Αυξάνουν τον αριθμό πτήσεων charter σε Μύκονο και Σαντορίνη οι αεροπορικές εταιρείες

Θετικό αεροπορικό πρόσημο

Συνεχίζεται η ανοδική τάση της τουριστικής επισκεψιμότητας

Να απογειώνονται σε επίπεδο τουριστικής ανάπτυξης μοιάζουν και φέτος τα νησιά της Σαντορίνης και της Μυκόνου καθώς πρόκειται για δύο προορισμούς που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τα μέρη που οι αεροπορικές εταιρείες που πραγματοποιούν διεθνείς πτήσεις - charter έχουν αυξήσει τον αριθμό των αφιξοαναχωρήσεών τους.

Τη στιγμή που άλλα νησιά των Κυκλάδων βρίσκονται στο στάδιο που μετά βίας κάνουν τα πρώτα τουριστικά βήματά τους καταβάλλοντας επίπονες και συνεχείς προσπάθειες, οι δύο προαναφερόμενοι προορισμοί προβλέπεται να καταγράψουν και το 2014 μεγάλη άνοδο στον αριθμό των πτήσεων κυρίως για το μήνα Αύγουστο, γεγονός που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την οικονομική δραστηριότητά τους, με πλήθος επιχειρήσεων, καταλυμάτων και ξενοδοχειακών μονάδων να αναμένουν να απολαύσουν τα ανάλογα οφέλη.

Τουριστική εκτόξευση

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σε ανάλογο άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσης του πρώτου θέματος, η τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδος πρόκειται να ακολουθήσει ανοδική πορεία σε επίπεδο πτήσεων charter, με αρκετούς προορισμούς πανελλαδικά να βλέπουν διεθνείς αεροπορικές εταιρείες να τους κλείνουν... το μάτι. Ανάμεσα στους δεκαπέντε προορισμούς που έχουν αναφερθεί από όλη την Ελλάδα, η Μύκονος και η Σαντορίνη είναι τα δύο Κυκλαδονήσια που διαθέτουν αεροδρόμια διεθνούς σημασίας, τα οποία, όπως αναφέρουν στοιχεία των εταιρειών θα υποδεχθούν μεγαλύτερο αριθμό πτήσεων απευθείας από χώρες του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, τα ποσοστά αναφέρουν ότι σε σχέση με τον Αύγουστο του 2013, φέτος, η Μύκονος θα έχει αύξηση στις προγραμματισμένες πτήσεις κατά 51,6% ενώ μικρότερο αλλά σημαντικό είναι το ποσοστό που αφορά στη Σαντορίνη, το οποίο προγραμματίζεται να “αγγίξει” το 44,2%.

Από το σύνολο των αεροπορικών εταιρειών μάλιστα, σημειώνεται ότι η Aegean Airlines έχει προσθέσει συνολικά για τους προορισμούς που εξυπηρετεί 71.856 θέσεις, ενώ η Ryanair 51.408 θέσεις. Πρόκειται για αριθμούς και ποσοστά που μοιραία έρχονται να αυξήσουν και τις ανάγκες σε επίπεδο υποδομών, αφού αυτόματα ο όγκος του τουριστικού κύματος μεγαλώνει, γεγονός που απασχολεί τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες ωστόσο καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθούν.

Μάλιστα, σε αρκετές από τις πτήσεις που έχουν προγραμματισθεί αναμένεται η πληρότητα να φθάσει σε ποσοστό 100%, δίνοντας ένα προβάδισμα στην τουριστική κίνηση του 2014 έναντι του αντίστοιχου ποσοστού το 2013.

Αξίζει να αναφερθεί, πως στη λίστα με τους προορισμούς, φιγουράρουν και προορισμοί κατεξοχήν τουριστικοί όπως Χανιά, Ηράκλειο Κρήτης και Κως, μέρη που όμως φαίνεται να ακολουθούν σε ποσοστό τα δύο Κυκλαδονήσια, τα οποία συγκαταλέγονται στις πρώτες προτιμήσεις των αεροπορικών εταιρειών αφού πρόκειται για πτήσεις που αποφέρουν σημαντικό οικονομικό όφελος.

