Ενημερωτική ημερίδα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ν. Αιγαίου με θέμα τη βελτίωση της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία

Προσβάσιμη ΕρμούΠολη για ΑμεΑ

Η πρόληψη των οδικών ατυχημάτων, η προσβάσιμη πόλη στα ΑμεΑ, αλλά και ο ρόλος των εκπαιδευτικών στη διαμόρφωση στάσεων και αντιλήψεων για την αναπηρία, από τη νηπιακή ήδη ηλικία, μπορούν από κοινού να δημιουργήσουν ένα φιλικότερο ανθρώπινο περιβάλλον που θα διασφαλίζει την κατά το δυνατόν αυτόνομη διακίνηση και διαβίωση των ατόμων με αναπηρία.

Όλα τα παραπάνω εξετάστηκαν στο πλαίσιο της ενημερωτικής ημερίδας με θέμα «Ο ρόλος και η συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στη βελτίωση των συνθηκών της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία. Δικτύωση και συνέργεια των τοπικών φορέων», η οποία διοργανώθηκε στη Σύρο από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου.

Η ημερίδα διεξήχθη το απόγευμα της Τετάρτης στην Έπαυλη Τσιροπινά, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών, συλλόγων, ενώσεων και φορέων, αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και πλήθους πολιτών.  

Διάθεση συνεργασίας και δικτύωσης από τους συναρμόδιους φορείς

Στελέχη της αστυνομικής υπηρεσίας, αλλά και ομιλητές από τον χώρο της υγείας, της πρόνοιας και της εκπαίδευσης παρουσίασαν τις δράσεις τους και με διάθεση συνέργειας και δικτύωσης, έθεσαν τις βάσεις για έναν γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των αρμόδιων φορέων, που δύναται να επιφέρει θετικά αποτελέσματα για την τοπική κοινωνία.

Τη σημασία κοινής γραμμής πλεύσης για τη δρομολόγηση δράσεων που στοχεύουν στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη διευκόλυνση της καθημερινότητας όλων υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Νοτίου Αιγαίου, Ταξίαρχος κ. Ιωσήφ Κανακουσάκης.

Ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται δίπλα στον πολίτη με αναπηρία, ώστε να του προσφέρει ένα αίσθημα ασφάλεια στην καθημερινή του ζωή, αναφέροντας μάλιστα τη συνεργασία της με την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος για τη δημιουργία ειδικής εφαρμογής στο κινητό, η οποία θα δίνει στους κωφούς και βαρήκοους χρήστες τη δυνατότητα άμεσης ειδοποίησης της Άμεσης Δράσης.

Σωστή οδηγική συμπεριφορά: δείγμα παιδείας και ζήτημα αλτρουϊσμού

Την πρόληψη ατυχημάτων, τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, την προσβασιμότητα, την εξασφάλιση υποστηρικτών δράσεων, αλλά και την κοινωνική συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας έθιξε στην ομιλία του ο Υπαστυνόμος Β’, Κωνσταντίνος Μάτσικας, Αξιωματικός του Επιτελείου της Γενικής Περιφερειακής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου.

Ο κ. Μάτσικας κατέστησε γνωστό πως, για την αντιμετώπιση του προβλήματος των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας εφαρμόζεται το 3ο Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας, βασικοί στόχοι του οποίου είναι η συνεχής και εμφανής παρουσία του προσωπικού της τροχαίας και των αστυνομικών τμημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο, η αυστηρή εφαρμογή του ΚΟΚ και της λοιπής αυτοκινητιστικής νομοθεσίας, η επικέντρωση ελέγχων παραβατικών συμπεριφορών που επιδρούν στην ποιότητα ζωής του πολίτη, όπως παράνομη στάθμευση, κίνηση ΑμεΑ, θόρυβος μηχανών κλπ.

