Συλλογή καπακιών από τον Σύλλογο Στήριξης ΑμεΑ “Δικαίωμα”

Ανάγκη ευαισθητοποίησης της κοινωνίας

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα άτομα με ειδικές ανάγκες και η έλλειψη ουσιαστικής κοινωνικής πρόνοιας οδήγησαν τον Σύλλογο Στήριξης Ατόμων με Αναπηρία “Δικαίωμα” στην πρωτοβουλία συλλογής καπακιών από πλαστικά μπουκάλια, με στόχο την αγορά ενός αναπηρικού αμαξιδίου.

Πρόκειται για μία δράση κοινωνικής ευαισθητοποίησης την οποία ξεκίνησε ο Σύλλογος Παραπληγικών στο Νομό Πέλλας, συναντώντας στο δρόμο του πολλούς συμπαραστάτες, οι οποίοι χωρίς δεύτερη σκέψη στήριξαν την προσπάθειά του.

Σημειώνεται ότι ο Σύλλογος “Δικαίωμα” διαθέτει ήδη τρία αμαξίδια σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, ενώ στην κατοχή του έχει επίσης άλλα τρία μεταχειρισμένα βοηθήματα κίνησης (δωρεά φίλων του συλλόγου), τα οποία θα επισκευαστούν.

Ωστόσο, αυτό θα είναι το πρώτο αναπηρικό βοήθημα το οποίο θα δοθεί εξ' ολοκλήρου σε κάποιον συνάνθρωπό μας, ο οποίος αντιμετωπίζει κινητικό πρόβλημα. Για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης, ο Σύλλογος ήρθε σε επαφή με τον Σύλλογο της Πέλλας, ο οποίος έδωσε τις απαραίτητες διευκρινίσεις. Επιπλέον, επικοινώνησε και με άλλη ιδιωτική εταιρεία ανακύκλωσης στην Αθήνα, προκειμένου να παραλάβει τα καπάκια ανταποδοτικά.

Δυστυχώς, υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις στη κοινωνία και η αρωγή του κόσμου είναι σημαντική για την επίτευξη του στόχου.

Βέβαια θετικό σημάδι θεωρήθηκε η άμεση ανταπόκριση της Συριανής κοινωνίας η οποία στηρίζει τον Σύλλογο σ αυτήν την ενάρετη πράξη. Όπως υπογραμμίζεται, υπάρχει κόσμος που συλλέγει καπάκια από το 2008 και τα έχει φυλαγμένα σε αποθήκες, περιμένοντας να τα αξιοποιήσει.

Ήδη έχουν τοποθετηθεί ειδικά διασκευασμένα δοχεία σε διάφορα σημεία του νησιού, στα οποία ο καθένας μπορεί να αφήσει τα πλαστικά καπάκια που έχει μαζέψει από μπουκάλια, γάλατα, χυμούς, νερά, αναψυκτικά, απορρυπαντικά κ.α.

Ειδικότερα, οι πολίτες μπορούν να αφήσουν τα καπάκια που συγκέντρωσαν στα ειδικά πλαστικά δοχεία που έχει τοποθετήσει ο Σύλλογος “Δικαίωμα” στα σημεία της Ανακύκλωσης, αλλά και στις σχολικές μονάδες του νησιού. Σταδιακά, τα δοχεία εναπόθεσης των καπακιών θα επεκταθούν και σε άλλα σημεία, δημόσιες υπηρεσίες, εστιατόρια και σινεμά. Επίσης, μπορούν να αφήνουν τα καπάκια τους και στα γραφεία του Συλλόγου “Δικαίωμα”, στο κτήριο του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, όπισθεν Νοσοκομείου.

Για την αποθήκευση του υλικού κρίνονται απαραίτητοι κάποιοι επιπλέον χώροι, καθώς το γκαράζ και η οικία που έχουν διαθέσει μέλη του Συλλόγου έχουν ήδη γεμίσει. Στην προσπάθειά του να βρει μία λύση, ο Σύλλογος απευθύνθηκε και στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του δήμου Σύρου – Ερμούπολης για τη διάθεση ειδικών κάδων, η οποία όμως δεν κατέστη εφικτή λόγω έλλειψης.

Η συγκινητική αυτή πρωτοβουλία αναδεικνύει την ανάγκη για ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στην ανακύκλωση και την ανάγκη της αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο.

 

Ετικέτες: