Παράνομη αλιεία στο λιμάνι της Σύρου

Παράνομη αλιευτική δραστηριότητα έλαβε χώρα το βράδυ της Τετάρτης εντός του λιμένα Ερμούπολης, η οποία έγινε αμέσως αντιληπτή από άνδρες του Λιμενικού Σώματος.

Ειδικότερα, σκάφος της υπηρεσίας εντόπισε βάρκα, μη επαγγελματιών, οι οποίοι αλίευαν στο χώρο του λιμανιού, χωρίς τα απαραίτητα φώτα ναυσιπλοΐας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις που ισχύουν, απαγορεύεται οποιαδήποτε αλιευτική δραστηριότητα εντός λιμένων και μέχρι 100μ. από τις εισόδους τος, από συνήθεις πορείες πλοίων ιδίως σε διαύλους, πορθμούς, καθώς και σε περιοχές παράλλαξης και αλλαγής πορειών των πλοίων. Σοβαρή παράβαση θεωρείται επίσης και η έλλειψη του προβλεπόμενου φωτισμού κατά τις βραδινές ώρες, η οποία εγκυμονεί κινδύνους για ναυτικά ατυχήματα.

Το επόμενο πρωί, η υπηρεσία, συνέλεξε από τη θάλασσα μεγάλο αριθμό παραγαδιών, που αποδεικνύει ότι η παράνομη αλιεία σε όλη την έκταση του λιμανιού και χωρίς να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ωστόσο, τα μέτρα που λαμβάνονται από το Λιμενικό Σώμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι δραστικά και άμεσα.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την ψήφιση και τη δημοσίευση σε ΦΕΚ του νόμου “Τουριστικά Πλοία και άλλες διατάξεις” του υπουργείου Ναυτιλίας καταργήθηκε η ερασιτεχνική άδεια αλιείας, καθώς και η υποχρέωση εφοδιασμού των σκαφών ή των επιβαινόντων σε αυτό. Η κατάργηση της άδειας έχει στόχο να κάνει τις υπηρεσίες θαλάσσιου και αλιευτικού τουρισμού πιο ελκυστικές και ανταγωνιστικές στη χώρα μας, ενώ η κατάργηση της έκδοσης και θεώρησης των ερασιτεχνικών αδειών θαλάσσιας αλιείας, αναμένεται να οδηγήσει στην εξοικονόμηση σημαντικού αριθμού εργατοωρών και προσωπικού για τις Λιμενικές Αρχές, που θα διευκολύνει και θα βελτιώσει το ελεγκτικό τους έργο, ιδίως ως προς τη διέλευση των συνόρων και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Ετικέτες: