Παρουσία της Ένωσης Ξενοδόχων Σύρου, σε συνεργασία με τοπικό τουριστικό γραφείο, στη διεθνή τουριστική έκθεση, ITTFΑ, που πραγματοποιήθηκε στο Βελγράδι

«Δίνοντας το στίγμα της τουριστικής Σύρου»

  • Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2016 - 06:10

Στο Βελιγράδι και στη διεθνή έκθεση ΙΤΤFΑ βρέθηκε η Ένωση Ξενοδόχων Σύρου, επιχειρώντας αφενός την προώθηση του νησιού, πέραν των ελληνικών αγορών και αφετέρου την διείσδυση σε μία νέα πολλά υποσχόμενη αγορά, ενόψει και της θερινής τουριστικής περιόδου.

Παράλληλα, με τις κεντρικές, σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης, κινήσεις για την τουριστική προώθηση της Σύρου, τόσο σε Ελληνικές, όσο και σε ξένες αγορές, οι επιχειρηματίες του τουρισμού, που δραστηριοποιούνται στο νησί, συμμετείχαν στην διεθνή τουριστική έκθεση International Tourism Trade Fairs Association (ITTFA), η οποία πραγματοποιήθηκε από 18 έως 21 Φεβρουαρίου 2016 στο Βελιγράδι της Σερβίας, προωθώντας τις δυνατότητες του νησιού και ανοίγοντας την «πόρτα» σε μία αγορά, που τα τελευταία χρόνια, φαίνεται να προτιμά την Ελλάδα, ως προορισμό.

«Ανοιχτή» και με προοπτικές η αγορά της Σερβίας

Στο πλαίσιο στοχευμένων κινήσεων και ενεργειών που αποσκοπούν στην προσέγγιση νέων τουριστικών αγορών, η Ένωση Ξενοδόχων Σύρου σε συνεργασία με τουριστικό γραφείο της Σύρου, συμμετείχαν στην διεθνή τουριστική έκθεση του Βελιγραδίου «ITTFA» , η οποία φέτος, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της Ένωσης, «παρουσίασε μεγάλο και ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο σε επαγγελματικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο επισκεψιμότητας, αφού συμμετείχαν σε αυτή 540 εκθέτες και την επισκέφθηκαν συνολικά τις ημέρες λειτουργίας της 56.000 επισκέπτες».

Η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός κατέχει τα τελευταία χρόνια την 1η θέση στις προτιμήσεις των Σέρβων τουριστών, με μερίδιο στην Σερβική τουριστική αγορά 78%, σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδόχων, ενώ ο αριθμός των Σέρβων τουριστών για το 2015 είναι ο υψηλότερος που έχει σημειωθεί έως σήμερα, με εκρηκτική αύξηση κατά 55,4%. Οι συνολικές δε αφίξεις έχουν υπερβεί τα 1.070.000 άτομα, έναντι 778.500 την προηγούμενη χρονιά.

Όπως εξηγείται από την πλευρά της Ένωσης, οι παραδοσιακοί προορισμοί των Σέρβων τουριστών όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν οι περιοχές της Βορείου Ελλάδας και τα Ιόνια Νησιά. Ωστόσο, η συνεχής ανοδική πορεία που παρουσιάζει η τουριστική αγορά της Σερβίας, σε συνδυασμό μάλιστα, με την παρουσίαση στοιχείων κορεσμού των ανωτέρω περιοχών, είχαν ως αποτέλεσμα την αναζήτηση νέων τουριστικών προορισμών τα τελευταία 2 – 3 χρόνια.

«Οι Κυκλάδες αυτή την στιγμή έχουν την τιμητική τους», υποστηρίζει ο συλλογικός φορέας των τοπικών επιχειρηματιών. «Από τον τρόπο εκδήλωσης ενδιαφέροντος τόσο των επισκεπτών της έκθεσης, όσο και των εκπροσώπων των ταξιδιωτικών γραφείων και των Tour Operators διαφάνηκε η πρόθεσή τους, οι Κυκλάδες να αποτελέσουν την πρώτη τους επιλογή στην καθιέρωση ως νέου τουριστικού προορισμού στην Ελλάδα».