Βάσει στατιστικών στοιχείων, το έτος 2018 σημειώθηκε αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων κατά 30,11% με τους θανάσιμους τραυματισμούς να ανέρχονται σε 18 σε σχέση με το 2017 που ήταν 15. Ωστόσο, επιτεύχθηκε η μείωση των σοβαρών τραυματισμών κατά 18,18% ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκαν οι ελαφριοί τραυματισμοί σε 197 από 138 που ήταν το 2017.

Αναφερόμενος στις σοβαρές συνέπειες των οδικών ατυχημάτων για το άτομο και την κοινωνία, ο κ. Μάτσικας υποστήριξε πως, αν οι οδηγοί οχημάτων και οι πεζοί σέβονται τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, θα υπάρξει άμεση και σημαντική μείωση των νεκρών και των τραυματιών. Παρόλα αυτά, ο ανθρώπινος παράγοντας που αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων παρουσιάζει τις μεγαλύτερες δυσκολίες ως προς την επιρροή και μεταβολή. Διαθέσιμα μέσα για παρέμβαση στον τομέα αυτό είναι η εκπαίδευση (κυκλοφοριακή αγωγή και εκπαίδευση υποψηφίων οδηγών), οι νομοθετικές ρυθμίσεις (αυστηρότερες κυρώσεις), ο έλεγχος, η επίβλεψη και η ενημέρωση.

Χάρτης πόλης Σύρου από το ΚΕΦΙΑΠ

Τη δράση που οργανώθηκε από το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου και αφορά στην καταγραφή προσβασιμότητας στα δημόσια κτίρια, στους υπαίθριους χώρους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως ξενοδοχεία και χώρους εστίασης, παρουσίασε η Νοσηλεύτρια Ελευθερία Αγγελετάκη.

Ο Χάρτης πόλης Σύρου λαμβάνει υπόψη του όχι μόνο τα άτομα με κινητική αναπηρία αλλά και τα άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες (ακοή και όραση) και τα άτομα με μειωμένης κινητικότητα). Η δράση ξεκίνησε το Μάρτιο του 2018 μετά από συντονισμένες ενέργειες που έγιναν τόσο από τη Διοίκηση του Γ.Ν. Σύρου όσο και από την διεπιστημονική ομάδα του ΚΕΦΙΑΠ και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό τον Μάιο του ίδιου έτους. Τα πρώτα κτίρια στα οποία έγινε η καταγραφή ήταν το κτίριο του ΚΕΦΙΑΠ και του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι χρειάζεται να γίνουν βελτιώσεις κυρίως για τα άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες.

Πρόσκληση ενδιαφέροντος στάλθηκε σε 71 φορείς, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, συλλόγους ΑμεΑ, ξενοδοχειακές μονάδες και επιχειρήσεις εστίασης, εκ των οποίων απάντησαν θετικά οι 38 και ως σήμερα έχουν απαντήσει το ερωτηματολόγιο οι 33. Στη δράση συμμετέχει και η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου. Σύμφωνα με την κ. Αγγελετάκη, τα αποτελέσματα κατέδειξαν πως οι όποιες παρεμβάσεις είναι μεμονωμένες. Αρκετά από τα κτίρια όπου στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες είναι διατηρητέα.

Ωστόσο σημειώνεται ότι οι φορείς και οι υπηρεσίες που αδυνατούν προς το παρόν να προχωρήσουν σε ουσιαστικές παρεμβάσεις μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο για τη δημιουργία προσβάσιμης υπηρεσίας «one stop shop» για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ. Όταν ένα κτίριο δεν μπορεί να γίνει συνολικά προσβάσιμο, φροντίζουμε να γίνει τουλάχιστον προσβάσιμο το ισόγειο. Η έναρξη της δράσης του ΚΕΦΙΑΠ συνέπεσε χρονικά με την τοποθέτηση ραμπών στις οδούς Θυμάτων Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης. Λίγο αργότερα, έγινε συντονισμός με το Επιμελητήριο Κυκλάδων για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στα πεζοδρόμια μπροστά στα εμπορικά καταστήματα. Η διαδικασία καταγραφής θα συνεχιστεί και το 2019 σε συνεργασία με τον Δήμο, στο πλαίσιο του προγράμματος «Τουρισμός χωρίς εμπόδια για όλους», με σκοπό τη βελτίωση των υποδομών προσβασιμότητας για ΑμεΑ της Σύρου.

