Τα “Αρμενάκια” απολαμβάνουν και φέτος της Συριανή φιλοξενία

Οδηγός αισιοδοξίας

22 παιδιά από το Ναγκόρνο Καραμπάχ αντικρίζουν για πρώτη φορά στη ζωή τους τη θάλασσα, κολυμπούν και χαίρονται τον ήλιο

Την ευκαιρία να αφήσουν για λίγο πίσω τους δυσάρεστες σκέψεις και εικόνες του παρελθόντος που στιγμάτισαν την ψυχή τους, παγιδεύοντας την στα συντρίμμια μιας μεταπολεμικής πραγματικότητας, όπου βασιλεύει ο πόνος της απώλειας και ο φόβος, έχουν και φέτος 22 παιδιά από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ηλικίας 12-15 ετών.

Για μία ακόμη χρονιά ο δήμος Σύρου - Ερμούπολης, σε συνεργασία με την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας, φιλοξενεί παιδιά αγωνιστών που χάθηκαν στις απελευθερωτικές μάχες με τους Αζέρους στον πόλεμο Καραμπάχ – Αζερμπαϊτζάν, παιδιά αναπήρων, αλλά και πολυτέκνων οικογενειών. Την ομάδα πλαισιώνουν επίσης ταλαντούχοι νέοι, οι οποίοι έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς καλλιτεχνικής φύσεως (μουσική, ποίηση) σε Αρμενία και Ρωσία.

18 χρόνια κοινωνικού έργου

Πρόκειται για τη συνέχεια της αξιέπαινης κοινωνικής δράσης που ξεκίνησε το 1995 ο πρώην δήμος Άνω Σύρου, έχοντας στο πλευρό τη στήριξη και τη συμπαράσταση της Συριανής κοινωνίας, αλλά και πλήθους φορέων της.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα παιδιά φιλοξενούνται από την περασμένη Παρασκευή στο κτήριο των Αδελφών Χριστιανικών Σχολών (ΦΡΕΡ) στο Κίνι, απολαμβάνοντας την αγάπη και την ξεγνοιασιά που τους προσφέρουν εθελοντές. “Ψυχή” της προσπάθειας είναι η τοπική σύμβουλος Τερέζα Δαλεζίου, η οποίου έχει αναλάβει τη γενικότερη φροντίδα, την εξασφάλιση των προμηθειών και τη διεκπεραίωση των προγραμματισμένων δράσεων.

Σήμερα, αρκετά χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου, τα παιδιά αυτά ζουν στο ορεινό αυτό κομμάτι γης του Νοτίου Καυκάσου - μία περιοχή η οποία στο σύνολό της παρουσιάζει μεγάλη πολιτική αστάθεια- προσπαθώντας σε δύσκολες ακόμη συνθήκες να επιβιώσουν με τις οικογένειές τους.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, τα τελευταία 18 χρόνια έχουν φιλοξενηθεί συνολικά πάνω από 260 (διαφορετικά κάθε χρονιά) παιδιά του Καραμπάχ μαζί με τους συνοδούς τους και κάθε έτος, η προσπάθεια που καταβάλλει η εκάστοτε δημοτική αρχή, γίνεται γνωστή τόσο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και την Αρμενία, όσο και στην Αρμενική Διασπορά ανά τον κόσμο.

Ελπίδα πίσω από τα συντρίμμια του πολέμου

Έντονη συγκίνηση προκαλεί το γεγονός ότι τα φιλοξενούμενα παιδιά, τα οποία για δέκα ημέρες αφήνουν πίσω τους το μακρινό Στεπαναγκέρτ, αλλά και τα γύρω χωριά της χώρας τους και πατούν ελληνικό έδαφος, αντικρίζουν για πρώτη φορά στη ζωή τους τη θάλασσα, κολυμπούν και χαίρονται τον ήλιο και ανακαλύπτουν τις αμέτρητες ομορφιές της Σύρου.

Όπως δηλώνει στην “Κοινή Γνώμη” η κ. Δαλεζίου, “είναι πολύ σημαντική η συνέχιση ενός προγράμματος, το οποίο δίνει χαρά και δύναμη σε παιδιά που κουβαλούν στο μυαλό και την καρδιά τους τραυματικά βιώματα που τα έχουν κυριολεκτικά σημαδέψει”.

“Στο παρελθόν, φιλοξενήσαμε και παιδιά που είχαν δει τους γονείς τους να σκοτώνονται μπροστά στα μάτια τους. Όταν μιλούσες μαζί τους, έβλεπες πόσο τρομαγμένα ήταν” ανέφερε χαρακτηριστικά, καταθέτοντας μάλιστα ένα περαστικό που περιγράφει ακριβώς τον φόβο, που συνέχιζε να τα ακολουθεί σε κάθε βήμα τους. “Κάποια στιγμή που έκαναν μπάνιο στην παραλία, ένα στρατιωτικό αεροπλάνο ξεπρόβαλε στον ουρανό. Εκείνα, μόλις το αντίκρισαν, κάθισαν κάτω, ξάπλωσαν και έβαλαν τα χεράκια τους στο κεφάλι, φοβούμενα ότι ήταν πόλεμος, όπως συνέβαινε στην πατρίδα τους” τόνισε, προσθέτοντας ότι “αν και ο πόλεμος έχει σταματήσει εδώ και πολλά χρόνια, οι ίδιοι βρίσκονται πάντα επί ποδός”.

Ωστόσο, εκτιμά ότι τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια η ζωή των παιδιών έχει αλλάξει προς το καλύτερο. “Με τη λήξη των εχθροπραξιών, μπορούν να αναπτυχθούν και καλύτερα και να ζουν με μεγαλύτερη άνεση”, υπογράμμισε.

Συλλογική προσπάθεια φορέων

Παράλληλα, κατέστησε γνωστό ότι η αξιόλογη αυτή πρωτοβουλία δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί με επιτυχία τα προηγούμενα χρόνια χωρίς τη συμβολή των κατοίκων, των φορέων και των επιχειρηματιών του νησιού, οι οποίοι στηρίζουν την προσπάθεια της εκάστοτε δημοτικής αρχής προσφέροντας υλικά αγαθά και πολύ περισσότερο, αγάπη και θαλπωρή σε αυτά τα παιδιά που τόσο την έχουν ανάγκη.

Έτσι και φέτος, ο επιχειρηματικός κόσμος του νησιού αγκάλιασε την προσπάθεια από την πρώτη κιόλας ημέρα, προσφέροντας δωρεάν γεύματα στα παιδιά, αλλά και πολλά δώρα, πρώτης ανάγκης. “Υπήρχαν χρονιές που τα παιδιά ερχόντουσαν στην αρχή με ένα τσαντάκι, χωρίς ένα δεύτερο εσώρουχο ή παντελόνι. Και έφευγαν με ένα τεράστιο σακβουαγιάζ, που μας τα προμήθευε ο Εμπορικός Σύλλογος, γεμάτο πράγματα”, σημείωσε.

Πολύτιμη όμως είναι και η βοήθεια των κυριών από το Κίνι, οι οποίες προσφέρουν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους για το στρώσιμο των κρεβατιών, το πλύσιμο των ρούχων, αλλά και τον γενικό καθαρισμό του χώρου. Όπως σημειώνει η κ. Δαλεζίου, “μέσα από δράσεις όπως αυτή, δίνεται η ευκαιρία στο δήμο να δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο”. Εκτιμά μάλιστα πως “την ίδια ανάγκη έχουν και πολλά παιδιά του τόπου μας, που αντιμετωπίζουν οικογενειακές δυσκολίες και χρειάζονται την προσοχή μας”.

Πρωτόγνωρη εμπειρία

“Το ταξίδι αυτό αποτελεί μία πρωτόγνωρη εμπειρία για όλα αυτά τα παιδιά που δεν έχουν βγει ποτέ από τα σύνορα της μικρής πατρίδας τους και δεν έχουν δει ποτέ θάλασσα ή πλοία”, δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Φώτης Ξαγοράρης.

“Επιπλέον, είναι μια διαφήμιση της Ελλάδας για τη φιλοξενία που τη διακρίνει και η οποία έχει μεταφερθεί ποικιλοτρόπως στη χώρα τους” ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι ο πρωθυπουργός της χώρας έχει απευθύνει πρόσκληση προς τις αρχές της Σύρου και τους ανθρώπους που έχουν συμμετάσχει ενεργά στην υλοποίηση της πολυετούς δράσης, για να επισκεφτούν το Καραμπάχ, ως έλλειψη ευγνωμοσύνης προς το πρόσωπό τους.

“Η “μαμά” Τερέζα”

Από την πλευρά του, ο κ. Ξαγοράρης απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες σε όλους όσοι προσέφεραν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους σε αυτά τα παιδιά και κυρίως στην κ. Τερέζα Δαλεζίου, “η οποία αφιερώνεται κάθε φορά σε αυτό το σκοπό, σε σημείο που τα παιδιά τη φωνάζουν μαμά Τερέζα. Οι γονείς και οι κηδεμόνες των παιδιών στη χώρα τους, ξέρουν ότι υπάρχει εδώ μία Τερέζα που φροντίζει τα παιδιά τους και τα προσέχει”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αύριο Τετάρτη, ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας θα υποδεχθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου τα 22 φιλοξενούμενα παιδιά, μαζί με τους 7 συνοδούς τους.