Ένταση στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας με φόντο καταγγελία για εργατική διαφορά που κατέθεσαν 14 πρώην εργαζόμενοι του Νεωρίου κατά του Ταβουλάρη, του Σαββίδη και της ONEX

“Πολεμούν τη μεταβίβαση ευθαρσώς”

Δηλώσεις του γραμματέα του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου, Μ. Ρηγούτσου για τα χθεσινά γεγονότα

Ερωτηματικά ανακύπτουν από τη στάση 14 πρώην εργαζομένων του Νεωρίου, οι οποίοι προέβησαν σε καταγγελία για εργατική διαφορά κατά του Νίκου Ταβουλάρη και της εταιρείας του, του σημερινού εργολάβου, κ. Σαββίδη (ΣΥΡΟΣ ΕΛΛΑΣ), αλλά και της ΟΝΕΧ, οι οποίοι μάλιστα δεν προσήλθαν εγκαίρως στον Επιθεωρητή Εργασίας Σύρου, χθες, οπότε και είχαν κληθεί για την εξέταση της “υπόθεσης”.

Αν και οι ίδιοι έχουν δικαίωμα να επιλέξουν διαφορετική οδό από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων του Νεωρίου, για τη διεκδίκηση των συμφερόντων τους και των απλήρωτων δεδουλευμένων τους, ωστόσο, η κίνησή τους να στραφούν όχι μόνον κατά της εταιρείας του Νίκου Ταβουλάρη, η οποία διατηρεί χρέη προς εκείνους, αλλά και κατά του σημερινού εργολάβου που δεν τους έχει προσλάβει, καθώς όμως και εναντίον του νέου επενδυτή και της ONEX, ενώ δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής η μεταβίβαση των μετοχών, “γεννά” εύλογη απορία κι έντονο προβληματισμό για τις προθέσεις τους.

Συγκεκριμένα, οι 14 πρώην εργαζόμενοι κατέθεσαν καταγγελία για εργατική διαφορά, γεγονός που οδήγησε όχι μόνον τους νομικούς εκπροσώπους των εταιρειών να παραστούν στο γραφείο του Επιθεωρητή Εργασίας, χθες, αλλά και τους σημερινούς εργαζομένους του Νεωρίου, οι οποίοι υποστήριξαν πως έχουν έννομο συμφέρον, με αποτέλεσμα να κάνουν όλες τις νόμιμες ενέργειες για να παρίστανται ως διάδικοι.

Αν και τα μέλη του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου και οι σημερινοί εργαζόμενοι βρέθηκαν στην Επιθεώρηση Εργασίας Σύρου από νωρίς χθες το πρωί (πριν τις 10 π.μ), περιμένοντας υπομονετικά ως τις 12 να εμφανισθούν οι 14 πρώην εργαζόμενοι, προκειμένου να προχωρήσει η απαραίτητη διαδικασία, ωστόσο, λίγο μετά τις 12.30 εξέφρασαν έντονα την αγανάκτησή τους, καθώς ο Επιθεωρητής δεν είχε υπογράψει τα πρακτικά της μη έγκαιρης προσέλευσης των 14 προσώπων για να “κλείσει” η υπόθεση.

Ένταση εκ μέρους των νυν εργαζομένων προκλήθηκε δε, όταν περί τις 12.35 εμφανίσθηκαν ορισμένοι εν των 14 πρώην εργαζομένων του ναυπηγείου με τον δικηγόρο του κ. Ταβουλάρη, ο οποίος μάλιστα, ανέφερε στο γραφείο του Επιθεωρητή Εργασίας Σύρου και παρουσία μελών του Εργοστασιακού Σωματείου πως θα πράξει το παράλογο..., θα εκπροσωπήσει δηλαδή, ο ίδιος τους αντιδίκους του πελάτη του, αφού η δικηγόρος τους δεν μπόρεσε να παραστεί.

