"Μηνύματα Πίστεως" από την κ. Αλεξάνδρα Φετουρή

"Η ένωσή μας με τον Θεό είναι η εγγύηση της πνευματικής ζωής μας"

  • Κυριακή, 8 Νοεμβρίου, 2015 - 08:27

Στις έννοιες της θεραπείας, της ανάστασης, αλλά και στη δέσμευση για τη βίωση της αγάπης, που συνιστούν τους βασικούς άξονες της πνευματικής μας ζωής, επικεντρώνονται τα σημερινά «Μηνύματα Πίστεως» από την υπεύθυνη του Κύκλου Μελέτης της Αγίας Γραφής της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου κ. Αλεξάνδρα Φετουρή.

Αναφερόμενη στην ευαγγελική περικοπή του Ευαγγελιστή Λουκά, η κ. Φετουρή υπογραμμίζει ότι χωρίς την ελευθερία και την αγάπη δεν υπάρχει πνευματική ζωή. «Ο Κύριος κάνει μια πρόσκληση προς όλους εμάς να πιστέψουμε στην ανάσταση γιατί εκείνος είναι η ζωή και η ανάσταση. Το αποτέλεσμα είναι ένα και μοναδικό, η ένωση που πρέπει να έχουμε με τον Θεό είναι η εγγύηση της πνευματικής μας ζωή, που επιδιώκουμε να είναι ποιοτική μέσα στην καθημερινότητά της».

Η κ. Φετουρή δεν παραλείπει ωστόσο, να αναφερθεί και στη θαυματουργό δράση του σύγχρονου Αγίου της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης, η μνήμη του οποίου τιμάται από την εκκλησία στις 9 Νοεμβρίου.

Παρουσιάζοντας το τριπλό έργο των αγγελιοφόρων των Θεών, οι οποίοι υμνούν και δοξολογούν τον Θεό, τον διακονούν και λαμβάνουν μέρος σε κάθε λειτουργία, η κ. Φετουρή υπογραμμίζει ότι η Εκκλησία μας εορτάζει αύριο, τη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου, ο οποίος υπήρξε ένας άγγελος επί της γης, ένα θαύμα της εποχής μας, ένας ταπεινός μητροπολίτης και δυνατός ιεροκήρυκας που περιόδευε σε όλα τα χωριά της Στερεάς Ελλάδας, προσπαθώντας να πει στους ανθρώπους ότι πρέπει να πάρουν το εισιτήριο για την άλλη ζωή, τη βασιλεία των ουρανών. Να ετοιμάζονται με ευλάβεια και να προσέρχονται τακτικά στο μυστήριο των μυστηρίων, τη Θεία Ευχαριστία για να θεραπεύσουν τον καρκίνο της ψυχής τους. Ο λόγος άγγιζε όλες τις αισθήσεις των ανθρώπων. Ωστόσο ο ίδιος έφυγε από τη ζωή στις 9 Νοεμβρίου 1920, στο Αρεταίειο Νοσοκομείο Αθηνών, σαν ένας απλός ιερέας. Τον θάνατό του δεν τον ανήγγειλαν τα μέσα. Την ώρα όμως που έβγαινε η ψυχή του και ανέβαινε στον πλάστη της γέμισε το νοσοκομείο από μία μεγάλη ευωδία. Οι άνθρωποι δεν ανήγγειλαν τον θάνατο, τον ανήγγειλε ο Κύριός του.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα πράγματα άλλαξαν. Όταν ενταφιάστηκε στην Αίγινα έγινε σεισμός ευλάβειας και πίστης στην ψυχή των ανθρώπων, οι οποίοι προσέρχονταν στον τάφο του για να πάρουν την ευλογία από το άγιο σκήνωμά του. «Έτσι κι εμείς, παρακαλούμε τον Άγιο Νεκτάριο να μας δώσει την υγεία της ψυχής και του σώματός μας» σημειώνει η κ. Φετουρή.