Στις Κυκλάδες το “κύμα” προσφύγων, με 54 Σύρους μετανάστες να καταφτάνουν στην Αμοργό και 44 στη Μύκονο, εντός δύο ημερών

Άρτια αντιμετώπιση και καλή οργάνωση

  • Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου, 2015 - 06:20

Περίπου 100 στο σύνολό τους Σύροι πρόσφυγες, έφτασαν συνολικά σε Μύκονο και Αμοργό, με ιστιοπλοϊκό και φουσκωτά, αντίστοιχα, μεταφέροντας ανάμεσά τους μεγάλο αριθμό ανήλικων παιδιών, αλλά και μια έγκυο γυναίκα.

Έως και τις Κυκλάδες έφτασε το προσφυγικό κύμα από τη Συρία, καθώς εντός δύο ημερών, δύο φουσκωτά σκάφη, τα οποία με 60 περίπου πρόσφυγες, προσέγγισαν τις ακτές της Αμοργού, ενώ ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος, με 44 πρόσφυγες, εντοπίστηκε ανοικτά της Μυκόνου και μεταφέρθηκε στο νέο λιμένα, όπου και αποβιβάστηκαν, προκειμένου να τους παρασχεθούν τα απαραίτητα, όπως και να περάσουν από ιατρικό έλεγχο.

Ήρεμη η κατάσταση στη Μύκονο, με συγκινητική συνδρομή των επαγγελματιών

Το απόγευμα της Παρασκευής, 18 Σεπτεμβρίου, εντοπίζεται από τη Λιμενική Αρχή Μυκόνου ιστιοπλοϊκό σκάφος στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του νησιού, το οποίο μετέφερε 44 Σύρους πρόσφυγες. Κατόπιν της άμεσης κινητοποίησης των αρχών, το σκάφος μεταφέρθηκε στο νέο λιμένα Μυκόνου, όπου αποβιβάστηκαν οι πρόσφυγες. Ανάμεσά τους και μία έγκυος γυναίκα, ένα νεογέννητο βρέφος, όπως επίσης και αρκετά ανήλικα παιδιά.

Τόσο ο Δήμος Μυκόνου, όσο και οι Αρχές έδρασαν άμεσα, προκειμένου όσοι εκ των προσφύγων είχαν ανάγκη ιατρικής φροντίδας και ιδίως η έγκυος, να μεταφερθούν στο Κέντρο Υγείας του νησιού, προκειμένου να εξεταστούν για προληπτικούς λόγους.

Από το Δήμο Μυκόνου, παρασχέθηκε για την στέγαση των προσφύγων, κτίριο του Λιμενικού Ταμείο στο νέο λιμάνι, όπου και εγκαταστάθηκαν, χωρίς κανένα πρόβλημα, ή την εκδήλωση κάποιου επεισοδίου. Σύμφωνα δε, με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, η εξάντληση των προσφύγων ήταν τέτοια, που νωρίς το βράδυ, οι περισσότεροι είχαν ήδη αποκοιμηθεί.

Η διαδικασία ταυτοποίησης των προσφύγων έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ το σκάφος στο οποίο επέβαιναν, έχει κατασχεθεί και βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμένα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από τις Αρχές εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν οι δύο Ουκρανοί διακινητές και ιδιοκτήτες του σκάφους, οι οποίοι ανακρίθηκαν από τους άνδρες της Λιμενικής Αρχής Μυκόνου.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα, ο δήμαρχος Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, “όλα είναι υπό έλεγχο. Ο Δήμος Μυκόνου ήταν προετοιμασμένος για ένα τέτοιο περιστατικό. Είχαμε προνοήσει, δεν πιαστήκαμε εξαπίνης. Αμέσως κινητοποιηθήκαμε, ο Δήμος, μάλιστα, λειτούργησε σε απόλυτο συντονισμό, με τους επιχειρηματίες του νησιού, οι οποίοι προσέφεραν – σε συγκινητικό βαθμό, αν θέλετε – τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως γάλατα, φαγητά, κλινοσκεπάσματα, ρούχα για τα παιδιά, φάρμακα. Παράλληλα, στο σημείο έσπευσαν δύο-τρεις γιατροί, οι οποίοι εξέτασαν όλους τους πρόσφυγες”, ενημερώνοντας επίσης, ότι αναμένεται εντός των επόμενων ημερών, μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, τις οποίες πρέπει να ακολουθήσουν οι αρχές, οι πρόσφυγες να προωθηθούν προς την Αθήνα.

