Φιλοζωικές οργανώσεις και εθελοντές κάτω από την ίδια «ομπρέλα» για τις αδέσποτες γάτες της Σύρου

«Είμαστε υπεύθυνοι όλοι»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στη Σύρο το πρόγραμμα στείρωσης αδέσποτων γατιών, μια συνδιοργάνωση της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Οργάνωσης «Animal Action» και της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Syros Cats».

Η δράση διεξήχθη στον ισόγειο χώρο του κοινοτικού γραφείου στον Πάγο, όπου για δύο συνεχόμενα σαββατοκύριακα, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νησιού χειρούργησε περισσότερες από 100 αδέσποτες γάτες.

Οι στειρώσεις πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία της Φλώρας Βλάχου και της Jacky Storey, εκπροσώπων της οργάνωσης «Syros Cats» με έδρα το Κίνι, η οποία συμβάλλει με το έργο της στην ευζωία και προστασία της γάτας στο νησί της Σύρου.

«Τα μέλη της καταβάλλουν μία πολύχρονη, μοναχική και πολυέξοδη προσπάθεια που επικεντρώνεται κυρίως στο Κίνι και επεκτείνεται στο Λωτό, τον Δανακό, την Ιερά Μονή της Αγίας Βαρβάρας και σε άλλες περιοχές της Σύρου» δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο κτηνίατρος Μανώλης Βορρίσης.

Η “Animal Action” αποδέχτηκε το αίτημα του «Syros Cats» για συνδρομή στο έργο του, δεδομένου ότι το φορτίο των εθελοντικών οργανώσεων σε επίπεδο κτηνιατρικής φροντίδας μέσω των ιδιωτών, είναι δυσθεώρητο.

«Η εθελοντική και οικονομική βοήθεια κρίνεται απαραίτητη για να μπορέσουν οι οργανώσεις να ανταπεξέλθουν σε μεγάλη κλίμακα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορρίσης τονίζοντας ότι η κ. Βλάχου και η κ. Storey είναι δύο άξιες γυναίκες, οι οποίες παλεύουν μόνες τους.

Συμμετοχή Συριανών ιατρών

Οι δράσεις στη Σύρο πραγματοποιήθηκαν, παρουσία της Σεραφίνας Αβραμίδου, υπεύθυνης της Κτηνιατρικής Ομάδας Στειρώσεων Αδέσποτων Ζώων της «Animal Action», η οποία συγκέντρωσε το ποσό για την κάλυψη των αναλώσιμων υλικών.

Στο ιατρικό κομμάτι συνέβαλαν η Μαρία Σαραντοπούλου, ο Μανώλης Βορρίσης, η Αρτεμισία Μονογιού και η Φραγκίσκα Ραβιόλου από τη Σύρο, παρέχοντας κτηνιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες.

«Αναισθητοποιήσαμε τα ζώα, τα προετοιμάσαμε και τα χειρουργήσαμε στον έναν από τους δύο χώρους του πρώην ιατρείου του Πάγου, το οποίο παραχώρησε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης», εξήγησε ο κ. Βορρίσης.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τη δράση ιδιαίτερα επίπονη και δύσκολη, καθώς περιλαμβάνεται σε αυτή και η διαδικασία της παγίδευσης των αδέσποτων ζώων, πολλά εκ των οποίων δεν είναι εξοικειωμένα με τον άνθρωπο και συνεπώς, δεν προσεγγίζονται εύκολα. Γεγονός που οδηγεί στην αναπαραγωγή και τη διαιώνιση του προβλήματος και στην υποβαθμισμένη υγεία των ζώων.

«Ήταν η πρώτη φορά που η δράση αυτή έγινε σε έναν δημόσιο χώρο και πιστεύω ότι με την υπομονή, τη συνέχεια, το κουράγιο και τη συμπαράσταση, θα δούμε αποτελέσματα», επεσήμανε.

«Με την αδιαφορία εξαντλούνται πόροι και δυνάμεις»

Σημειώνεται ότι κατά το πρώτο διήμερο (18-19 Μαρτίου) στειρώθηκαν συνολικά 61 γάτες, 47 εκ των οποίων ήταν θηλυκές. Το δεύτερο σαββατοκύριακο (22-23 Απριλίου) δόθηκε προτεραιότητα σε αρσενικά γατιά που δεν είχαν πιαστεί μέχρι τότε και σε νεαρά θηλυκά, τα οποία ξεκινούν τώρα να βρίσκονται σε οίστρο.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βορρίσης κατέστησε γνωστό ότι, αυτές οι στειρώσεις και όλες οι δυνάμεις που διατίθενται σε επίπεδο εργασίας και οικονομικής βοήθειας, αφορούν στα αδέσποτα ζώα με στόχο την ανακούφιση τόσο των ίδιων, όσο και γενικότερου πληθυσμού μιας περιοχής. «Μέσα από τις δράσεις αυτές φαίνεται η θέληση κάποιων ανθρώπων να ασχοληθούν με το θέμα των ζώων, να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και ταυτόχρονα να επικοινωνήσουν τη σημασία της συνδρομής της τοπικής κοινωνίας». Υποστήριξε μάλιστα, πως ο κόσμος θα πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη του ζώου του. «Αδιαφορώντας ή ζητώντας από τις οργανώσεις να κάνουν αυτό που θα έπρεπε να πράξουμε οι ίδιοι, το πρόβλημα διαιωνίζεται και εξαντλούνται πόροι και δυνάμεις. Για να δούμε ένα σοβαρό αποτέλεσμα, πρέπει όλοι να γίνουμε πιο υπεύθυνοι σε ατομικό επίπεδο» υπογράμμισε, εξηγώντας πως ο καθένας από εμάς έχει ευθύνη για το ζώο που κυκλοφορεί ελεύθερα έξω από το σπίτι του και το ταΐζει.

«Σε κάθε περίπτωση η στείρωση της «γάτα της αυλής» που συχνά ισχυρίζονται κάποιοι ότι δεν τους ανήκει, είναι προσωπική ευθύνη τους και όχι των οργανώσεων και των εθελοντών. Η γάτα αυτή πέρα από χαρά, τους κάνει. Δεν μπορείς να περιμένεις ούτε τον Δήμο, ούτε την οργάνωση να εξαντλούν πόρους, χρήματα και ανθρώπους για τη δικιά σου γάτα», σημείωσε ο κ. Βορρίσης.

Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόστηκε αποκλειστικά στα αδέσποτα ζώα που συγκεντρώθηκαν με τη βοήθεια του «Syros Cats». Για το λόγο αυτό, δεν έγιναν δεκτές γάτες ιδιωτών, οι οποίες ενδεχομένως να ήταν οικόσιτες.

Η σημασία των φιλοζωικών οργανώσεων

Αντίστοιχες δράσεις πραγματοποιήθηκαν την περασμένη χρονιά και στο νησί της Άνδρου, όπου σύμφωνα με την κ. Αβραμίδου το φαινόμενο των αδέσποτων ζώων είναι εντονότερο, καθώς δεν υπάρχουν τόσο οργανωμένες φιλοζωικές ομάδες. «Η οργάνωση της Σύρου κάνει εξαιρετική δουλειά. Όταν τελειώσει μία περιοχή, πηγαίνει στη διπλανή και αυτό σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις ευκολότερο έλεγχο, ενώ όταν στειρώνεις μία γάτα εδώ και μία εκεί, το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει», επεσήμανε η γνωστή ακτιβίστρια. Όπως τόνισε, η Animal Action υλοποιεί σήμερα δύο προγράμματα αποκλειστικά στην Αθήνα και ένα σε όλη την Ελλάδα είτε με δικούς της κτηνιάτρους είτε με εθελοντές κτηνιάτρους της κάθε περιοχής, όπως στην περίπτωση της Σύρου. «Ο αριθμός των αδέσποτων γατών είναι ιδιαίτερα μεγάλος στα νησιά, ενώ στην ηπειρωτική Ελλάδα υπάρχει αντίστοιχο πρόβλημα με τους σκύλους», επεσήμανε. Τέλος, κατέστησε γνωστό πως, η οργάνωση ασχολείται και με τα ιπποειδή, πραγματοποιώντας συχνά επισκέψεις και σε νησιά των Κυκλάδων, όπως η Σαντορίνη, η Αμοργός, η Νάξος και η Πάρος για την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας. «Όπου μπορούμε να μπούμε και να βοηθήσουμε, το κάνουμε», κατέληξε η κ. Αβραμίδου.