Τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και τον ξεσηκωμό των υπόδουλων Ελλήνων κατά του τουρκικού ζυγού για Ελευθερία και Ανεξαρτησία τίμησε με λαμπρότητα το νησί της Σύρου

«Παρέλασαν» η ιστορία και η γενναιοψυχία

Με την ευχή «τα μηνύματα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και του ηρωικού αγώνα των προγόνων μας να φωτίσουν και πάλι τους Έλληνες και τους λαούς όλου του κόσμου, οδηγώντας τη ζωή μας σε δρόμους αλήθειας, κοινωνικής και πνευματικής σωτηρίας, ειρήνης, ελευθερίας, δικαιοσύνης, δημιουργίας και προκοπής», η Σύρος τίμησε και φέτος την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Μαθητές και σπουδαστές του νησιού, πολιτιστικοί, αθλητικοί και κοινωνικοί φορείς αλλά και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, ανέδειξαν τη σημασία της χθεσινής διπλής εορτής, συμμετέχοντας με υπερηφάνεια και απαράμιλλο σεβασμό στην ένδοξη ιστορία της χώρας μας, στις διήμερες εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Κατάθεση στεφάνων στα μνημεία της Ερμούπολης

Παραμονή της Εθνικής Επετείου, σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σπουδαστές και πρόσκοποι της Σύρου κατέθεσαν στεφάνια σε έξι συνολικά μνημεία της πόλης.

Φόρο τιμής σε όσους δε δίστασαν να πολεμήσουν για τα δικαιώματά τους, απέτισαν πρώτοι οι μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης και ο Σύλλογος Μικρασιατών Σύρου, στο Μνημείο Μικρασιατικής Μνήμης, στην περιοχή του προσφυγικού συνοικισμού Ξηροκάμπου.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Ταγματάρχη Γεωργίου Δουράτσου, Διοικητή του Οχυρού «Ρούπελ» κατά τη διάρκεια της γερμανικής εισβολής το 1941, από μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης και στο Ηρώο των Πεσόντων από μαθητές του ΕΠΑΛ Σύρου, του 3ου Γυμνασίου Σύρου, του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, του Εσπερινού ΕΠΑΛ Σύρου και από σπουδάστριες του Δημόσιου Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης  του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου.

Στη συνέχεια, ακολούθησε κατατέθηκαν στεφάνια στο Μνημείο Πεσόντων Ιερολοχιτών από μαθητές του 1ου Γυμνασίου Σύρου, στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης από μαθητές του 2ου και 3ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης και στην προτομή του Πυροπολητή Κανάρη από σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, μαθητές του 2ου Γυμνασίου Σύρου, του Εσπερινού Γυμνασίου (με τάξεις Λυκείου) Σύρου και από το Ναυτικό Όμιλο Σύρου.

Η στεφάνωση ολοκληρώθηκε, όπως κάθε χρόνο, στον Αδριάντα του Ναυάρχου Μιαούλη από μαθητές του Γενικού Λυκείου Σύρου, του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης και από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

«Με ομοψυχία και πίστη μπορούμε να πετύχουμε κάθε στόχο»

Το πρωί της επόμενη ημέρας τελέστηκε Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως, παρουσία του εκπροσώπου της κυβέρνησης Λευτέρη Κρέτσου, Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, του Βουλευτή Κυκλάδων Αντώνη Συρίγου, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, των στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας, συλλόγων, φορέων και μαθητικών αντιπροσωπειών της Σύρου.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, εκφωνήθηκε ο Πανηγυρικός της ημέρας από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Κρητών Σύρου κ. Αδαμάντιο Τζιράκη, ο οποίος τόνισε πως, ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής που καλούμαστε να αποδώσουμε σε εκείνους που πριν από 197 χρόνια πίστεψαν στο αδύνατο και το κατάφεραν με τον ηρωισμό και τις θυσίες τους.

«Σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, η κορυφαία αυτή στιγμή της ιστορίας μας οφείλει να λειτουργήσει ως έμπνευση και κίνητρο για να διαψεύσουμε όσους αμφισβητούν τη χώρα μας, για να αποδείξουμε ότι την κρίσιμη ώρα μπορούμε να ενώνουμε τις δυνάμεις μας, να ενωνόμαστε με ομοψυχία και πίστη και πετυχαίνουμε στόχους που φαίνονται ακατόρθωτοι. Τώρα, περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να αξιοποιήσουμε την πολύτιμη αυτή κληρονομιά ως πηγή δύναμης για να κερδίσουμε το σεβασμό και κυρίως το παρόν και το μέλλον που μας αξίζει», κατέληξε ο κ. Τζιράκης.

