Ο Λόγος του Θεού από την Καθολική Εκκλησία

Η διδασκαλία του Ιησού στη Συναγωγή της Καπερναούμ

Τον τρόπο διδασκαλίας του Ιησού Χριστού στη Συναγωγή, κατά τις συνήθειες των Εβραίων, παρουσιάζει αυτή την εβδομάδα ο Λόγος του Κυρίου της Καθολικής Εκκλησίας.

Μέσα από τη διαδικτυακή παρουσία του, ο π. Γιάννης Μαραγκός αναφέρεται στον Ευαγγελιστή Μάρκο, ο οποίος συνεχίζει στο Ευαγγέλιο του να παρουσιάζει τα πρώτα δημόσια βήματα της ζωής του Χριστού. Στην Παλαιστίνη στον καιρό του Ιησού Χριστού κάθε πόλη είχε τη συναγωγή του. Η συναγωγή ήταν ένας τόπος προσευχής, ακρόασης και σχολιασμού της Γραφής αλλά και ένας τόπος κοινωνικής συναναστροφής της τοπικής κοινότητας. Έφταναν δέκα άτομα να συνεταιριστούν και να ιδρύσουν μια συναγωγή. Για κάθε συναγωγή υπήρχε ένας υπεύθυνος, που φρόντιζε για την αξιοπρέπεια των κτιρίων και των τελετών. Κάθε ενήλικας Ιουδαίος είχε το δικαίωμα μετά την πρόσκληση του Αρχισυναγωγού να ανέβει στο βήμα, να διαβάσει ένα κείμενο από την Αγία Γραφή προς όφελος όλων.

Αυτή είναι και η σημερινή εξωτερική περίσταση, κατά την οποία το Ευαγγέλιο μας παρουσιάζει τον Ιησού Χριστού στη Συναγωγή της Καπερναούμ να διδάσκει. Ο Ευαγγελιστής Μάρκος συνεχίζει να εστιάζει στα πρώτα βήματα δημόσια της ζωής του Χριστού. Πρώτα ακούσαμε ότι κάλεσε τους πρώτους μαθητές του και σήμερα τον βλέπουμε να διδάσκει το Σάββατο. Όμως ο Ευαγγελιστής σταματάει την προσοχή του περισσότερο στην ευχάριστη έκπληξη και εντύπωση που του έκανε ο τρόπος διδασκαλίας του Χριστού, παρά στο περιεχόμενο του ίδιου του κηρύγματος.

Όπως υπογραμμίζεται στο κατά Μάρκον Ευαγγέλιο:

“Έρχονται στην Καπερναούμ, κι αμέσως το Σάββατο ο Ιησούς μπήκε στη συναγωγή και δίδασκε. Έμεναν κατάπληκτοι οι άνθρωποι από τη διδασκαλία του, γιατί τους δίδασκε με αυθεντία κι όχι όπως δίδασκαν οι γραμματείς. Εκεί στη συναγωγή τους ήταν κάποιος άνθρωπος που κατεχόταν από δαιμονικό πνεύμα. Αυτός κραύγασε λέγοντας:Τι δουλειά έχεις εσύ μ’ εμάς, Ιησού Ναζαρηνέ; Ήρθες να μας αφανίσεις; Σε ξέρω ποιος είσαι: είσαι ο Εκλεκτός του Θεού». Ο Ιησούς επιτίμησε το δαιμονικό πνεύμα και του είπε: «Πάψε να μιλάς και βγες απ’ αυτόν”. Το δαιμονικό πνεύμα, αφού συντάραξε τον άνθρωπο και φώναξε με δυνατή φωνή, βγήκε απ’ αυτόν.Όλοι τότε κυριεύτηκαν από δέος και συζητούσαν μεταξύ τους: “Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ποια είναι η καινούρια αυτή διδασκαλία; Με αυθεντία διατάζει ακόμη και τα δαιμονικά πνεύματα και τον υπακούνε». Κι αμέσως κυκλοφόρησε η φήμη του παντού σ’ όλη την περιοχή της Γαλιλαίας”.