο να γνωρίζουν οι πολίτες πως δεν τίθεται ζήτημα ανησυχίας για τη λειτουργία του εργοστασίου.

Βλάβη σε στύλο “γέννησε” προβλήματα στο τοπικό δίκτυο και διακοπές ρεύματος

Ωστόσο, την ίδια ημέρα και μάλιστα λίγες ώρες μετά παρουσιάστηκαν θέματα στο τοπικό δίκτυο παροχής ηλεκτροδότησης εξαιτίας βλάβης σε στύλο. “Στη συνέχεια, το Σάββατο εμφανίστηκε προς το μεσημέρι ένα σοβαρό πρόβλημα σε ένα τμήμα του δικτύου διανομής στις δικές μας εγκαταστάσεις που επηρέασε κυρίως τις περιοχές της Μεσσαριάς και του Πάγου” ανέφερε ο κ. Κωβαίος ως υπεύθυνος για τον ΔΕΔΔΗΕ στο νησί, σημειώνοντας παρακάτω πως, “Υπήρξε μία ζημιά σε έναν στύλο, στον οποίο η αποκατάστασή της απαίτησε αρκετό χρόνο”. Αναπόφευκτη συνέπεια όπως εξήγησε, υπήρξε η πολύωρη παύση της ηλεκτροδότησης συγκεκριμένων περιοχών. “Περίπου από τις έντεκα το πρωί έως και τις έξι το απόγευμα υπήρξε μία διακοπή στην περιοχή ανάμεσα σε Μεσσαριά και Πάγο” πρόσθεσε ο ίδιος, εξηγώντας πως, για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα που προέκυψε, κρίθηκαν αναγκαίες οι ολιγόλεπτες διακοπές σε άλλες περιοχές που συνδέονται με τη συγκεκριμένη γραμμή του δικτύου για την προώθηση των απαραίτητων εργασιών. “Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος έγιναν κάποιες ολιγόλεπτες διακοπές για την ανάγκη κάποιων χειρισμών, δηλαδή για να περιορίσουμε το τμήμα της ζημιάς και να γίνουν κάποιες ενέργειες απαραίτητες. Κάναμε κάποιες δεκάλεπτες διακοπές στις γραμμές που έχουν σχέση με αυτήν την περιοχή. Επηρεάστηκαν ο Φοίνικας, ο Γαλησσάς αλλά για λίγα λεπτά” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κωβαίος τονίζοντας για το συγκεκριμένο θέμα πως, εν τέλει η ηλεκτροδότηση επανήλθε μετά την αποκατάσταση της ζημιάς.

Σε εξέλιξη εργασίες συντήρησης του δικτύου. Προγραμματισμένες σύντομες παύσεις ηλεκτροδότησης

“Αυτή είναι η εικόνα των διακοπών των τελευταίων ημερών” δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Κωβαίος μιλώντας στην εφημερίδα, περιγράφοντας επιγραμματικά πως, αυτές οφείλονταν σε “δύο διαφορετικές βλάβες, μία γενική που επηρέασε όλο το νησί και μία τοπική που επηρέασε για επτά ώρες την περιοχή της Μεσσαριάς και του Πάγου”.

Από την πλευρά του, ως αρμόδιος του ΔΕΔΔΗΕ θέλησε να ενημερώσει τους πολίτες και για τις εργασίες συντήρησης του δικτύου ηλεκτροδότησης που συντελούνται σταδιακά και με προγραμματισμό στο νησί το τρέχον διάστημα, γνωστοποιώντας πως ήδη έχουν υπάρξει σχετικές εργασίες από τη Δευτέρα έως και χθες, “Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη κάναμε διακοπές περιορισμένες και χρονικά και τοπικά για να κρατήσουμε το δίκτυο καθαρό” σημείωσε, λέγοντας ταυτόχρονα πως η ίδια τακτική ακολουθείται κάθε χρόνο. “Τη Δευτέρα στο πλαίσιο της προληπτικής δράσης που πραγματοποιούμε αυτήν την εποχή, προσπαθώντας να έχουμε το δίκτυο όσο το δυνατόν πιο καθαρό, κάναμε μία ωριαία προγραμματισμένη διακοπή στα Λαζαρέττα για να κρατήσουμε καθαρό το δίκτυο. Την ίδια διαδικασία ύστερα από προγραμματισμένη διακοπή κι ενημέρωση κάναμε επί δύο ώρες στην Αζόλιμνο την Τρίτη και την Τετάρτη κάναμε την ίδια δουλειά στην Απάνω Μεριά” πρόσθεσε, απαντώντας καταφατικά στην ερώτηση αν σχετικές διαδικασίες συντήρησης θα προχωρήσουν και τις επόμενες ημέρες.

“Οι κινήσεις που κάνουμε για να πλύνουμε το δίκτυο γίνονται βάσει προγραμματισμένων διακοπών ρεύματος, διάρκειας μίας ή δύο ωρών. Ενημερώνουμε με κάθε πρόσφορο μέσον τις περιοχές και τον κόσμο που θα υποστεί αυτήν τη διακοπή, συνήθως με ανακοινώσεις σε στύλους”. Ο κ. Κωβαίος εξήγησε μάλιστα πως, αν η προγραμματισμένη διακοπή είναι σε περιοχή που πρέπει να υπάρξει ενημέρωση και αρμοδίων από τις τοπικές Αρχές, όπως στην περιοχή του βιολογικού ή της αφαλάτωσης για παράδειγμα, τότε αυτή η ενημέρωση γίνεται έγκαιρα και με συνέπεια.

Ολοκληρώνοντας τη σχετική αναφορά του, επεσήμανε δε, πως, “καθώς η συντήρηση - το πλύσιμο του δικτύου εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες” προς το παρόν δεν μπορεί να προσδιοριστεί με σαφήνεια το πλάνο των υπόλοιπων εργασιών.

Απαντήσεις στην “ανησυχία” βλάβης σε συσκευές. Καμία πρόβλεψη αποζημίωσης

Η έντονη ανησυχία πολιτών όπως καταγράφηκε και μέσω τηλεφωνικών οχλήσεων στην “Κοινή Γνώμη” με φόντο τις διακοπές ρεύματος, οι οποίες όπως εξηγήθηκε παραπάνω, παρατηρήθηκαν εντόνως τα τελευταία 24ωρα έφερε στο προσκήνιο και την αγωνία τους σχετικά με την πιθανότητα πρόκλησης σοβαρής βλάβης ή ζημιάς σε ηλεκτρικές συσκευές. Ειδικότερα, απλοί πολίτες θέλησαν να ενημερωθούν σχετικά με το αν προβλέπεται αποζημίωση σε ενδεχόμενη ζημιά συσκευής από πτώση τάσης ή διακοπής ρεύματος – προγραμματισμένης – στον άξονα διάφορων εργασιών εκ μέρους της ΔΕΗ. Σαφής ο κ. Κωβαίος, εξήγησε πως δεν προβλέπεται κάποια χρηματική αποζημίωση, τονίζοντας με απλό παράδειγμα πως δεν εκτιμά ότι κάποια σοβαρή ζημιά μπορεί να προκληθεί από διακοπή ή επαναφορά του ρεύματος. “Από την εμπειρία που έχουμε κι εμείς, να πω ότι όπως μία λάμπα όταν θα εξαντλήσει την αντοχή και τη διάρκεια ζωής της, θα καεί, κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβεί και στις ηλεκτρικές συσκευές. Σε μία διακοπή ρεύματος, μπορεί να χαλάσει μία συσκευή η οποία έχει πλέον εξαντλήσει το όριο της ζωής της” σημείωσε παρουσιάζοντας και την επίσημη θέση του ΔΕΔΔΗΕ, όπως αποτυπώνεται σχετικά και στην ενημερωτική ιστοσελίδα του, λέγοντας μάλιστα πως, “Οπότε η διακοπή ρεύματος μπορεί να είναι η αφορμή, αλλά δεν είναι η αιτία για το τέλος λειτουργίας μίας ηλεκτρικής συσκευής”. Διευκρίνισε δε, πως, αναφέρεται αποκλειστικά “στις κλασικές διακοπές ρεύματος στο δίκτυο”, για τις οποίες επεσήμανε πως, “συνήθως δεν επηρεάζουν τις υγιείς εγκαταστάσεις και συσκευές”. Σύμφωνα με όσα δήλωσε καταλήγοντας, “γι αυτό και δεν προβλέπεται σε καμία περίπτωση η αποζημίωση, σε βλάβες που προκύπτουν ή τυγχάνει να εκδηλωθούν μετά από μία επαναφορά ή διακοπή ρεύματος”.