Αναμονή για το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι"

Ραντεβού το Σεπτέμβρη

Στα σκαριά η ρύθμιση της εξάμηνης παράτασης του, καθώς δεν έχει ψηφιστεί ακόμα η ψήφιση της σχετικής τροπολογίας

Την ψήφιση σχετικής τροπολογίας που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, αναμένουν οι χιλιάδες ωφελούμενοι και εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», για τη ρύθμιση της παράτασης του προγράμματος για έξι μήνες.

Προ ημερών είχε ανακοινωθεί από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ότι η λειτουργία του προγράμματος πρόκειται να παραταθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2013. Η απόφαση είχε ληφθεί σε συνάντηση που είχε ο Υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υφυπουργό Εργασίας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Στη διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκε ότι η παράταση του προγράμματος αυτού είναι απαραίτητη, τουλάχιστον μέχρι να είναι έτοιμο να «τρέξει» το διάδοχο πρόγραμμα «Κατ’ οίκον φροντίδα», που προετοιμάζει το Υπουργείο Εργασίας.

Σε κοινή ανακοίνωσή της η πολιτική ηγεσία των δύο υπουργείων ευχαρίστησε την ΚΕΔΕ και τους εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο Σπίτι» για την έως τώρα συνεργασία, δεσμευόμενη ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί, ώστε το διάδοχο σχήμα να ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες των ωφελουμένων.

Χρόνο απαιτεί η εκταμίευση των κονδυλίων

Ωστόσο, εμπλοκή φαίνεται να υπάρχει σε ό,τι αφορά το θέμα της εκταμίευσης των απαραίτητων κονδυλίων, τα οποία μόλις την περασμένη εβδομάδα «απεγκλωβίστηκαν» από το Υπουργείο Οικονομικών και χρειάζεται αρκετός χρόνος ώστε να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» αφορά την αντιμετώπιση προβλημάτων των ατόμων με ειδικές ανάγκες ή ατόμων μεγάλης ηλικίας, που δεν έχουν τη δυνατότητα να καλυφθούν από κάποιον άλλον κοινωνικό μηχανισμό. Το σύνολο των ωφελουμένων προσεγγίζει περίπου τις 80.000, ενώ το σύνολο των εργαζομένων την τελευταία δεκαετία ανέρχεται σε περίπου 3.500.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος γίνεται από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ).

Γιάννης Δεκαβάλλας: “Θετική εξέλιξη η παράταση του προγράμματος”

Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιάννης Δεκαβάλλας χαρακτηρίζει θετικές τις εξελίξεις, δεδομένου ότι όλα αυτά τα χρόνια, η δομή έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ικανοποιητική και αποτελεσματική για τους αναγκεμένους ανθρώπους και την τρίτη ηλικία. Ωστόσο κρίνει, ότι μετά την εκπνοή του εξαμήνου, στις 30 Σεπτεμβρίου, η πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει έτσι ώστε να δοθεί οριστική λύση και να διατηρηθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα για πάντα και όχι με μεμονωμένες και αποσπασματικές λύσεις. Αναφορικά με το “Βοήθεια στο σπίτι” του δήμου, ο κ. Δεκαβάλλας διευκρινίζει ότι θα συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του, παρότι θα σημειωθεί ένα κενό κάποιων ημερών μέχρι την τελική ψήφιση της τροπολογίας από τη Βουλή.