Αξίζει να σημειωθεί, πως έως τη μία τα ξημερώματα, στο κτίριο του Λιμενικού Ταμείου, όπου εγκαταστάθηκαν το βράδυ της Παρασκευής οι Σύροι πρόσφυγες, παρόντες ήταν τόσο ο δήμαρχος, όσο και ο αντιδήμαρχος, κ. Ατζαμόγλου, η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μυκόνου, κ. Καλπουρτζή, η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΠΑΜ, κ. Κουφού και κ. Πελέκης, ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Κουσαθανάς Θεοχάρης, καθώς επίσης και υπάλληλοι του Λιμενικού Ταμείου.

Με αφυδάτωση δύο εκ των ανηλίκων προσφύγων στην Αμοργό

Τις βραδυνές ώρες του Σαββάτου, αποβιβάστηκαν στην παραλία Μούρος της Αμοργού, από δύο φουσκωτά σκάφη, 58 πρόσφυγες από τη Συρία, μεταξύ των οποίων 27 άνδρες, 13 γυναίκες και 18 παιδιά, μερικά εκ των οποίων ακόμη μωρά.

Όπως όλα δείχνουν, οι πρόσφυγες μέσω διακινητών, άγνωστης υπηκοότητας, ξεκίνησαν από τα παράλια της Τουρκίας, με προορισμό την Ελλάδα. Πιθανολογείται, πως οι διακινητές άφησαν τους πρόσφυγες στην παραλία της Αμοργού και έπειτα αποχώρησαν.

Οι Αρχές ειδοποιήθηκαν μέσω ενός κατοίκου της Αμοργού, Γερμανικής υπηκοότητας, ο οποίος εντοπίζοντας πρώτος τους πρόσφυγες, ειδοποίησε τον ιδιοκτήτη της μόνης ταβέρνας που λειτουργεί στην περιοχή, που με τη σειρά του, ενημέρωσε το Δήμο Αμοργού.

Έπειτα από την ενημέρωση, ο δήμαρχος Αμοργού, κ. Νίκος Φωστιέρης, κινητοποίησε άμεσα τους μηχανισμούς του Δήμου, που σε άριστη συνεργασία με τις Αρχές, φρόντισαν να μεταβούν στο σημείο, ώστε να υποδεχτούν τους Σύρους, καθώς η παραλία βρίσκεται σε αρκετά δύσκολο σημείο του νησιού.

Με συντονισμένες ενέργειες και αφού οι μετανάστες εξετάστηκαν από ιατρούς του νησιού, οι οποίοι διαπίστωσαν πως βρίσκονται καλά στην υγεία τους, μεταφέρθηκαν προς φιλοξενία στο χώρο του κάμπινγκ στα Κατάπολα, όπου προσωρινά θα διαμείνουν σε σκηνές, δεδομένου, ότι το κτίριο, που στεγάζει το Γυμνάσιο και Λύκειο του νησιού και το οποίο είχε διατεθεί για τη φιλοξενία των 84 προσφύγων, που είχαν καταφτάσει και πάλι στην Αμοργό προ διμήνου, δεν μπορεί να διατεθεί τώρα, καθώς τα σχολεία λειτουργούν.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι κατά την εξέταση των προσφύγων, δύο μικρά παιδιά διαγνώστηκαν με αφυδάτωση και άμεσα μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Αμοργού, προκειμένου να τους παρασχεθεί η απαραίτητη αγωγή.