Στη συνέχεια, ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση στο Εθνικό Ηρώο της πόλης, προ του Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου και κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών.

Μια πατρίδα φως, σαν κεραυνός

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την καθιερωμένη παρέλαση στην πλατεία Μιαούλη, η οποία άνοιξε με τη Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, στην πρώτη επίσημη εμφάνισή της, μετά την επιστροφή της αρχιμουσικού, Alice Labarche.

Πρώτα παρέλασαν μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων Σύρου, του πρώτου Περιφερειακού Λυκείου της Ελλάδας, το οποίο ιδρύθηκε το 1915. Προπορεύτηκε η σημαία του Συλλόγου Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, την οποία η Ιερά Μητρόπολη Σύρου εμπιστεύτηκε στο ΛΕΣ. Το κειμήλιο αυτό διαφυλάσσεται στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και κάθε χρόνο παρελαύνει, φερόμενο από νέους και νέες του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, τιμώντας και υπενθυμίζοντας σε όλους τις θυσίες και τους αγώνες των πατέρων μας, καλώντας μας να τους μιμηθούμε. Αξίζει να σημειωθεί πως, φέτος το Λύκειο παρέλασε με ξεχωριστή διμοιρία αφιερωμένη στη Μακεδονία. Το ίδιο παραμένει πιστό στους καταστατικούς στόχους του, αυτούς της διάσωσης, διαφύλαξης και διάδοσης της παράδοσης και της ελληνικής μας κληρονομιάς.

Από κοινού παρέλασαν ο Σύλλογος Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου και ο Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου «Ο Εύξεινος Πόντος» οι οποίοι παραμένουν πιστοί στις μνήμες των προγόνων τους για τις αλησμόνητες πατρίδες. Ακολούθησαν ο Σύλλογος Κρητών Σύρου (ιστορική συνέχεια του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Κρητών που δημιουργήθηκε το 1860 από πρόσφυγες Κρήτες, που ήρθαν στο νησί) και ο Λαογραφικός – Χορευτικός Όμιλος «η σοφία της παράδοσης», που ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 με έδρα την Ποσειδωνία. Στους σκοπούς του Ομίλου συμπεριλαμβάνονται η διατήρηση των παραδόσεων και των εθίμων της περιοχής και της μετάδοσης στις επόμενες γενιές της εν γένει πολιτιστικής παράδοσης και κληρονομιάς μας. Η «σοφία της παράδοσης» αριθμεί σήμερα πάνω από 150 ενεργά μέλη και έχει διοργανώσει αλλά και συμμετάσχει σε πληθώρα εκδηλώσεων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Με καμάρι και υπερηφάνεια

Το θερμό χειροκρότημα μικρών και μεγάλων απέσπασαν, όπως κάθε φορά, οι μαθητές της Σύρου, οι οποίοι τίμησαν τον αγώνα και το αίμα των ηρώων του 1821. Την παράσταση έκλεψαν με την αθωότητα και την αγνότητα της ηλικίας τους, οι λιλιπούτειοι μαθητές του Παιδικού Σταθμού της Ιεράς Μητρόπολης «στην παλάμη του Θεού» και του Ιδιωτικού Νηπιαγωγείου «Ο Άγιος Γεώργιος» - Παιδικού Σταθμού «Η Φωλιά».

Στην παρέλαση συμμετείχε επίσης αθλητές, αθλήτριες, γυμναστές και προπονητές του Ναυτικού Ομίλου Σύρου, ενός εκ των ιστορικότερων σωματείων με διεθνή αναγνώριση και 125 έτη αδιάλειπτης ναυταθλητικής προσφοράς. Ο Ν.Ο.Σ. έχει φιλοξενήσει διαχρονικά στις τάξεις του σημαντικές αθλητικές προσωπικότητες όπως ο παγκόσμιος πρωταθλητής και ολυμπιονίκης Αντώνης Μπουγιούρης.

Ακολούθησε ο Αθλητικός Σύλλογος Tae Kwon Do Ερμούπολης, που είναι αναγνωρισμένος από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και την Ελληνική Ομοσπονδία Ταεκβοντό. Πρόκειται για ένα από τα ασφαλέστερα ολυμπιακά αθλήματα επαφής που σκοπό έχουν την πειθαρχία, το σεβασμό, την αυτοπεποίθηση, την αυτοάμυνα και τον αυτοέλεγχο. Ο Σύλλογος έχει εκπροσωπήσει τη Σύρο σε πολλούς διεθνείς αγώνες με αποτέλεσμα, να κυματίζει η γαλανόλευκη σημαία μας ψηλά.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η μεγάλη οικογένεια των Προσκόπων της Σύρου, πρωτοπόρος σε εθελοντικές προσπάθειες και με έντονη συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου έλαβαν οι σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου που, επί σειρά ετών, ενισχύει τη ναυτοσύνη, στους παραδοσιακούς ναυτότοπους των Κυκλάδων και όλου του κεντρικού και του Νότιου Αιγαίου, αναβιώνοντας σε σημαντικό βαθμό τον ιστορικό ρόλο της Ερμούπολης στην ανάπτυξη της ναυτιλίας των Ελλήνων. Όπως υπογραμμίζεται, το έμψυχο δυναμικό είναι το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο της Ελληνικής ναυτιλίας και τα στελέχη της αποτελούν τον αξιόμαχο σκελετό στον οποίο βασίζεται το οικοδόμημα του ελληνικού θαύματος, της ελληνικής ναυτιλίας. Είναι κοινό πια μυστικό μεταξύ των ναυτικών ότι, το πτυχίο της ΑΕΝ Σύρου αποτελεί από μόνο του ένα ισχυρό προσόν των αποφοίτων και τους εξασφαλίζει το σεβασμό, και την εκτίμηση για τις γνώσεις που έχουν λάβει από τα πρώτα χρόνια της ναυτοσύνης του.

Η παρέλαση ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή της μονάδας του Τάγματος Εθνοφυλακής Ερμούπολης, το οποίο εδρεύει στο στρατόπεδο Λοχαγού Ζαφείρη Αποστόλου και αποτελεί οργανικό κομμάτι των ενόπλων δυνάμεων με περιοχές ευθύνης σε όλο το νομό Κυκλάδων.

Αρμόδιοι για το συντονισμό όλων των τμημάτων της παρέλασης, ήταν οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής της Ομάδας Φυσικής Αγωγής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κυκλάδων Λάζαρος Τσιομπάνης  και Ιωάννης Τσαρτσαπάκης.

Αμέσως μετά το πέρας της παρέλασης στην Πλατεία Μιαούλη, οι χορευτικές ομάδες του Λυκείου των Ελληνίδων Σύρου παρουσίασαν Εθνικούς παραδοσιακούς χορούς.

«Ας αφήσουμε την ιστορία να μιλήσει»

Σημειώνεται, πως στο μήνυμά του, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός τόνισε ότι, η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου αποτελεί διαχρονικό σύμβολο του αγώνα του έθνους μας, ενός αγώνα για ελευθερία και δικαιοσύνη.

«Οι θυσίες που απαιτήθηκαν για να αλλάξει ο λαός μας τη μοίρα του ήταν πολλές, εξασφάλισαν όμως ένα κράτος ανεξάρτητο από δυνάστες, ελεύθερο να ορίσει την πορεία του. Ερχόμαστε, λοιπόν, στη σύγχρονη Ελλάδα, όπου ο αγώνας μας πλέον είναι ένα καθημερινό φαινόμενο. Μπροστά στις δυσχέρειες και στους σκοπέλους που έχει δημιουργήσει η πολύπλευρη και πρωτοφανής κρίση, αρκεί να βαδίσουμε στα ίδια χνάρια. Να διατηρήσουμε υψηλό το φρόνημα του λαού μας, να διαφυλάξουμε τα κεκτημένα μας, να διατηρήσουμε την αξιοπρέπειά μας και κυρίως να καταφέρουμε να μεταδώσουμε ιδανικά και οράματα στη νέα γενιά. Όπως έχει αποδείξει η ιστορία μας, οι μεγάλες ανατροπές συντελέστηκαν τη στιγμή που οι Έλληνες ένιωσαν «ένα σώμα και μια ψυχή». Συσπειρώθηκαν μπροστά στην κοινή απειλή και δεν επέτρεψαν σε μικροψυχίες, εγωισμούς και θρασυδειλίες να σταθούν εμπόδιο μπροστά στον κοινό στόχο. Ας αφήσουμε, λοιπόν, την ιστορία να μιλήσει, αρκεί να είμαστε κι εμείς έτοιμοι να ακούσουμε».