Νησιά πολλών ταχυτήτων

Στον αντίποδα με τα ανωτέρω, εύλογα προκύπτει η σύγκριση με άλλα νησιά του νομού, όπως η Πάρος και η Νάξος, προορισμοί που γνωρίζουν πλέον άνθιση και τουριστική ανάπτυξη σε ένα αξιομνημόνευτο επίπεδο, η οποία ωστόσο, συνδέεται περισσότερο με την επισκεψιμότητα που προέρχεται μέσω των ακτοπλοϊκών συνδέσεων και ακτοπλοϊκών δρομολογίων, καθώς τα αεροδρόμιά τους, βρίσκονται συνεχώς σε στάδιο ενεργειών και εργασιών για την καλύτερη λειτουργία τους, που όμως φαίνεται να είναι στόχος που αν επιτευχθεί, θα γίνει στο μακροπρόθεσμο μέλλον και αν... Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε η κριτική να μην “αγγίξει” και το νησί της Σύρου, για το οποίο πλέον αρχίζει να φαίνεται ότι υπάρχει μία ολοένα και αυξανόμενη εκδηλωθείσα διάθεση να αναπτυχθεί ο Τουρισμός προκειμένου να στηριχθεί σημαντικά η τοπική οικονομία, στόχος, ο οποίος απαιτεί αγώνα αφού προβάλλει πλέον επιτακτική η ανάγκη να εξαντληθούν τα περιθώρια που υπάρχουν σύμφωνα με τις δυνατότητες που διαθέτει το νησί, έστω και σε βαθμό που δεν συγκρίνεται και δε θα μπορούσε άλλωστε, με εκείνον της Μυκόνου και της Σαντορίνης.

Οικονομικό όφελος εταιρειών και προορισμών

Την ικανοποίησή της εξέφρασε σχετικά με τα στοιχεία που θέλουν τη Μύκονο να κυριαρχεί μαζί με άλλους προορισμούς στις προτιμήσεις των αεροπορικών εταιρειών που πραγματοποιούν πτήσεις charter, η δημαρχεύουσα Ειρήνη Γρυπάρη μέσω της “Κοινής Γνώμης”. Αναφερόμενη στην απόφαση των εταιρειών που προσγειώνονται στο νησί των ανέμων - για τον Αύγουστο - να παρέχουν επιπλέον θέσεις, η ίδια τόνισε, πως πρόκειται “για ένα πολύ θετικό γεγονός σε τουριστικό επίπεδο”, λέγοντας ακόμη πως, “είναι δείγμα ότι υπάρχει μία ανοδική τάση στη ζήτηση”. Σε όσα υποστηρίζει, η κ. Γρυπάρη θέτει επί τάπητος μία ακόμη παράμετρο, που αφορά στην σημασία που έχει “να μπορούν οι τουρίστες να φθάνουν απευθείας στον προορισμό τους από χώρες του εξωτερικού και να μην ταλαιπωρούνται αλλάζοντας εταιρείες και επιβιβαζόμενοι σε άλλα αεροπλάνα κάνοντας πρώτα στάση σε ενδιάμεσους σταθμούς”. “Θεωρώ ότι είναι σημαντικό να μπορεί να εξυπηρετείται ο κόσμος άμεσα” συμπληρώνει, εξηγώντας ταυτόχρονα, πως οι υφιστάμενες υποδομές στο νησί, με “φόντο” την αύξηση των πτήσεων τον Αύγουστο, επαρκούν. Καταλήγοντας, σημείωσε, ότι η Μύκονος ως προορισμός είναι ελκυστικός, κάτι που αποδεικνύεται από την αύξηση του αριθμού των πτήσεων, οι οποίες υποστήριξε πως είναι “προφανώς οικονομικά ωφέλιμες για τις εταιρείες”.

Αξίζει να αναφερθεί, πως το ζήτημα των υποδομών λόγω της αυξημένης τουριστικής αεροπορικής κίνησης απασχολεί τη Σαντορίνη, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, γνωρίζει μικρή καθυστέρηση σε κάποιες πτήσεις, οι οποίες οφείλονται στο βαθμό ανταπόκρισης του αεροδρομίου στις αυξημένες ανάγκες. Για το ίδιο θέμα, διευκρινίζεται πως κάθε προσπάθεια επικοινωνίας με το δήμαρχο Νικόλαο Ζώρζο χθες, προκειμένου να φιλοξενηθεί η θέση του, απέβη άκαρπη.

Ετικέτες: