Δημόσια διατύπωση των θέσεων του Ν. Ταβουλάρη για το Νεώριο

Προβληματική η συνέχιση λειτουργίας του ναυπηγείου

  • Τετάρτη, 3 Μαΐου, 2017 - 06:20
  • /   Eνημέρωση: 3 Μαΐου. 2017 - 20:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Καθώς το ναυπηγείο του Νεωρίου έχει φτάσει πλέον σε οριακή κατάσταση, με τα προβλήματα να το έχουν καταστήσει επί της ουσίας ανενεργό, την δική του θέση για την υπάρχουσα κατάσταση, αλλά και τις προτάσεις τους για την συνέχιση λειτουργίας του καταθέτει ο πρόεδρος του Ομίλου, Νίκος Ταβουλάρης.

Κατόπιν της δημόσιας έκκλησης των θρησκευτικών και αυτοδιοικητικών εκπροσώπων της Σύρου για επανηλεκτροδότηση του ναυπηγείου, ο κ. Ταβουλάρης τους απέστειλε επιστολή και συγκεκριμένα προς τον Μητροπολίτη Σύρου, τον Καθολικό Επίσκοπο Σύρου, τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, τον Πρόεδρο Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων και τους Εργαζομένους στο Νεώριο, με κοινοποίηση της στην εφημερίδα «Κοινή Γνώμη».

Την ώρα που αναμένονται ραγδαίες και καταλυτικές εξελίξεις στον τομέα της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας, η παραπαίουσα ναυπηγική μονάδα του Νεωρίου επιχειρείται να διατηρηθεί ενεργή, η κάθε εμπλεκόμενη πλευρά αναλαμβάνει πλέον τον ύστατο και καταλυτικό της ρόλο στην όποια εξέλιξη.

Τα αίτια των προβλημάτων

Παρά του ότι επανειλημμένως ο πρόεδρος του Ομίλου έχει τοποθετηθεί δημοσίως σχετικά με την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση, τόσο σε παγκόσμιο όσο και εθνικό επίπεδο, όπως και για το πώς αυτή επηρέασε γενικότερα την ναυπηγική βιομηχανία, επανέρχεται στο θέμα απαριθμώντας τα κύρια αίτια διόγκωσης των προβλημάτων του χώρου.

Το Νεώριο έχει οδηγηθεί σε πραγματικά αδιέξοδα μετά από 23 χρόνια λειτουργίας του. Τα τελευταία 2 χρόνια αντιμετωπίζει σωρευτικά σοβαρότατα προβλήματα. Σκοπός του παρόντος δεν είναι η επίρριψη ευθυνών ούτε η προβολή προσχηματικών δικαιολογιών. Είναι όμως αναγκαία η επισήμανση ορισμένων γεγονότων που σκόπιμα, ή από άγνοια, δεν έχουν τύχει της απαραίτητης προσοχής.

Τα κύρια αίτια των προβλημάτων είναι τα ακόλουθα:

1. Η γενική κρίση που διέρχεται η οικονομία. Πολλοί φαίνεται να πιστεύουν ότι οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στην χώρα δεν επηρεάζονται από αυτή. Όμως η κρίση επηρεάζει αναπόφευκτα όλες τις επιχειρήσεις, μικρές ή μεγάλες. Εδώ η άγνοια δεν συγχωρείται ούτε δικαιολογείται. Πολύ δε περισσότερο η υποκρισία.  

2. Η παγκοσμιοποίηση «εκθέτει» τις επιχειρήσεις της χώρας σε έναν έντονο και μεγάλης διάρκειας διεθνή ανταγωνισμό. Οι επιχειρήσεις της χώρας έπρεπε και πρέπει να προσαρμόσουν τη λειτουργία τους στο νέο αυτό ανταγωνιστικό πλαίσιο. Στον τομέα αυτό αποτύχαμε, πριν από όλα, σαν χώρα.

3. Σημαντική επίπτωση είχε και έχει η αδυναμία του τραπεζικού συστήματος  να στηρίξει τη λειτουργία του ναυπηγικού κλάδου αντίθετα με το ότι συμβαίνει σε άλλες χώρες τόσο από άποψη κεφαλαίων κίνησης όσο και στην παροχή εγγυήσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε άλλες χώρες τα ναυπηγεία χρηματοδοτούνται με επιτόκια μέχρι 2% ενώ εδώ το αντίστοιχο επιτόκιο –και εφόσον υπάρξει χρηματοδότηση- πλησιάζει το 10%. Και επιπλέον έχουμε επί δύο χρόνια και τους περιορισμούς κίνησης κεφαλαίων (Capital Controls).

