Καταπάτηση δημόσιου χώρου, παράνομες κατασκευές και δραστηριότητες και κακή αισθητική στις παραλίες της Μυκόνου καταγγέλλει η ΚΕΠοΜ

Ανησυχία για τις προστατευόμενες παραλίες

  • Πέμπτη, 11 Ιουνίου, 2015 - 06:20

Τη δυσαρέσκειά της, σχετικά με τις συνεχείς καταπατήσεις και την υπερεκμετάλλευση στις παραλίες του νησιού, εξέφρασε η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου (ΚΕΠοΜ), με επιστολή προς το δήμαρχο Μυκόνου, επισυνάπτοντας σχετικό αποδεικτικό φωτογραφικό υλικό.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ΚΕΠοΜ, στην επιστολή που υπογράφει η επικεφαλής της, δημοτική σύμβουλος, κ. Άννα Καμμή, το συχνό φαινόμενο της καταπάτησης δημόσιου χώρου και κακής αισθητικής στις παραλίες, το οποίο παρατηρείται στη Μύκονο, τόσο από τα μέλη της Κίνησης, όσο και από απλούς πολίτες, δεν έχει αντιμετωπιστεί ακόμη αποτελεσματικά από το Δήμο, παρά τις αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου, που επιχειρούν να τις προστατεύσουν.

Προτάσεις θωράκισης προστατευόμενων παραλιών

Όπως τονίζεται στην επιστολή, «ειδικότερα για τις προστατευόμενες παραλίες εκφράζουμε την βαθιά μας ανησυχία για τις ενέργειες των ιδιοκτητών όμορων επιχειρήσεων σε αυτές, οι οποίοι αμφισβητούν και σκόπιμα αγνοούν την απόφαση του Δήμου και συνεχίζουν να παρανομούν. Αμφισβητούν επίσης και την ιδιαιτερότητα, που έχουν κάποιες από αυτές, όπως η παραλία του Πανόρμου και της Φτελιάς, οι οποίες βρίσκονται στην ίδια περιοχή με σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους. Αγνοούν και σκόπιμα υποβιβάζουν το γεγονός ότι ο Πάνορμος έχει επίσης υδροβιότοπο και μαζί με την παραλία του Άγιου Σώστη, εξαιτίας τις προστασίας τους από την παραπάνω απόφαση του ΔΣ του Δήμου, παραμένουν ακόμη περιοχές φυσικού κάλλους».

Για την ΚΕΠοΜ, το δικαίωμα που δίνει η νέα ΚΥΑ στην ΠΔΔΠΑ (Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου – πρώην Κτηματική) από την 1η Ιουνίου να εγκρίνει εκείνη και όχι οι ΟΤΑ Α’ βαθμού την παραχώρηση με απευθείας ανάθεση, ελλοχεύει τον κίνδυνο να υπογραφούν συμβάσεις και στις προστατευόμενες περιοχές από δημόσιες αρχές, που δεν γνωρίζουν τις αποφάσεις του Δήμου και την ιδιαιτερότητα των τοπίων.

Κατόπιν αυτών και για την προστασία αυτών των περιοχών, η Κίνηση προτείνει:

• Να σταλούν οι σχετικές αποφάσεις του Δήμου και η σχετική νομολογία στις υπηρεσίες του Δημοσίου που σχετίζονται με την παραχώρηση παραλίων δηλαδή στην ΕΤΑΔ και στην ΠΔΔΠΑ.

• Να τοποθετηθούν σε αυτές ταμπέλες από τον Δήμο που να ανακοινώνουν την απόφασή του περί μη εκμετάλλευσης.

• Να σταλεί έγγραφο στον Λιμενάρχη Μυκόνου, που να ζητά τη μη έγκριση αδειοδότησης για τοποθέτηση πλωτών συστημάτων ανύψωσης σκαφών και την αρνητική γνωμοδότηση στην τοποθέτηση πλωτών εξεδρών σε αυτές τις παραλίες.

• Να προβεί ο Δήμος σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, δια της επιτροπής Αισθητικής, με τη συνδρομή της Αστυνομίας, ώστε να απομακρυνθούν άμεσα ομπρέλες, καθίσματα, σκίαστρα και κατασκευές από τις προστατευόμενες παραλίες, αλλά και σε αυτές που παραχωρούνται και παρατηρούνται αντίστοιχα φαινόμενα.

Για την ενίσχυση των αποφάσεων του Δήμου και την τήρηση της νομιμότητας, η ΚΕΠοΜ επικαλείται την ΚΥΑ της 7ης Απριλίου 2015 (ΑΔΑ ΩΘ35Η-Δ80), όπου ορίζεται ότι «οι αιγιαλοί και οι παραλίες, οι οποίοι τελούν υπό καθεστώς ειδικής προστασίας (κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι […] και ευπαθή οικοσυστήματα, εφαρμόζονται ειδικές διατάξεις χρήσης αιγιαλού και απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων υπουργών», όπως και ότι «απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση που αλλοιώνει την φυσική μορφολογία και τα βιοτικά στοιχεία των χώρων αιγιαλού και παραλίας […] και τον κοινόχρηστο χαρακτήρα αυτών».

