Λειτουργικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι μονάδες του “Βοήθεια στο Σπίτι” στη Σύρο

Καθηλωμένα τα υπηρεσιακά οχήματα

- Μεγάλη καθυστέρηση στην εκταμίευση των δόσεων, επισημαίνουν οι υπεύθυνοι- Την κάλυψη των αναγκών από τα τακτικά έσοδα του δήμου προτείνει ο ΟΠΑΚ

Τα σημαντικά προβλήματα που εντοπίζονται καθημερινά στην ομαλή λειτουργία του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, παρέθεσαν σε σχετική επιστολή τους προς το διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑK, οι υπεύθυνοι των μονάδων.

Η μεγάλη καθυστέρηση των εκταμιεύσεων των δόσεων του προγράμματος, καθιστά αδύνατη τη σύναψη σύμβασης με κάποιο πρατήριο για την πίστωση και χορήγηση βενζίνης, καθώς και για την προμήθεια φαρμακευτικού υλικού αντίστοιχα.

Ως εκ τούτου, τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα μένουν καθηλωμένα και αναξιοποίητα, με αποτέλεσμα να θεωρείται αδύνατη η εξυπηρέτηση αρκετών ωφελουμένων, οι οποίοι αναζητούν βοήθεια προς κάθε κατεύθυνση.

“Απογοητευμένοι δημότες”

Συγκεκριμένα αναφέρεται: “Όπως ήδη γνωρίζετε, από τα μέσα Απριλίου, το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” δεν μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους εξυπηρετούμενούς του, λόγω μη κάλυψης των εξόδων καυσίμων του υπηρεσιακού οχήματος. Πολλοί από τους εξυπηρετούμενούς μας, στην προσπάθεια τους να καλύψουν τις ανάγκες τους, έχουν απευθυνθεί στο Σύλλογο Κατ' οίκον νοσηλείας, ο οποίος όμως δεν έχει το απαραίτητο προσωπικό για την κάλυψη τόσο μεγάλου αριθμού περιστατικών.

Καθημερινά δεχόμαστε πολλά τηλεφωνήματα από δημότες, οι οποίοι εκφράζουν την απογοήτευσή τους, προς το πρόγραμμα και τις αρχές. Εμείς από τη μεριά μας, ερχόμαστε σε δύσκολη θέση, μην έχοντας να τους δώσουμε μια σαφή απάντηση για το πότε θα λυθεί το πρόβλημα. Θεωρούμε ότι είναι κρίμα να ταλαιπωρούνται οι πολίτες μιας τόσο ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας, όπως είναι οι ηλικιωμένοι και να εκτίθεται έτσι ένα πρόγραμμα που έχει προσφέρει τόσα πολλά εδώ και μία δεκαετία”.

“Όχι στα καύσιμα με πίστωση”

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα εντείνεται, δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις καυσίμων δεν προτίθενται να εφοδιάσουν κατάλληλα τις μονάδες με πίστωση. Συνεπώς, κρίνεται επιβεβλημένη η ανάγκη εξασφάλισης ενός χρηματικού ποσού, το οποίο κάθε χρόνο θα διατίθεται για τη συντήρηση των οχημάτων και ειδικότερα τα έξοδα κίνησής τους.

Καταλήγοντας, οι υπεύθυνοι ζητούν άμεση συνάντηση με το διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑK, αλλά και το δήμαρχο, Γιάννη Δεκαβάλλα για περαιτέρω ενημέρωση, προκειμένου να υπάρξει μέριμνα για την επίλυση του προβλήματος.

Προτεραιότητα, η εξυπηρέτηση των ωφελουμένων

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι εργαζόμενοι των μονάδων εστιάζουν στην παράμετρο, που αφορά αποκλειστικά στη μη εξυπηρέτηση των δημοτών και όχι στην καθυστέρηση της μισθοδοσίας τους, η οποία αποτελεί επίσης έναν μόνιμο βραχνά για τους ίδιους τους τελευταίους μήνες.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι αμείβονται πλέον “αραιά και που”, όπως το σύνολο των υπαλλήλων του προγράμματος πανελλαδικά, εξακολουθούν να εργάζονται κανονικά αρνούμενοι να προδώσουν τον κοινωνικό χαρακτήρα των μοναδικών προνομιακών υπηρεσιών που τόσο έχει ανάγκη ο άνθρωπος, τις δύσκολες ημέρες που βιώνει.

Και όλα αυτά, λίγους μόνο μήνες πριν ξεκαθαριστεί οριστικά το τοπίο γύρω από τη διατήρηση ή μη του “Βοήθεια στο Σπίτι” μετά το τέλος Σεπτεμβρίου, καθώς και την ενδεχόμενη αντικατάστασή του από το πρόγραμμα “Κατ' οίκων φροντίδα συνταξιούχων”. Γεγονός που προκαλεί μεγαλύτερη ανασφάλεια στους εργαζομένους οι οποίοι, αν και θέτουν ως προτεραιότητα τις ανάγκες των ωφελουμένων, δεν παύουν να ανησυχούν για το επαγγελματικό τους μέλλον.

Λαμβάνοντας υπόψη τις υψηλές ανάγκες που καταγράφονται, το σώμα του διοικητικού συμβουλίου του ΟΠΑΚ προτείνει να ζητηθεί από το δήμο να διαθέσει το ποσό που απαιτείται για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του προγράμματος, ήτοι βενζίνη και φαρμακευτικό υλικό, από τα τακτικά έσοδά του. Επισημαίνει δε, ότι το ποσό αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα καλύψει τη μισθοδοσία του προσωπικού, παρά μόνο τις ανάγκες των ωφελουμένων του προγράμματος.

Γιάννης Δεκαβάλλας: “Δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η οικονομική ευρωστία του δήμου”

Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας τόνισε ότι μια τέτοια πρόταση δεν θα έχει αντίκρισμα, εάν πρώτα η Οικονομική Υπηρεσία δεν αποφανθεί ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η μισθοδοσία των δημοτικών υπαλλήλων.

“Πρέπει να εξετάσουμε όλα τα οικονομικά δεδομένα και να συνεργαστούμε με την Οικονομική Υπηρεσία προκειμένου να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Ο καθένας μπορεί να ζητήσει από το δήμο οτιδήποτε, αλλά είναι άγνωστο ακόμα αν αυτό που ζητάει ο ΟΠΑΚ σημαίνει ότι, μπορεί να μπει σε κίνδυνο η οικονομική ευρωστία στου δήμου και κυρίως η δυνατότητά του να ανταποκριθεί στις βασικές του θεμελιώδεις υποχρεώσεις, με πρώτη και κύρια τη μισθοδοσία” ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Ας συνεχίσουμε την πίεση”

Πρόσθεσε δε, ότι στην περίπτωση που η τροποποίηση του προϋπολογισμού του δήμου είναι ανέφικτη, κρίνεται αναγκαία η συνέχιση άσκησης πίεσης προς την κεντρική εξουσία, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα που σημειώνονται σε πανελλαδικό επίπεδο. “Θα πρέπει να περιμένουμε την υλοποίηση του προγράμματος και να απαιτήσουμε όλοι μαζί με την ΚΕΔΕ να γίνονται οι εκταμιεύσεις για να ανταποκριθεί το πρόγραμμα στις υποχρεώσεις του” καταλήγει, υπογραμμίζοντας ότι ο δήμος θα εξαντλήσει όλες τις δυνάμεις του για τη διατήρηση του “Βοήθεια στο Σπίτι”.

Ετικέτες: