Η Αντιπεριφερειάρχης Ελευθερία Φτακλάκη στην "Κοινή Γνώμη" για τις δράσεις του τουρισμού

Εντατικές και στοχευμένες κινήσεις

-Παράκληση για ενεργοποίηση των Κυκλαδίτικων Συλλογικών Φορέων -Απρίλιο με Μάιο, η σύγκλιση του πρώτου περιφερειακού συμβουλίου Τουρισμού

Της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΣΥΛΙΒΑΝΗ

Τις δράσεις, τους στόχους, αλλά και το σχεδιασμό για την τουριστική προβολή και ανάπτυξη των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κατέθεσε στην “Κοινή Γνώμη”, η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης, Ελευθερία Φτακλάκη.

Η ενεργή συμμετοχή στις εκθέσεις του εξωτερικού, η προβολή της γαστρονομίας και η μοναδικότητα του κάθε νησιού, είναι μέσα στους οριζόντιους στόχους της Περιφέρειας για το 2013.

Η Επιτροπή, σύμφωνα με την κ. Φτακλάκη, “ποντάρει” πάρα πολύ στη Γερμανική αγορά, όπου εκεί δίνεται ιδιαίτερο βάρος, ενώ σε όλες τις δράσεις πρωτεύον ρόλο θα έχει η τοπική γαστρονομία.

Κάτω από την “ομπρέλα” της Περιφέρειας

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συμμετέχει ενεργά στις εκθέσεις του εξωτερικού, προβάλλοντας τα νησιά, τα οποία κάτω από την “ομπρέλα” της, μπορούν όχι μόνο να διαφημιστούν, αλλά και να ανοίξουν τους τουριστικούς “ορίζοντες” σε χώρες που δεν είχαν μέχρι πρότινος “ ποντάρει”.

Ο κατάλογος των εκθέσεων είναι εξαιρετικά μεγάλος. Πριν από περίπου δύο εβδομάδες Περιφέρεια γύρισε από το Βερολίνο, ενώ την άλλη εβδομάδα θα ταξιδέψει και στη Μόσχα, αλλά και στο Παρίσι και περίπου 26 του μηνός θα συμμετέχει σε έκθεση στο Κίεβο. “Η Περιφέρεια στήνει περίπτερο για τους φορείς, ενώ σε άλλες εκθέσεις βρίσκεται κάτω από τον ΕΟΤ”, επισήμανε η κ. Φτακλάκη. Σύμφωνα με την ίδια, αυτές οι συμμετοχές εντάσσονται στις οριζόντιες δράσεις της Περιφέρειας για το σύνολο των νησιών των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου. Όπως τόνισε, η Τουριστική Επιτροπή στέλνει σε κάθε νησί ενημερωτικές επιστολές, με τις οποίες προσκαλούν τους φορείς για τη συμμετοχή τους στις εκθέσεις και βεβαίως παρέχει τη βοήθεια εκείνη που χρειάζονται τα νησιά, όπως π.χ τη μεταφορά του διαφημιστικού υλικού.

Με “όχημα” τη γαστρονομία

Εκτός από τις εκθέσεις, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στη μοναδικότητα του κάθε νησιού, όπως είναι η τοπική γαστρονομία. Έτσι με το συγκεκριμένο όχημα” στις 10 Απριλίου η Περιφέρεια με τη σχολή Αρχιμαγείρων της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, θα μετέχει σε μία εκδήλωση που διοργανώνεται στο Ευρωκοινοβούλιο. Επίσης, τον Απρίλιο η Περιφέρεια με το ίδιο “όχημα” θα συμμετάσχει σε event στη Γερμανία, αλλά και στο Ισραήλ, εκδήλωση που θα διοργανωθεί το Μάιο.

Μέσα στο ίδιο πλαίσιο, τα “κεράσματα του Αιγαίου” που είναι το νέο project της Περιφέρειας, θα ταξιδέψουν και σε άλλες χώρες, με πρώτη στάση την Αγγλία, όπου το Μάιο, θα υπάρξει μία εκδήλωση εκεί, όπου θα συμμετάσχουν tour operator και επώνυμοι σεφ, με σκοπό να εκπαιδευτούν στα “κεράσματα του Αιγαίου”. Η κ. Φτακλάκη επισήμανε ότι τις παραμονές του Πάσχα, η αεροπορική εταιρία Aegean στις διαδρομές της προς τα νησιά, θα προσφέρει στους επιβάτες μικρές λιχουδιές από τοπικά προϊόντα. “Η φιλοσοφία του “κεράσματος” έχει να κάνει με την αίσθηση της φιλοξενίας. Είναι δηλαδή, το μέσο να δείξεις στον επισκέπτη τη φιλοξενία σου και εμείς αυτό θέλουμε να αναδείξουμε. Επίσης, μέσα από τη γεύση, είναι μία πρώτη επαφή με τα τοπικά προϊόντα και την τοπική κουζίνα”, σχολίασε η κ. Φτακλάκη.

Ορειβατικός, περιπατητικός, αναρριχητικός και θρησκευτικός τουρισμός

Η κ. Φτακλάκη ανέλυσε ακόμη 4 πτυχές ή καλύτερα στόχους που έχει βάλει η Τουριστική Επιτροπή, που είναι η ανάδειξη και προώθηση του ορειβατικού, περιπατητικού, αναρριχητικού και θρησκευτικού τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, έχει επιλεχθεί η συμμετοχή σε εκθέσεις στην Ιταλία, την Τουρκία, τη Ρωσία, τη Σιβηρία και την Πολωνία. Οι εκθέσεις αυτές θα διοργανωθούν μέσα σε διάστημα 3 μηνών και συγκεκριμένα από Απρίλιο έως και Ιούνιο.

“Στις οριζόντιες δράσεις η Περιφέρεια θα συμβάλει στην ανάπτυξη του ορειβατικού, περιπατητικού, αναρριχητικού σε όσα νησιά ασχολούνται συστηματικά. Καταρχήν, θα γίνει ψηφιοποίηση των χαρτών και με την διαδικτυακή πλατφόρμα που ετοιμάζουμε, εκεί θα μπορεί ο επισκέπτης να βρει όλες τις πληροφορίες για το κάθε νησί. Για αυτό το θέμα θα υπάρξει συνεργασία με τους φορείς, ώστε να γίνει η καταγραφή των διαδρομών, να πιστοποιηθούν και αργότερα με τη Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία περιπατητικού τουρισμού που εδρεύει στη Γερμανία, να γίνει εκπαίδευση ατόμων που θέλουν να ασχοληθούν με το κομμάτι αυτό”, επισήμανε η κ. Φτακλάκη.

Επίσης, τον Απρίλιο ξεκινά το πρόγραμμα φιλοξενίας Ελλήνων, αλλά και ξένων δημοσιογράφων. Το συγκεκριμένο σχέδιο ξεκίνησε πέρυσι και έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

Προτροπή προς φορείς των νησιών, αλλά και τουριστικούς Συλλόγους και Σωματεία

Η κ. Φτακλάκη μίλησε και για την επιστολή που απέστειλε η Τουριστική Επιτροπή σε όλους τους Δήμους και τους Συλλογικούς Τουριστικούς Φορείς της Περιφέρειας, προκειμένου να καταθέσουν προτάσεις, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η Επιτροπή επανήλθε με την ίδια επιστολή δύο και τρεις φορείς. Οι περισσότεροι Δήμοι απάντησαν, κάποιοι από αυτούς με συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες εγκρίναμε στην προηγούμενη φάση. “Έχουν ανταποκριθεί πάρα πολλά νησιά και εμείς τρέχουμε για να προλάβουμε. Στην επόμενη συνεδρίαση στις 26 Μαρτίου στη Σύρο, θα έχουμε να εξετάσουμε και άλλα αιτήματα από Δήμους”, σημείωσε.

Στην ερώτηση εάν εκτός από τους Δήμους των Κυκλάδων, ανάλογες προτάσεις έχουν καταθέσει και τουριστικοί φορείς, η Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι “κατάθεσαν κάποιοι, όπως από τη Σύρο η Ομοσπονδία Εστίασης. Είναι παρότρυνση να υπάρχουν παντού Συλλογικοί Φορείς Ξενοδόχων. Θεωρώ και προκαλώ με θετικό τρόπο τα νησιά όπως Σαντορίνη, Μύκονο να ενεργοποιήσουν τις Ενώσεις Ξενοδόχων και τους Τουριστικούς Πράκτορες, διότι αυτό θα βοηθήσει στο σχεδιασμό”.

Τέλος, να σημειωθεί ότι μέσα στον Απρίλιο με Μάιο, δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη η ημερομηνία, θα συγκληθεί για πρώτη φορά το περιφερειακό συμβούλιο Τουρισμού. “Σε αυτό το συμβούλιο θα κληθούν να συμμετάσχουν οι Συλλογικοί Φορείς. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τους Δημάρχους, θα πρέπει να καλέσουμε τις Ενώσεις Ξενοδόχων, τις Ενώσεις Τουριστικών Πρακτόρων. Άρα, όπου έχω είναι εύκολο. Όπου δεν έχουμε, εκεί θα υπάρξει πρόβλημα. Μακάρι να ενεργοποιηθούν”, επισήμανε η κ. Φτακλάκη με την ευχή να ενεργοποιηθούν οι άνθρωποι του τουρισμού και στις Κυκλάδες.

ΠΡΟΣΟΧΗ 3 ΦΩΤΟ