Επετειακή φιλοξενία παιδιών από την Αρμενία στη Σύρο

Στη φιλόξενη αγκαλιά της Σύρου, η οποία ακόμα και πριν από τη δημιουργία της Ερμούπολης ήταν πάντα ανοιχτή για τους διωγμένους –από τις πατρογονικές τους εστίες – λαούς της Ελλάδας και όχι μόνο, βρίσκονται και αυτό το καλοκαίρι παιδιά από το Ναγκόρνο Καραμπάχ της Αρμενίας.

Ο Δήμος Σύρου Ερμούπολης, συνεχίζοντας την πολυετή προσπάθεια του πρώην Δήμου Άνω Σύρου, σε συνεργασία με την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας, το Υπουργείο Εξωτερικών και Παιδείας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ αλλά και φορέων, επιχειρήσεων και κατοίκων της Σύρου, φιλοξενεί και φέτος στο νησί, από 18 έως 27 Αυγούστου, τα παιδιά και τους συνοδούς τους, στις εγκαταστάσεις των Φρερ στο Κίνι.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο νησί, η αποστολή πραγματοποίησε επισκέψεις τόσο στο Στρατόπεδο Λοχαγού Ζαφείρη Αποστόλου, όσο και στο Δημαρχιακό Μέγαρο Σύρου – Ερμούπολης.

Εκεί την υποδέχτηκαν, ο Δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Θωμαή Μενδρινού, καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι.

Τα παιδιά συνοδεύονταν από τον Αρχιεπίσκοπο των εν Ελλάδι Ορθοδόξων Αρμενίων, Σεβασμιότατο Χορέν Ντογραματζιάν, τη Βουλευτή του Κοινοβουλίου του Ναγκόρνο Καραμπάχ, κα Λουντμίλα Παρσεχγιάν, τον επικεφαλής της Εθνικής Αρμενικής Επιτροπής, κ. Χατζίκ Χατζατουριάν, καθώς και από δημοσιογράφους και συνεργείο της Κρατικής Τηλεόρασης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε, αμφότερες οι πλευρές αναφέρθηκαν στη μακροχρόνια φιλία που συνδέει το Ναγκόρνο Καραμπάχ και τη Σύρο καθώς και στο γεγονός ότι εδώ και 20 χρόνια, τα εκατοντάδες παιδιά που έχουν επισκεφτεί το νησί, έχουν γίνει οι μικροί πρεσβευτές του πολιτισμού και των αξιών των δύο λαών, μέσω της Σύρου και υποσχέθηκαν ότι η φιλία αυτή θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Ένας «θεσμός» που αντέχει στον χρόνο

Τόσο ο κ. Μαραγκός όσο και οι υπεύθυνοι της αποστολής τόνισαν ότι η επίσκεψη των παιδιών έχει ξεχωριστή σημασία, καθώς φέτος συμπληρώνονται 20 ολόκληρα χρόνια από την πρώτη αποστολή παιδιών, που επισκέφτηκε το νησί. Επίσης φέτος εορτάζεται και η επετείος των 100 χρόνων από την γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους. Ειδικότερα, το 1922 , με τον ξεριζωμό χιλιάδων Ελλήνων και Αρμενίων η Ελλάδα υποδέχτηκε πάνω από 60.000 Αρμένιους και ενώ η χώρα βρισκόταν σε πολύ δυσχερή θέση. Όμως άνοιξε την αγκαλιά της και εκτός από τους Έλληνες πρόσφυγες υποδέχτηκε και χιλιάδες Αρμένιους. Στη Σύρο, στο αμερικάνικο ορφανοτροφείο φιλοξενήθηκαν εκτός από τα ελληνόπουλα και 2.000 ορφανά από την Αρμενία. Φωτογραφικά ντοκουμέντα από εκείνα τα χρόνια δείχνουν ένα ολόκληρο κτίριο (στο νυν στρατόπεδο) με ραπτικές μηχανές, στις οποίες τα κορίτσια ραπτική, καθώς και αγόρια να μυούνται στην τέχνη του τσαγκάρη.

Πολύτιμη ήταν η συμβολή του αρχαιολόγου Λευτέρη Ζώρζου, ο οποίος εκτελώντας τις στρατιωτικές υποχρεώσεις του στη Σύρο ανακάλυψε πριν από ενάμιση χρόνο διάφορα αντικείμενα κάτω από τα ξύλινα πατώματα του στρατοπέδου, που εκτίθενται σε αυτό.

Μουσικοχορευτική εκδήλωση στην Πλατεία Μιαούλη

Υπενθυμίζεται ότι, τα φιλοξενούμενα παιδιά από το Ναγκόρνο Καραμπάχ της Αρμενίας θα χορέψουν απόψε στις 21:00 στην πλατεία Μιαούλη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Σύρος Πολιτισμός 2015». Τα παιδιά θα χορέψουν και θα τραγουδήσουν παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια και θα παίξουν μουσική με παραδοσιακά όργανα της πατρίδας τους, καθώς και χορούς από την Ελλάδα.

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος και θα υπάρξει 10λεπτο video με χαιρετισμό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κ. Πάκο Σαακιάν, καθώς και από την Υπουργό Πολιτισμού και Νεολαίας κα Νάρινε Αγαμπαριάν.

Ετικέτες: