Φημολογία, εντάσεις, διεκδικήσεις, σκοπιμότητες και καταδικαστικές αποφάσεις ταλανίζουν το ναυπηγείο Σύρου

Σε νέα περιδίνηση το Νεώριο

Ένα παιχνίδι μικροσυμφερόντων και σκοπιμοτήτων συνεχίζει να παίζεται με φόντο το Νεώριο, συμπαρασύροντας στη δίνη του εργαζομένους και διοίκηση, με το μερίδιο ευθύνης που αναλογεί στην κάθε πλευρά να βαραίνει αναλόγως στις δημιουργούμενες καταστάσεις.

Την στιγμή που όλες οι συζητήσεις και οι σχεδιασμοί ανάπτυξης της Σύρου συμπεριλαμβάνουν και το ναυπηγείο, με τον ουσιαστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει προς αυτή την κατεύθυνση μέσω νέων προοπτικών επωφελών τόσο για την επιχείρηση και τους εργαζομένους όσο και για το σύνολο του νησιού, γίνονται κάποιες κινήσεις προς εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, δυναμιτίζοντας την κατάσταση στο εσωτερικό του ναυπηγείου.

Τα αδιέξοδα της εταιρείας και μετά την πολύμηνη οριακή αντίδραση των εργαζομένων είχαν οδηγήσει σε σειρά επαφών, συναντήσεων και παρεμβάσεων, με υποσχέσεις που δόθηκαν και από τις δύο πλευρές προκειμένου να μπορέσει να υπάρξει μία στοιχειώδης εξομάλυνση της κατάστασης.

Εκ μέρους της διοίκησης υπήρξε η δέσμευση όσο το δυνατόν συνεπέστερης συμπεριφορά έναντι των οικονομικών της υποχρεώσεων και εκ μέρους των εργαζομένων ότι θα «έβαζαν πλάτη» σε μία κοινή προσπάθεια.

Παρά του ότι κατά το διάστημα που ακολούθησε η επαγγελματική δραστηριότητα του ναυπηγείου υπήρξε αυξημένη, καθώς μετά την λήξη της 100ημερης απεργίας των εργαζομένων από τις 3 Αυγούστου έχουν περάσει από το ναυπηγείο περί τα 24 πλοία, τίποτε δεν φάνηκε να αλλάζει, καθώς συνέχιζαν να εφαρμόζονται οι γνωστές παγιωμένες πλέον τακτικές.

Παράλληλα αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη βρίσκονται υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας, όπως ο Διευθύνων Σύμβουλος και ο οικονομικός διαχειριστής κ.κ. Στεφάνου και Δεσύπρης, οι οποίοι μηνύθηκαν για τις ανεκπλήρωτες οφειλές της εταιρείας προς το ΙΚΑ.

Στην εκδίκαση των δύο από των συνολικά οκτώ μηνυτήριων αναφορών, η οποία έγινε την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, επιβλήθηκε και στους δύο η ποινή των 3 ετών με αναστολή για την μία υπόθεση και 22 μηνών για την άλλη, ενώ οι λοιπές 6 έλαβαν αναβολή για τον Φλεβάρη.

Σε όλα αυτά, το τελευταίο διάστημα προστέθηκε και μία έντονη φημολογία η οποία ήταν άκρως ανεδαφική, με τους εργαζόμενους να γίνονται αποδέκτες της την στιγμή που προσπαθούν να απεγκλωβιστούν από την οικονομική τους ανασφάλεια.

«Λευκή» απεργία

Στις 13 Δεκεμβρίου οι εργαζόμενοι του ναυπηγείου ξεκίνησαν μία «λευκή» απεργία, με το προσωπικό του ναυπηγείου να μην προσέρχεται στις προγραμματισμένες του εργασίες, καθώς αμείβονται κατά διαστήματα με ελάχιστες αποδοχές έναντι των οφειλόμενων μισθών.

Την επόμενη ημέρα υπήρξε ανακοίνωση της διοίκησης της εταιρείας προς τους εργαζόμενους, στην οποία αφού τίθεται το δεδομένο πως «βασική προϋπόθεση για την ομαλή και αποδοτική λειτουργία κάθε επιχείρησης αποτελεί η σωστή συνεργασία διοίκησης και εργαζομένων», σημειώνεται πως «οποιαδήποτε κριτική γίνεται πρέπει να είναι καλόπιστη και να αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα και όχι σε εικασίες ή ανέλεγκτες πληροφορίες».

Εκ μέρους της διοίκησης γίνεται αναφορά και στην απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων, στην οποία χρεώνει ότι «γονάτισε το Νεώριο και «επιδείνωσε την ήδη κακή οικονομική του κατάσταση», ενώ η «επί 3,5 μήνες ομηρία του πλοίου «Χρυσούλα» κλόνισε δραματικά την διεθνή φήμη του Νεωρίου».

Για ακόμα μία φορά επαναλαμβάνονται οι οικονομικές υποχρεώσεις της επιχείρησης προς τις τράπεζες αλλά και προς τους προμηθευτές της, επιδεικνύοντας παράλληλα κατανόηση περί των συνεπειών «που προκαλεί στο προσωπικό η καθυστέρηση εξόφλησης δεδουλευμένων».

Σημείο όμως άξιο ιδιαίτερης προσοχής είναι η αναφορά σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου με το προεδρείο του Εργοστασιακού Σωματείου και ενώ δεν υπήρχε κανένα πλοίο στο ναυπηγείο, κατά την οποία έγινε σαφές ότι «δεν θα υπάρξει πλέον καμία καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των εργασιών και αναχώρησης για κάθε νεοεισερχόμενο πλοίο».

Βάσει αυτού εκ μέρους της εταιρείας επισημαίνεται πως «Επειδή η κατάσταση είναι κρίσιμη και πριν αυτή γίνει οριστικά μη αναστρέψιμη, είναι αναγκαίο να ολοκληρώσετε τις εργασίες στα πλοία για να συνεχίσουν να μας εμπιστεύονται οι πελάτες της εταιρείας και να πραγματοποιηθούν εισπράξεις που θα χρησιμοποιηθούν άμεσα, εντός της εβδομάδος, για καταβολή οφειλομένων».

Με ένταση εκφράστηκε η διεκδίκηση

Η ήδη βεβαρημένη επιχείρηση, φαίνεται να μην είναι σε θέση να μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, παρά την συνεχή επαγγελματική της ενεργητικότητα, διαιωνίζοντας την κακή οικονομική της συμπεριφορά.

Επακόλουθο αυτής ήταν και η ένταση που δημιουργήθηκε μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης, η οποία υπέβοσκε όλο το προηγούμενο διάστημα, καθώς οι σχέσεις των δύο πλευρών έχουν διαρραγεί σε τέτοιο βαθμό ώστε οι εκατέρωθεν υποσχέσεις να αποδεικνύονται άνευ αντικρίσματος.

Η ασάφεια στην ανακοίνωση της διοίκησης περί του ύψους της πληρωμής, αλλά και η μη απόδοση του Δώρου των Χριστουγέννων, οδήγησε τους εξαγριωμένους εργαζόμενους το βράδυ της Τετάρτης 16 Δεκεμβρίου στα γραφεία της Διοίκησης στα οποία βρισκόταν ο κ. Κ. Κοκκάλας προς τον οποίο απευθύνθηκαν με ιδιαιτέρως έντονες εκφράσεις, απαιτώντας μία στοιχειώδη πληρωμή.

Τελικά απέσπασαν την υπόσχεση για άμεση καταβολή ενός μισθού και έως το τέλος του χρόνου την καταβολή του Δώρου, το οποίο να σημειωθεί ότι λόγω της απεργιακής κινητοποίησης είναι μειωμένο κατά το ήμισυ.