Το ΚΕΦΙΑΠ θα παραχωρήσει τα έως τώρα δεδομένα του στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και θα συμβάλλει στην περαιτέρω συγκέντρωση και συμπλήρωση των απαιτούμενων στοιχείων, ώστε να ολοκληρωθεί η καταγραφή προσβασιμότητας. Η ίδια πρόταση θα κατατεθεί και στο Υπουργείο Υγείας ως πρόγραμμα αγωγής για τα σχολεία. Καταλήγοντας, η κ. Αγγελετάκη ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της βελτίωσης προσβασιμότητας ΑμεΑ, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Σύρου θα δημιουργήσει βάση δεδομένων με στόχο τον οδηγό προσβασιμότητας σε ψηφιοποιημένη και έντυπη μορφή που θα καταγράφει την προσβασιμότητα ΑμεΑ στη νήσο Σύρο.

Η προσβασιμότητα αποτελεί δείκτη ποιότητας για ένα σχολείο

Για το ρόλο του εκπαιδευτικού στη διαχείριση της συμπεριληπτικής τάξης, μίλησε η Νηπιαγωγός και Υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών, Ζωή Αποστόλου. Όπως τόνισε, η συνεκπαίδευση παιδιών με και χωρίς ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες διαμορφώνει τις διδακτικές πρακτικές που αντιλαμβάνονται τις ατομικές διαφορές, όχι ως πρόβλημα αλλά ως μια ευκαιρία για εμπλουτισμό της διδακτικής και μαθησιακής διαδικασίας. Συγκεκριμένα, ως συμπερίληψη ορίζεται η ποιότητα της προσφερόμενης εκπαίδευσης στα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο πλαίσιο του γενικού και όχι του ειδικού σχολείου, με τη σύμπραξη των δασκάλων γενικής και ειδικής αγωγής. Επομένως, η ισότιμη εκπαίδευση αναφέρεται σε έναν συνεχή αγώνα για τη δημιουργία ενός καλύτερου σχολείου, ενός σχολείου για όλους που θα βασίζεται στην αρχή της ισοτιμίας με σκοπό να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στα δικαιώματα και στις ανάγκες όλων των παιδιών ανεξαρτήτως φύλου, νοητικής ή σωματικής ικανότητας, εθνικότητας, κοινωνικοοικονομικού επιπέδου, χρώματος του δέρματος ή των ματιών.

Στο ιατρικό και κοινωνικό μοντέλο της αναπηρίας, αλλά και στο έργο του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Σύρου – Ερμούπολης που, μεταξύ άλλων, που μεταξύ άλλων αναπτύσσει δράσεις για την κοινωνικοποίηση και την κοινωνική ένταξη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων και ευαισθητοποιεί την τοπική κοινωνία σχετικά με αυτές, στοχεύοντας στην άρση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων, αναφέρθηκε ο Κοινωνικός λειτουργός κ. Ηλίας Μαρκούσης.

Τέλος, η Αστυνόμος Β’ Ζωή Κουβάτσου, Ψυχολόγος, Διδάκτωρ Ψυχολογίας και Αξιωματικός Ειδικών Καθηκόντων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου ανέπτυξε το θέμα «συνεργασία συναρμόδιων φορέων για την προστασία των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία».

Την εκδήλωση χαιρέτισαν η πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης ΑμεΑ & ΑμεΕΕΑ Κυκλάδων "Δικαίωμα" Ζωγραφιά Δόγου, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Φραγκίσκος Βακόνδιος, ενώ αναγνώστηκαν τα μηνύματα του Καθολικού Επισκόπου Σύρου Σεβ. π. Πέτρου Στεφάνου και της Διοικήτριας του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Μαργαρίτας Μπουραντά.