Τέλος, όπως υποστηρίζεται, η δυναμική της τουριστικής αγοράς της Σερβίας αντανακλάται και στο γεγονός αύξησης από φέτος, των αεροπορικών δρομολογίων μεταξύ Βελιγραδίου και Αθήνας. Οι δύο αεροπορικές εταιρείες AEGEAN AIR και AIR SERBIA θα συνδέουν τις δύο ανωτέρω πόλεις, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους με 21 δρομολόγια την εβδομάδα αντί 12 που ήταν έως σήμερα.

«Πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία και οικονομία»

Έχοντας ως δεδομένα – προϋποθέσεις, την αξιολόγηση και εκτίμηση όλων των ανωτέρω στοιχείων, την ανάλυση του προφίλ του Σέρβου τουρίστα σε συσχέτιση με τα τουριστικά δεδομένα του και τέλος την προετοιμασία προσέγγισης (σε επαγγελματικό επίπεδο) που είχε προηγηθεί της τουριστικής έκθεσης, η Ένωση Ξενοδόχων Σύρου τονίζει, ότι «συμμετείχαμε ενεργά σε αυτή προβάλλοντας, προωθώντας και δίδοντας το στίγμα της τουριστικής Σύρου σε επισκέπτες και σε επαγγελματίες του τουριστικού χώρου».

Όσον αφορά στην παρουσία της Ένωσης, κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης, υπογραμμίζεται ότι πραγματοποιήθηκαν όλες οι προγραμματισμένες επαγγελματικές συναντήσεις, καθώς και οι νέες που προέκυψαν, με εκπροσώπους τουριστικών γραφείων και Tour Operators, κατά τη διάρκεια των οποίων, παρουσιάσθηκαν αναλυτικά και με απόλυτη τουριστική ευκρίνεια, όλες οι δυνατότητες και τα τουριστικά δεδομένα του νησιού με στόχο την ανάπτυξη προοπτικών προώθησής του στην τουριστική αγορά της Σερβίας.

«Στο πλαίσιο ανάπτυξης δε του θρησκευτικού - προσκυνηματικού τουρισμού πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή και τον Διευθυντή πωλήσεων του προσκυνηματικού κέντρου του Πατριαρχείου της Σερβίας», σημειώνεται από πλευράς των Ξενοδόχων, ενώ «παρουσιάστηκαν αναλυτικά όλες οι πτυχές ανάπτυξης της συγκεκριμένης μορφής εναλλακτικού τουρισμού που προσφέρει το νησί μας μεμονωμένα ή και σε συνδυασμό επίσκεψης με άλλα νησιά των Κυκλάδων». Συμπερασματικά, «ήταν μία συνάντηση – συζήτηση με ιδιαίτερη τουριστική σημασία και ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της οποίας, όπως προσδοκούμε, θα έχουν πολλαπλά οφέλη για τη τοπική κοινωνία και οικονομία του νησιού μας».

Ωστόσο, οι δράσεις προβολής, για την Ένωση, δεν σταματούν στη ITTFΑ, καθώς, όπως ανακοινώνεται, την εβδομάδα αυτή και συγκεκριμένα από 25 έως 29 Φεβρουαρίου 2016 θα πραγματοποιηθεί η διεθνής τουριστική έκθεση «ΤΤF» στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, όπου, σε συνέχεια της επιτυχούς συνεργασίας της Ένωσης Ξενοδόχων και του συριανού τουριστικού γραφείου, «θα συμμετάσχουμε ενεργά και στην έκθεση αυτή, προωθώντας και προβάλλοντας το νησί με τον αντίστοιχο τρόπο αυτού του Βελιγραδίου».

Αξίζει να σημειωθεί, πως το συνολικό κόστος και των δύο συμμετοχών καλύπτεται εξ ολοκλήρου από την Ένωση Ξενοδόχων και το τουριστικό γραφείο, χωρίς καμία επιβάρυνση προς τους Συριανούς πολίτες.