Τα παραπάνω γεγονότα, όπως συγκεκριμένα, η καθυστερημένη προσέλευση των 14 προσώπων που προέβησαν στην εργατική διαφορά κατά και του σημερινού εργολάβου, αλλά και της ΟΝΕΧ, όπως όμως και η στάση του Επιθεωρητή Εργασίας να μην υπογράψει χθες κι άμεσα το πρακτικό της μη έγκαιρης προσέλευσης όσων απευθύνθηκαν στην Επιθεώρηση Εργασίας, οδήγησαν τους νυν εργαζομένους να αποδοκιμάσουν λεκτικά τα παραπάνω πρόσωπα, αλλά και να ρίξουν ντομάτες και νερό στα γραφεία του Επιθεωρητή.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως, χθες, μετέβησαν και άνδρες της Αστυνομίας στο κτίριο της Επιθεώρησης Εργασίας, ορισμένοι εκ των οποίων συνόδευσαν κατά την απομάκρυνσή του τον δικηγόρο του κ. Ταβουλάρη, ο οποίος αποδοκιμάστηκε ξεκάθαρα από τους παρευρισκομένους στην έξοδο.

Επί των γεγονότων κλήθηκε να τοποθετηθεί αμέσως μετά ο γραμματέας της προσωρινής διοίκησης του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου, Μάρκος Ρηγούτσος, ο οποίος υποστήριξε ξεκάθαρα για τη στάση των 14 πρώην εργαζομένων πως είναι “προκλητική”, αφού επιχειρεί να θέσει ενδεχομένως εμπόδια στη σημερινή λειτουργία του Νεωρίου, αλλά και στη μελλοντική από την ONEX.

Οι 14 δεν προσήλθαν εγκαίρως και δεν εξετάσθηκε η εργατική διαφορά. Προκάλεσε η στάση του Επιθεωρητή

Αναφορικά με τα χθεσινά γεγονότα κλήθηκε να μιλήσει στην “Κοινή Γνώμη” ο γραμματέας του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου, Μάρκος Ρηγούτσος, ο οποίος αρχικά αιτιολόγησε κι εξήγησε τον λόγο της παρουσίας των εργαζομένων του ναυπηγείου στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας στην Ερμούπολη.

“Έχουμε έννομο συμφέρον, κάνουμε νόμιμη παρέμβαση και γινόμαστε διάδικοι” διευκρίνισε ο κ. Ρηγούτσος, απαντώντας παράλληλα και στην ερώτηση για το περιεχόμενο της εργατικής διαφοράς στην οποία προχώρησαν οι 14 πρώην εργαζόμενοι σύμφωνα με το σκεπτικό τους.

“Εκείνοι θεωρούν ότι έπρεπε να τους έχει πάρει, προσλάβει και η εταιρεία του κ. Σαββίδη να εργάζονται, υποστηρίζοντας ότι είναι υπεύθυνη και η ONEX γι αυτό. Προσπαθούν να δείξουν μία διάδοχη κατάσταση, μα δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση” σημείωσε ο γραμματέας του Εργοστασιακού, ο οποίος περιέγραψε αναλυτικά την κατάσταση που οδήγησε στην αγανάκτηση τους νυν εργαζομένους.

Μιλώντας για τον Επιθεωρητή Εργασίας, ο κ. Ρηγούτσος εξήγησε με σαφήνεια πως υπήρξαν τρεις κλήσεις προς τους 14 πρώην εργαζομένους και συγκεκριμένα στις 10 π.μ., στις 11 π.μ. και στις 12 π.μ., στις οποίες δεν ανταποκρίθηκαν, αφού ορισμένοι μόνον προσήλθαν στην Επιθεώρηση Εργασίας τελικά και μάλιστα μετά τις 12.30.

“Βάσει νόμου, ο ίδιος μας το είχε πει, ότι περιμένουμε συν 20 λεπτά σε κάθε πρόσκληση και μετά φτιάχνουμε τα πρακτικά ότι εμείς παρασταθήκαμε και εκείνοι δεν ήρθαν. Δέκα δεν ήρθαν, δέκα και είκοσι δεν φτιάχνει πρακτικά, έντεκα δεν ήρθαν, έντεκα και είκοσι δεν έφτιαξε πρακτικά, δώδεκα το ίδιο και δώδεκα και είκοσι πάλι δεν έγιναν πρακτικά” πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας επιπλέον πως, τελικά ακόμη κι όταν αυτά συντάχθηκαν “βασικά δεν υπέγραφε τα πρακτικά”.

Αναφερόμενος στην προσέλευση των 14, ο Μάρκος Ρηγούτσος θέλησε να παρατηρήσει το παράλογο του γεγονότος να συνοδεύονται από τον δικηγόρο του κ. Ταβουλάρη κατά του οποίου τάχθηκαν με την κίνησή τους για την εργατική διαφορά χθες. “Στις 12.35 έρχεται ο δικηγόρος του κ. Ταβουλάρη μαζί με τους 14 και λέει θα εκπροσωπήσω εγώ τους 14 έχω συνεννοηθεί με τη συνάδελφο. Ακούστε, ο αντίδικος θα εκπροσωπήσει τους αντιδίκους;” ρώτησε σχολιαστικά ο κ. Ρηγούτσος στις δηλώσεις τους, επισημαίνοντας πως βάσει των ανωτέρω, τελικά, “Δεν έγινε η εργατική διαφορά, αφού δεν ήρθαν όσοι έπρεπε στην ώρα που έπρεπε”.

Σχετικά με τον Επιθεωρητή Εργασίας πρόσθεσε πως ενόχλησε τους εργαζομένους η στάση του, αφού δεν έπραξε ως όφειλε, σύμφωνα με όσα τόνισε εν συνεχεία, με έμφαση.

“Ο Επιθεωρητής επιβάλλεται να υπογράψει. Ο Επιθεωρητής πρέπει να φτιάξει τα πρακτικά του και υπογράφουν όλες οι πλευρές. Δεν μπόρεσαν να υπογράψουν οι δικηγόροι” συμπλήρωσε, γνωστοποιώντας πως, οι δικηγόροι του Εργοστασιακού θα εξετάσουν τίνι τρόπω θα πράξουν για τα παραπάνω.

“Θα είμαστε και αύριο στον Επιθεωρητή” σημείωσε ο ίδιος, εκτιμώντας με τη μορφή ερωτημάτων πως η στάση του Επιθεωρητή ήταν “ευνοϊκή” για τους 14. “Προσπαθούσε να το κάνει με αναβολή. Αλλά αναβολή, πρέπει να κάνεις πριν λήξει. Γιατί αναβολή; Για να τους προστατεύσει;” σχολίασε ο κ. Ρηγούτσος.

Ήταν ξεκάθαρη προκλητικότητα”

Δεδομένου ότι υπήρξε ένταση, λεκτικές αντιδράσεις, φωνές κατά την είσοδο των 14 στο γραφείο του Επιθεωρητή, καθώς επίσης οι νυν εργαζόμενοι έριξαν ντομάτες και νερό μέσα στο κτίριο της Επιθεώρησης Εργασίας, ο κ. Ρηγούτσος κλήθηκε να σχολιάσει τα γεγονότα.

“Ήταν ξεκάθαρη προκλητικότητα” υποστήριξε για τη συμπεριφορά που συνάντησαν οι νυν εργαζόμενοι και τα μέλη του Εργοστασιακού Σωματείου, τονίζοντας μάλιστα πως, καθ΄όλη τη διάρκεια της αναμονής δεν υπήρξε ένταση.

“Ο κόσμος περίμενε υπομονετικά τρεις ώρες έξω για το απλό” πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η ρίψη ντοματών και νερού “έγινε όταν άρχισε να βρίζει ο δικηγόρος του κ. Ταβουλάρη τη δικηγόρο μας και προκλητικά να διώχνει όλους έξω από τα γραφείο λες και ήταν δικό του γραφείο”. Θέλησε να συμπληρώσει δε, πως, ενόχλησε τους εργαζομένους η εικόνα “να υπερασπίζεται ουσιαστικά τους 14 και ο Σίσκος (σσ. Επιθεωρητής) και να λέει δεν υπογράφω”.

Ο κ. Ρηγούτσος υποστήριξε παρακάτω πως “Αν είχε υπογράψει την ώρα που έπρεπε, θα είχαν αποφευχθεί όλα”, ωστόσο, όπως επανέλαβε, “Δεν έκανε τη δουλειά του. Δεν έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει. Πώς μπορεί ο κύριος επόπτης να βρίσκει δίκιο στα 14 άτομα και να μη βρίσκει δίκιο σε 500 εργαζόμενους και άλλους χιλιάδες εργαζόμενους από τα συνεργαζόμενα σωματεία της Σύρου και των Κυκλάδων. Αν αυτό δεν είναι πονηρό, είναι τουλάχιστον προκλητικό. Δεν σταματάμε μπροστά σε τίποτα!Σεβόμαστε τους πάντες αλλά δεν ξέρουμε αν αξίζουν οι ίδιοι να τους σεβόμαστε... ”.

Στην ερώτηση αν θα μεταβούν και σήμερα στο Γραφείο της Επιθεώρησης Εργασίας, ο ίδιος απάντησε καταφατικά. “Θα βρεθούμε μάλλον πάλι αύριο με τους δικηγόρους μας. Θα πάμε στην Επιθεώρηση ξανά για να δούμε. Εμείς δεν θέλουμε κάτι κακό. Αυτό που πρέπει, να κάνει. Να υπογράψει τα πρακτικά ότι δεν παραστάθηκαν” δήλωσε κατηγορηματικά.

Πολεμούν τη μεταβίβαση σε μία υγιή εταιρεία”

Ερωτηθείς να τοποθετηθεί και να σχολιάσει τη στάση των 14 πρώην εργαζομένων, ο Μάρκος Ρηγούτσος αν και υπήρξε λακωνικός χωρίς να αναλύει τους ισχυρισμούς του, ωστόσο υπήρξε κατηγορηματικός σε όσα υποστήριξε.

Ειδικότερα, αναφορικά με την κίνησή τους ενώ δεν έχουν προσληφθεί από τον κ. Σαββίδη να ταχθούν κατά του (εργατική διαφορά), όπως παρομοίως και κατά της ONEX που δεν έχει αναλάβει τη λειτουργία του Νεωρίου ακόμη, ο κ. Ρηγούτσος τόνισε πως η “Είναι άκρως προκλητική”.

Πρόσθεσε δε, πως, “Κάποιος αθώος, θα έλεγε ανεξήγητη” τη συμπεριφορά τους, ωστόσο, ο ίδιος σύμφωνα με όσα υποστήριξε, ανέφερε πως, “Σίγουρα ανεξήγητη δεν είναι”.

Εκφράζοντας μάλιστα την απορία και τον προβληματισμό που γεννά η κίνησή τους, να στραφούν και εναντίον του νέου επενδυτή (ΟΝΕΧ), όταν μάλιστα έχει συμφωνηθεί ο τρόπος που θα καταβληθούν τα απλήρωτα δεδουλευμένα των εργαζομένων, όταν μεταβιβαστούν οι μετοχές, σχολίασε ξεκάθαρα: “Δεν γίνεται να έχεις μία ελπίδα να πάρεις τα λεφτά σου από μία μεταβίβαση σε μία υγιή εταιρεία και να πολεμάς αυτήν την μεταβίβαση ευθαρσώς. Να πηγαίνεις δηλαδή παντού σε Υπουργεία και να λες ευθαρσώς σταματήστε την επένδυση”.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Το έχουν πει ευθαρσώς και με εξώδικο, που το έχουν κοινοποιήσει στα Υπουργεία”, παρατηρώντας μάλιστα και το περίεργο... γεγονός της πρόθεσης υπεράσπισης των 14 προσώπων, από τον δικηγόρο του αντιδίκου τους, δηλαδή του κ. Ταβουλάρη. “Σήμερα ήρθε να τους υπερασπίσει ο δικηγόρος του Ταβουλάρη που είναι αντίδικοι” ανέφερε επιπλέον, λέγοντας τέλος πως, για το σύνολο των παραπάνω γεγονότων “Ο καθένας μπορεί να σκεφθεί ό,τι θέλει”.