Ενεργό συμπαράσταση ζήτησαν από τον κυβερνητικό βουλευτή Αντ. Συρίγο οι εργαζόμενοι του Νεωρίου

Απαίτηση άμεσων λύσεων

  • Παρασκευή, 11 Αυγούστου, 2017 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 11 Αυγ. 2017 - 20:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Εκκαθάριση του τοπίου για το μέλλον του Νεωρίου και των εργαζομένων του, κατόπιν και των τελευταίων επενδυτικών προτάσεων, επί των οποίων εκκρεμούν οι τελικές αποφάσεις, ζήτησαν από τον κυβερνητικό βουλευτή, Αντώνη Συρίγο, τα μέλη της νέα διοίκησης του Εργοστασιακού Σωματείου.

Με ευθείες βολές κατά του προέδρου του Ομίλου Νεώριο, Νίκου Ταβουλάρη, τόσο εκ μέρους των εργαζομένων όσο και εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων, διαμορφώνεται το κλίμα των αντιδράσεων, με παράλληλα απαίτηση εκ μέρους τους να υπάρξει αποσαφήνιση της κατάστασης και εκ μέρους του αρμόδιου υπουργείου.

Αποδέκτης αυτών έγινε ο κυβερνητικός βουλευτής στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου, υποστηρίζοντας από την πλευρά του ότι σε κάθε περίπτωση οφείλουν να διεκδικούν την καταβολή των όσων τους οφείλονται, χωρίς όμως να είναι στη δικαιοδοσία ή και τις δυνατότητες των βουλευτών να λάβουν αποφάσεις.

Έντονη ήταν και η αντίδραση που εκφράστηκε εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου, που με δύο επιστολές, σε διάστημα 2 ημερών, προς τους συναρμόδιους υπουργούς, θέτουν επιτακτική την ανάγκη άμεσης λύσης, με εμφανή την δυσαρέσκεια για τον τρόπο συμπεριφοράς του έναντι του ναυπηγείου, του κ. Ταβουλάρη, με παράλληλη διεκδίκηση της οικονομικής ανακούφισης των εργαζομένων.

Άμεση λύση και αποσαφήνιση της κατάστασης από το αρμόδιο υπουργείο ζητούν οι εργαζόμενοι

Μία παράμετρος των διεκδικήσεων, που έθεσαν οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον βουλευτή αφορούσε στην ανάγκη εξεύρεσης, εκ μέρους της κυβέρνησης, συνολικής λύσης για τον ναυπηγικό τομέα, όπως και για την ισότιμη αντιμετώπιση και των τριών μεγάλων ναυπηγείων της χώρας (Σκαραμαγκάς-Ελευσίνα-Νεώριο).

Συγκεκριμένα έγινε αναφορά στα κρατικά προγράμματα προς τις άλλες δύο ναυπηγικές μονάδες, χωρίς καμία ανάλογη αντιμετώπιση προς την πλευρά του Νεωρίου.

Κατά την συζήτηση εκφράστηκε η αποφασιστικότητα των εργαζομένων στη διεκδίκηση λύσεων για το Νεώριο, οι οποίες να εξασφαλίζουν τόσο τη διάσωση του ναυπηγείου όσο και τις θέσεις εργασίας τους, με πρόθεση εντατικοποίησης των κινήσεων τους προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο βουλευτής από την πλευρά του ενημέρωσε ότι εκ μέρους των βουλευτών ασκείται έντονη πίεση, όμως οι λύσεις δίνονται από το υπουργείο και απαιτείται η αποσαφήνιση επ’ αυτού ώστε να έχει έρεισμα η άσκηση πίεσης για την εφαρμογή τους.

Πέραν του ενός ή του άλλου επιχειρηματία που μπορεί να ενδιαφέρονται για το ναυπηγείο, ο βουλευτής υποστήριξε ότι αυτό δεν αφορά στους εργαζόμενους, πέραν της μοναδικής απαίτησης που οφείλουν να προβάλλουν για την εξεύρεση άμεσης λύσης.

Εξέφρασε την άποψη και επ’ αυτής θα κινηθεί, ότι επιβάλλεται εκ μέρους του αρμόδιου υπουργείου να γίνει σαφές το πλάνο επί του οποίου θα προχωρήσει η περίπτωση του Νεωρίου, να αξιολογηθούν οι προτάσεις που υπάρχουν και να υπάρξει αποσαφήνιση της κατάστασης.

Για αγωνιστικές κινητοποιήσεις κάνει λόγο το Εργατικό Κέντρο

Παρεμβάσεις για το Νεώριο υπήρξαν και εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου πρωτίστως προς την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, ζητώντας ένα έκτακτο οικονομικό βοήθημα προς τους εργαζόμενους, οι οποίοι «έχουν περιέλθει σε κατάσταση απόλυτης εξαθλίωσης».

Σε αντιδιαστολή αναφέρεται η παροχή προγραμμάτων προς τα άλλα ναυπηγεία, που τους επιτρέπουν να αμείβονται κανονικά, επικροτώντας αυτή την ενέργεια.

Ακολούθησε επιστολή προς τον υφυπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα, στην οποία επισημαίνεται ότι η λύση για το ναυπηγείο είναι στο χέρι της κυβέρνησης, ζητώντας να παρακαμφτεί η οικογένεια Ταβουλάρη, η οποία στοχοποιείται απολύτως για την απαξίωση στην οποία έχει περιέλθει το ναυπηγείο.

Στον Νίκο Ταβουλάρη και τον γιό του αποδίδεται η ευθύνη εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου, για την καταστροφή του Νεωρίου, αναφέροντας ότι «το καταχρέωσαν με διάφορους τρόπους, έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιο διάλυσης του».

Μερίδιο ευθύνης επιρρίπτεται και στους πρώην συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων, με την αναφορά ότι «Βέβαια σε αυτά τους τα σχέδια συνέβαλαν κάποιοι τοπικοί φορείς και η προηγούμενη Διοίκηση του Σωματείου η οποία θα λογοδοτήσει για το κακό που έκανε στους εργαζόμενους, στο ναυπηγείο και τη Σύρο».

Επισημαίνεται δε πως «Η κατάσταση επιβάλει άμεσες ενέργειες και πρωτοβουλίες ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα ή μεταβίβαση και επαναλειτουργία του Νεωρίου από νέο ιδιοκτήτη, ώστε να σταματήσουν εδώ οι παρενέργειες του ολοκαυτώματος που δημιούργησε ο κύριος Ταβουλάρης. Μεταξύ των παρενεργειών είναι και η συνεχόμενη αύξηση των χρεών προς το Δημόσιο, που θα χρησιμοποιηθεί από κάποιους κακοπροαίρετους ανασταλτικά προς την άμεση ενεργοποίηση της επαναλειτουργίας του Νεωρίου».

Το Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων προσανατολίζεται σε αγωνιστικές διεκδικήσεις, καθώς δηλώνει πως «Είμαστε έτοιμοι να καλέσουμε Πανσυριανή κινητοποίηση για να υπερασπιστούμε το ψωμί μας και το μέλλον του Ναυπηγείου».

Ενημερώνοντας ότι «δεν θα περάσει κανένας ¨επενδυτής” που δεν θα εξασφαλίζει την εξόφληση των οφειλομένων από τον κ. Ταβουλάρη στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και την τοπική αγορά της Σύρου», ζητούν την παρέμβαση του κ. Πιτσιόρλα ώστε «να ξεπεραστούν οι “διάφοροι” που κωλυσιεργούν και να δοθεί άμεση λύση», αιτούμενοι μία συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς.