Έλεγχο για διαπίστωση παράνομης κατάληψης τμημάτων παραλίας για επιχειρηματική δραστηριότητα ζητά ο δήμαρχος από την αρμόδια υπηρεσία

Αίτημα για αυτοψία στις παραλίες της Μυκόνου

Ακόμη μια φορά τίθεται το πρόβλημα της καταπάτησης και υπερεκμετάλλευσης τμημάτων παραλιών, με τον δήμαρχο Μυκόνου, να ζητά αυτοψίες για την πάταξη του φαινομένου στις παραλίες του νησιού.

Όπως είχε επισημανθεί σε προηγούμενο δημοσίευμα της εφημερίδας, οι διενέργειες ελέγχων για παραβάσεις, όσον αφορά στην εκμετάλλευση τμημάτων αιγιαλού ή παραλίας από ιδιώτες επιχειρηματίες, από το αρμόδιο τμήμα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου, είναι ένα έργο, το οποίο αποδεικνύεται στην πράξη, σχεδόν αδύνατον.

Δεδομένου, ότι στη δικαιοδοσία της Κτηματικής Υπηρεσίας Κυκλάδων υπάγεται ο έλεγχος περίπου 500 παραλιών, στο σύνολο των νησιών, ακόμη και μία επαρκώς στελεχωμένη υπηρεσία, θα αντιμετώπιζε πρόβλημα στην άμεση ανταπόκριση σε καταγγελίες ή καταγεγραμμένες παραβάσεις από το προσωπικό των δημοτικών υπηρεσιών.

Ωστόσο, κατά γενική ομολογία, η Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων, αντιμετωπίζει τρομερό πρόβλημα υποστελέχωσης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης των υπαλλήλων σε άλλα νησιά, προκειμένου να διαπιστώσουν ενδεχόμενες παραβάσεις, ενώ παράλληλα, το προσωπικό των Δήμων, αν και υπάρχει η δυνατότητα να καταγράψει τις περιπτώσεις υπερεκμετάλλευσης, παράνομης κατάληψης, είναι παντελώς αναρμόδιο να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων ή διακοπής των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του παραβάτη.

Την ίδια στιγμή και με αφορμή την ηχηρή απουσία των αρμόδιων αρχών και την αδυναμία παρέμβασης των δημοτικών υπαλλήλων, μια μεγάλη πλειοψηφία επιχειρηματιών προχωρά σε ασύδοτη υπερεκμετάλλευση και καταπάτηση των όσων ορίζει η σχετική άδεια, ιδιαίτερα στα νησιά με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, όπως η Πάρος, η Νάξος, η Σαντορίνη και η Μύκονος.

Το γεγονός της πλήρους αναρχίας στην επιχειρηματική εκμετάλλευση των παραλιών, οδήγησε τον δήμαρχο Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνο Κουκά, να αποστείλει αίτημα προς την αρμόδια υπηρεσία, ζητώντας τη διενέργεια αυτοψίας στις παραλίες Λία, Πάνορμο και Καλό Λιβάδι, καθώς, όπως αναφέρει, τόσο από το Αστυνομικό Τμήμα Μυκόνου, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις παράνομης κατάληψης τμημάτων των παραλιών, όσο και από καταγγελίες πολιτών, που απευθύνονται στο Δήμο.

Αυτούσιο το αίτημα του κ. Κουκά:

«Σε συνέχεια των ως άνω σχετικών εγγράφων, που αφορούν κατάληψη τμήματος παραλίας με ξαπλώστρες και ομπρέλες θαλάσσης άνευ αδείας από την αρμόδια αρχή στις παραλίες Λια, Πάνορμο και Καλό Λιβάδι και λόγω του γεγονότος, ότι στο Δήμο δεχόμαστε ακόμη συχνά προφορικές καταγγελίες για την παράνομη κατάληψη των ως άνων παραλιών, σας καλούμε μετά τις ήδη ως άνω ενέργειές σας, να προβείτε στις κατά το νόμο και αρμοδιότητα αυτοψίες για τη διαπίστωση της τήρησης της νομιμότητας και την απομάκρυνση των όσων παρανόμως έχουν εγκατασταθεί».

Ετικέτες: