Επίσκεψη του Περιφερειακού Εφόρου Κυκλάδων Νεκτάριου Αλυφαντή στο 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μυκόνου

Γνωριμία με τους αδελφούς προσκόπους

Η ενίσχυση των προσκοπικών κοινοτήτων της Σύρου και της Μυκόνου, καθώς και η επαναφορά των αντίστοιχων συστημάτων σε Πάρο και Κύθνο αποτελούν μερικές από τις προτεραιότητες του Περιφερειακού Εφόρου Νεκτάριου Αλυφαντή, ο οποίος είχε τη χαρά να γνωρίσει από κοντά τα μέλη του 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Μυκόνου.

Στην πρώτη επίσκεψή του στο γειτονικό νησί από την ανάληψη των νέων καθηκόντων του, ο κ. Αλυφαντής ξεναγήθηκε στην εστία του Συστήματος, καθώς και στο Προσκοπικό Κέντρο στη Μερχιά. Επιπλέον, συμμετείχε στην άνοδο της εικόνας της Παναγίας Τουρλιανής από τη Χώρα Μυκόνου στην Άνω Μέρα, καθώς και στη λαμπρή λιτανεία της Βαϊοφόρου.

Ενεργή συμμετοχή σε θρησκευτικούς εορτασμούς

Επικεφαλής της τρίωρης πεζής λιτανευτικής ανόδου της εικόνας της Παναγίας Τουρλιανής στην ομώνυμη Ιερά Μονή ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου – Μυκόνου κ. Δωρόθεος Β’. Τη λιτανεία ακολούθησε πλήθος πιστών και φορέων του νησιού, μεταξύ των οποίων ο Σύλλογος Ανωμεριτών, ο Φιλανθρωπικός Σύνδεσμος «Μυκονιάτικη Αλληλεγγύη», ο Σύλλογος Λεμβούχων Μυκόνου, μαθητές και τμήμα του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων από τη Σύρο και τη Μύκονο.

Σύσσωμος ήταν ο Λαός της Μυκόνου και στον εορτασμό της Κυριακής των Βαΐων, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγιάς. Πριν από τη λιτανεία, πρόσκοποι και παιδιά της Μυκόνου, ανέμιζαν πανηγυρικά τα περίτεχνα Βάϊα (κλαδιά) από φοίνικες, που κατασκεύασαν, αναγγέλλοντας την έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας και την θριαμβευτική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα και στη ζωή των ανθρώπων.

Απονομή Χρυσού Βέλους

Στο πλαίσιο επίσκεψης του Περιφερειακού Εφόρου στη Μύκονο, το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου απονεμήθηκε το Χρυσό Βέλος σε μία κοπέλα, η οποία και παρουσίασε την εξερεύνηση που έκανε ενώπιον γονέων, βαθμοφόρων και παιδιών.

Σημειώνεται πως για να απονεμηθεί σ’ έναν Πρόσκοπο το Χρυσό Βέλος θα πρέπει να γνωρίζει και να γνωρίζει προσκοπικές γνώσεις όπως πώς γίνεται η τεχνική αναπνοή, ποιες και πόσεις είναι οικολογικές οργανώσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα, ποια είναι τα μετεωρολογικά όργανα και οι τρόπο προσανατολισμού, πώς χρησιμοποιείται το τσεκούρι, πώς φτιάχνεται ένας χώρος πυρόσβεσης και πυρασφάλειας κ.α. Παράλληλα, ο πρόσκοπος θα πρέπει να δείξει στην πράξη κάποιες προσκοπικές γνώσεις όπως τη χρήση τριγωνικού επιδέσμου σε ενωμοτιακή δράση, έναν πρωτότυπο κόμπο, κατασκευές ανέσεων, έναν μυστικό κώδικα επικοινωνίας κ.α. Τέλος, απαραίτητη είναι η συμμετοχή του σε δράσεις διαφορετικών τομέων, σε εκδρομές και κατασκηνώσεις, η οργάνωση εκδρομών, καθώς και η επίδειξη οργανωτικού πνεύματος, ικανότητας προγραμματισμού και συνεργασίας.

Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε, παρουσία εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, προσκοπική πυρά στο ελικοδρόμιο του ξενοδοχείου Theoxenia, όπου είναι διευθυντής ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης της Μυκόνου.

Ισχυροί δεσμοί μεταξύ Σύρου και Μυκόνου

«Το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μυκόνου διαθέτει δύο βαθμοφόρους, πέντε άτομα που απαρτίζουν την Επιτροπή και 24 παιδιά. Στόχος μας είναι να το ανεβάσουμε και να αυξήσουμε τα μέλη» δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο Περιφερειακός Έφορος Κυκλάδων, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει άριστη συνεργασία μεταξύ των προσκόπων της Σύρου και της Μυκόνου. «Τα Συριανά συστήματα βοηθούν, όπου μπορούν, αλλά και οι βαθμοφόροι της Μυκόνου λαμβάνουν ενεργά μέρος στις εκπαιδεύσεις που κατά καιρούς πραγματοποιούνται. Η προσφορά του αρχηγού συστήματος, Γιώργου Σταμούλη είναι πολύ σημαντική», πρόσθεσε ο κ. Αλυφαντής.

Καταλήγοντας, κατέστησε γνωστό ότι στόχοι της Εφορείας είναι η επανασύσταση των προσκοπικών συστημάτων της Πάρου και της Κύθνου, τα οποία δεν λειτούργησαν τα τελευταία δύο τελευταία χρόνια, καθώς και η δημιουργία αντίστοιχων συστημάτων σε Τήνο, Μήλο και Άνδρο, μέσα στα επόμενα έξι χρόνια.