Επισημαίνεται ότι για τα ανωτέρω θέματα δεν έγινε καμία συζήτηση κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής της 16ης Φεβρουαρίου ε.ε, στην οποία είχαν κληθεί όλοι οι ενδιαφερόμενοι πλην της Διοίκησης του Νεωρίου και των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Διαπιστώσεις για το Νεώριο

Εξειδικεύοντας στο Νεώριο και στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε σχέση με το συγκεκριμένο ναυπηγείο, ο κ. Ταβουλάρης αναφέρει τρεις διαπιστώσεις σχετικά με την πορεία και την εξέλιξη της κατάστασης έως σήμερα.

Αφού αναλύει το σκεπτικό της διοίκησης για τον τρόπο αντιμετώπισης των εργαζομένων και της μισθολογικής τους ανταπόκρισης, θίγοντας παράλληλα και τον ρόλο της δημόσιας διοίκησης, καταλήγει στοχοποιώντας ευθέως τους εκπροσώπους του Εργοστασιακού Σωματείου του ναυπηγείου για τις αρνητικές προς την λειτουργία της επιχείρησης πρακτικές τους.

Πρώτη Διαπίστωση

Το Νεώριο αντιμετωπίζει όπως και κάθε επιχείρηση τις συνέπειες από τη γενικότερη κρίση, επιπλέον όμως και τις ιδιαιτερότητες που δημιουργούν το νησιωτικό περιβάλλον και το γεγονός ότι είναι η μοναδική μεγάλη βιομηχανία στο κεντρικό Αιγαίο.

Η σημερινή ιδιοκτησία κατάφερε να «κρατήσει» ανοικτό το ναυπηγείο μέχρι σήμερα αντιμετωπίζοντας την άκριτη επιθετικότητα φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου (κατασχέσεις λογαριασμών, συνεχείς και αυθαίρετες διώξεις στελεχών, πολύμηνες διακοπές ηλεκτροδότησης κ.λ.π.) όπως και ανεύθυνες δηλώσεις και υποσχέσεις προς πάντες και επί πάντων.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες το Νεώριο αναγκάστηκε – για να αποφύγει απολύσεις, διαθεσιμότητες, εκ περιτροπής εργασία κλπ- να καθυστερεί τις πληρωμές προς το προσωπικό με προσπάθεια να μη θιγούν οι πιο χαμηλόμισθοι. Εναλλακτική και μοναδική λύση ήταν το κλείσιμο του Ναυπηγείου.

Δεύτερη Διαπίστωση

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Νεώριο έχουν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Για αυτούς το κλείσιμο του ναυπηγείου σημαίνει είτε απόλυτη φτωχοποίηση είτε εσωτερική (τουλάχιστον) μετανάστευση. Το γεγονός αυτό εξηγεί και δικαιολογεί  εν μέρει την σφοδρότητα των αντιδράσεων τους σε ενδεχόμενο κλείσιμο. Δεν δικαιολογούνται όμως αυθαιρεσίες και τραμπουκισμοί.   

Για τη χώρα σημαίνει αποδυνάμωση της οικονομικής και κυρίως βιομηχανικής παρουσίας στο κέντρο του Αιγαίου.

Κεντρικές κρατικές υπηρεσίες και φορείς του δημοσίου όπως και τράπεζες αντιμετωπίζουν με «λογιστικά» κριτήρια επιχειρήσεις που λειτουργούν σε ευαίσθητες περιοχές της χώρας, ή καλύπτουν ευαίσθητους τομείς, προκαλώντας τεράστιες και μη αναστρέψιμες ζημιές στην οικονομία.

Τρίτη Διαπίστωση

Η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί και από τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι παράνομες και ακραίες πρακτικές που έχει επιλέξει το Σωματείο Εργαζομένων παρασύροντας και μεγάλο μέρος του προσωπικού.

Οι πρακτικές αυτές ακυρώνουν όλες τις προσπάθειες του ναυπηγείου να προσελκύσει πλοία για επισκευή. Τους τελευταίους μήνες ακυρώθηκαν επισκευές 15 πλοίων. Σε 4 δε περιπτώσεις τα πλοία έφτασαν στο ναυπηγείο και αποχώρησαν επειδή το Σωματείο απαγόρευσε την πρόσδεση ή δεξαμενισμό τους.

Υπήρξαν όμως και περιπτώσεις που πλοία εγκλωβίστηκαν και παρέμειναν όμηροι στις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου. Αλλά και στο «εσωτερικό» του Ναυπηγείου δημιουργήθηκαν καταστάσεις απόλυτης αναρχίας με προπηλακισμούς - μέχρι και άσκηση σωματικής βίας - σε βάρος στελεχών.

Όλα τα ανωτέρω έχουν προκαλέσει σειρά από αδιέξοδα που καθιστούν πλέον προβληματική την συνέχιση λειτουργίας του ναυπηγείου.

Η πρόταση

Με ζητούμενο την συνέχιση της λειτουργίας του ναυπηγείου, ο πρόεδρος του Ομίλου καταθέτει τη δική του πρόταση προς τους εργαζόμενους, σε ότι αφορά τον τρόπο αμοιβής τους και την επαγγελματική τους απόδοση στο ναυπηγείο.                                                                                        

Σε μια τελευταία προσπάθεια να συνεχιστεί η λειτουργία του Νεωρίου ώστε να καταστεί δυνατή η επεξεργασία δυνατοτήτων για «έξοδο από τα αδιέξοδα»  ή να παρουσιαστεί επιτέλους υπεύθυνος Αγοραστής, προτείνονται τα ακόλουθα: 

α. Η άμεση επάνοδος σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας με αποκατάσταση της απαιτούμενης «βιομηχανικής πειθαρχίας» με απόλυτη εφαρμογή του κανονισμού λειτουργίας και την τήρηση των προβλεπομένων από το νόμο συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.    

β. Τη σύνταξη και υπογραφή επιστολής του Σωματείου προς τους πλοιοκτήτες και πράκτορες πλοίων που θα δηλώνει τη δέσμευση του προσωπικού ότι δεν θα δημιουργούνται από πλευράς του εμπόδια στην ομαλή εφαρμογή του Προγράμματος Επισκευής και κυρίως δεν θα παρεμποδίζεται ο απόπλους των πλοίων.

γ. Από τις εισπράξεις κάθε επισκευαζόμενου πλοίου θα αφαιρούνται οι αμοιβές των εργολάβων και το κόστος των αναγκαίων υλικών. Σημειώνεται ότι το ύψος των αμοιβών των εργολάβων θα περιορίζεται εφόσον θα αυξάνεται η συμμετοχή του προσωπικού του ναυπηγείου στις εργασίες. Το δε υπόλοιπο θα κατανέμεται κατά 60% για μισθοδοσία και το 40% για τις λοιπές λειτουργικές δαπάνες του ναυπηγείου.

Για την αποφυγή παρερμηνειών και παρεξηγήσεων το Σωματείο θα ορίσει δύο εκπροσώπους του προσωπικού οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται σε καθημερινή βάση για τις πραγματοποιούμενες εισπράξεις και τη κάλυψη των υποχρεώσεων του ναυπηγείου.

δ. Στην αντιμετώπιση των πρόσθετων προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί τις 2 τελευταίες εβδομάδες θα πρέπει να συμβάλλουν – πέραν των εργαζομένων – και οι διάφοροι πιστωτές του ναυπηγείου.

Οι μέτοχοι του Νεωρίου δεν θα φέρουν κανένα εμπόδιο σε οποιαδήποτε λύση που θα εξασφαλίσει την συνέχιση της λειτουργίας του.

Εκείνο που πρέπει να κατανοήσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι και κυρίως οι εργαζόμενοι είναι ότι η πλήρης αναρχία που επικρατεί σήμερα στο χώρο του ναυπηγείου είναι παράνομη, παράλογη και δεν οδηγεί πουθενά. Το αντίθετο, αποθαρρύνει κάθε υπεύθυνο επιχειρηματία να «επενδύσει» στο Νεώριο.