Στην επιστολή αναφέρονται αναλυτικά οι νομοθετικές ρυθμίσεις και δημοτικές αποφάσεις, οι οποίες ενισχύουν νομικά το δικαίωμα του Δήμου Μυκόνου, να προβεί σε δραστικές ενέργειες αντιμετώπισης του προβλήματος στις προστατευόμενες παραλίες.

Επίσης, μεταξύ άλλων, αναφέρονται και οι αποφάσεις της πενταμελούς σύνθεσης του Ε’ Τμήματος Συμβουλίου της Επικρατείας, που αφορούν στην παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας, όπου υπογραμμίζεται, πως «η παραχώρηση δικαιωμάτων απλής χρήσης επί του αιγιαλού και της παραλίας, στους πρωτοβάθμιους Ο.Τ.Α. για την άσκηση δραστηριοτήτων που είναι, καταρχήν, ήπιες και συμβατές με τον προορισμό των στοιχείων αυτών του φυσικού περιβάλλοντος ως κοινοχρήστων, πρέπει να γίνεται μεμονωμένα και κατά περίπτωση, ύστερα από εξατομικευμένη κρίση της διοικήσεως, συνοδευόμενη από τα αναγκαία διαγράμματα, με την οποία θα τίθενται και οι αναγκαίοι όροι και περιορισμοί ενόψει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του υπό παραχώρηση συγκεκριμένου τμήματος του αιγιαλού, προκειμένου να διασφαλισθεί και η κατά προορισμό χρήση του ως κοινόχρηστου αγαθού», ενώ σε άλλο σημείο, ότι «κατά την έννοια των διατάξεων του νόμου 2971/2001 η έγκριση των αρμοδίων υπουργών για την περαιτέρω μεταβίβαση σε τρίτους του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας εκ μέρους των Ο.Τ.Α. ως παραχωρησιούχων, χορηγείται κατά περίπτωση, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του νομοθέτη για την προστασία των παράκτιων οικοσυστημάτων, που κινδυνεύουν από την υπερεκμετάλλευση και να διαφυλαχθεί η κοινοχρησία τους, δεδομένου άλλωστε ότι δεν νοείται συλλήβδην εκ των προτέρων έγκριση εκ μέρους των αρμοδίων υπουργών μεταβιβάσεων που θα χωρίσουν μελλοντικά»

Προτεινόμενα μέτρα για δημοπρατούμενα τμήματα παραλίας

Για τα δημοπρατούμενα κομμάτια που και εκεί παρατηρούνται καταπατήσεις και παραβίαση των ορίων της σύμβασης, η ΚΕΠοΜ προτείνει:

• Να εφαρμοστεί αυστηρά το άρθρο 24 τις απόφασης 78/2015 της Οικονομικής Επιτροπής και να αποκλειστούν από την διαδικασία της δημοπράτησης επιχειρηματίες που έχουν στο παρελθόν καταγγελίες για καταπάτηση δημόσιου χώρου.

• Να τοποθετηθούν πάσσαλοι, που να οριοθετούν τα δημοπρατούμενα κομμάτια και πινακίδες, που να αποτυπώνουν επακριβώς το δημοπρατούμενο κομμάτι, καθώς και τους όρους της δημοπράτησης (απόσταση από αιγιαλό, αριθμό σετ ομπρελών κλπ).

• Να γίνονται συνεχείς έλεγχοι για την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων παρουσία αστυνομίας.

Όσον αφορά στα φαινόμενα καταπάτησης και υπερεκμετάλλευσης στα τμήματα που δίνονται με απευθείας ανάθεση, προτείνεται:

• Να τοποθετηθούν πάσσαλοι, που να οριοθετούν τα τμήματα καθώς και πινακίδες με τους όρους της δημοπράτησης (απόσταση από αιγιαλό, αριθμό σετ ομπρελών κλπ).

• Να γίνονται συνεχείς έλεγχοι για την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων παρουσία αστυνομίας.

Στην επιστολή, η ΚΕΠοΜ εκφράζει φόβους, για την υπέρογκη αύξηση των τιμών σε ομπρέλες και καθίσματα από ορισμένους επιχειρηματίες, ή/και την τοποθέτηση περισσότερων σετ - κάτι που παρατηρείται ήδη - λόγω του καθορισμού αυξημένων τιμών από το κράτος για τα παραχωρούμενα κομμάτια.

Για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων η ΚΕΠοΜ προτρέπει το Δήμο να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, δείχνοντας μηδενική ανοχή σε τέτοιου είδους φαινόμενα.

Ετικέτες: