Η πορεία της εφημερίδας μέσα από την εκτύπωση

  • Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου, 2022 - 06:19
Η παραγωγή του επετειακού τεύχους
Τα πρώτα 10 χρόνια της Τυποκυκλαδικής

Η “Κοινή Γνώµη”, απο το ξεκίνηµα της έκδοσης της, στηρίχθηκε διαχρονικά, από την εκτυπωτική µονάδα, η οποία αποτελούσε, την κύρια δραστηριότητα και πηγή εσόδων της Εταιρείας στην όποια της µορφή διαχρονικά. 

 

Η αναπτυξιακή της πορεία, ο εκσυγχρονισµός, οι καινοτόµες δράσεις και τα επιτεύγµατα, επηρέασαν  θετικά την δυναµική πορεία της εφηµερίδας. 

17 Νοεµβρίου 1982: Πρώτο φύλλο. Στη στοιχειοθεσία, η λινοτυπική (Intertype C4 γκρι) µπορούσε να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του φύλλου, για κείµενα απο 8 στιγµές, µέχρι 16 στιγµών τίτλους. Οι µεγαλύτεροι, µε στοιχειοθεσία χειρός. Οι φωτογραφίες, µε κλισέ που κατασκευαζόταν στην Αθήνα! Πολύς ο απαιτούµενος χρόνος, ξεπερνούσε τα όρια περιοδικότητας του φύλλου. Η χρήση περιοριζόταν ουσιαστικά, µόνο για τις διαφηµίσεις. Τυπωνόταν στο τυπογραφικό Heidelgerg original 54x72.

Ιανουάριος 1984: Ιδρύεται η “Ιωσήφ Βακόνδιος &Υιός Ο.Ε.” ενοποιώντας την έκδοση της εφηµερίδας µε το τυπογραφείο, προκειµένου η όλη προσπάθεια να αποκτήσει κοινή γραµµή.

Μάιος 1985: Εγκατάσταση του πρώτου στις Κυκλάδες, πιεστήριου Offset. Ένα ολοκαίνουργιο Heidelberg GTO52, το οποίο βρίσκεται ακόµα στην παραγωγή της “Τυποκυκλαδικής”, “τιµής ένεκεν”. 

Νοέµβριος 1988: Εγκατάσταση desktop publishing. Το πρωτοεµφανιζόµενο στην Ελλάδα σύστηµα σελιδοποίησης και digital σχεδιασµού,αποτελούµενο απο 2 Macintosh, τον Mac II µε σκληρό δισκο 40 mb και τον Mac SE, µε 20mb HD plus Megascreen. Χρέη εξόδου, εκτελούσε ένας toner laser printer apple 300dpi. Μαζί, εγκαθίσταται το Repromaster 2200Agfa µε συστηµα copy proof και η δεύτερη OFFSET, µια Heidelberg MO.E .

Ιανουάριος 1989: «Η Κοινή Γνώµη», τυπώνεται για πρώτη φορά σε offset πιεστήριο µε δυνατότητα εκτύπωσης και φωτογραφιών. ∆ίνεται η δυνατότητα στην εφηµερίδα, να αποκτήσει νέες δυνατότητες, ποιοτικότερης εµφάνισης.

Νοέµβριος 1991: Εγκατάσταση εκονοθέτη monotype prisme PS laser έξοδος σε film ολόκληρη σελίδα µε ενσωµατωµένες φωτό και συµπτώσεις ακριβείας. ∆ίχρωµη εκτύπωση.

Φεβρουάριος 1992: Εγκατάσταση  ολοκαίνουργιου offset δίχρωµου πιεστηρίου Heidelberg SORMZ  52x74, µε σύστηµα ηλεκτρονικά ελεγχόµενης ύγρανσης Alcolor. Αύξηση της παραγωγικότητας, της ποιότητας, αλλα και του µεγέθους εκτύπωσης. Η «Κοινή Γνώµη», διευρύνει τον αριθµό των σελίδων.

Φεβρουάριος 1994: Συνταξιοδότηση του Ιωσήφ Βακόνδιου. Έναρξη της ατοµικής επιχείρησης “ΤΥΠΟΚΥΚΛΑ∆ΙΚΗ” Γιώργος Ιωσήφ Βακόνδιος. Τα επόµενα χρόνια, η “Τυποκυκλαδική”, διευρύνει τις δυνατότητες της, όσο ο χώρος του κτιρίου το επιτρέπει. Σε όλα τα τµήµατα της παραγωγής, αγοράζονται νέα µηχανήµατα, όλα καινούργια.

Στην προεκτύπωση, δεύτερος εικονοθέτης φιλµ AGFA Accuset 1200 µε δυνατότητα διαχωρισµού χρωµάτων για έγχρωµες εκτυπώσεις.

Στην εκτύπωση, δυο νέα δίχρωµα πιεστήρια Heidelberg  το GTOZ 52alcolor και το speedmaster 52.2 µε alcolor και cptronic.

Στην βιβλιοδεσία, διπλωτική stahll 52, κοπτική polar 78 EM, και βιβλιοδετική κόλλας Heidelberg. 

O χώρος των 600 τµ της οδου Αντ. Ρούσσου, πλέον καθίσταται ανεπαρκής. Η «Κοινή Γνώµη», αποκτά τη δυνατότητα καταχωρήσεων έγχρωµων σελίδων στη διαφήµιση.

Ιανουάριος 1998: Η ατοµική “Τυποκυκλαδική” γίνεται Ανώνυµη Εταιρεία. “Τυποκυκλαδική Α.Ε. Γραφικών Τεχνών”. Ο συνταξιούχος από το 1994 Ιωσήφ Βακόνδιος, αναλαµβάνει τιµής ένεκεν τη θέση του πρώτου προέδρου της εταιρείας. Αγοράζονται οικόπεδα στο δρόµο του αεροδροµίου στο Μάννα και ξεκινούν οι µελέτες για τις νέες µας εγκαταστάσεις.

Ιανουάριος 1999: Ξεκινάει η συνεργασία µας, µε τον πρώτο εκτός Κυκλάδων πελάτη µας. Η ΑΡΓΩ ΜΕΠΕ του Συριανού Γιώργου Φουστάνου, µε έδρα την Αθήνα, µας εµπιστεύεται την παραγωγή του µηνιαίου περιοδικού ΑΡΓΩ. Το Τεύχος 398, παράγεται εξ ολοκλήρου από την “Τυποκυκλαδική ΑΕ”. Η ανέγερση του πρώτου επιπέδου του νέου κτιρίου, έχει ήδη ξεκινήσει, µε εντατικούς ρυθµούς.

Νοέµβριος 1999: Μετεγκατάσταση στο νέο κτίριο της οδού αεροδροµίου, µε παράλληλη εγκατάσταση, της πρώτης ολοκαίνουργιας τετράχρωµης offset Heidelberg Speedmaster 52.4 µε alcolor, cpc+ cptronic. Η «Κοινή Γνώµη» κυκλοφορεί µε 20σέλιδο το πρώτο φύλλο που τυπώνεται στις νέες µας εγκαταστάσεις. Σε κλειστό κύκλο, ο π. Αντώνης Βουτσίνος, θα αγιάσει τους 15 εργαζόµενους, τα µηχανήµατα και τον χώρο.

Μάρτιος 2000: Εγκατάσταση της καινούργιας συνθετικής φύλλου Theisen&Bonitz 32 σελίδων µε συρραφή σύρµατος, max. διάστασης  46x65 εκ. Ήταν η πρώτη που ήρθε στην Ελλάδα. Έχει τη δυνατότητα άµεσης σύνθεσης και συρραφής της εφηµερίδας, αµέσως µετά το τύπωµα.

Απρίλιος 2000: Εγκαίνια του πρώτου επιπέδου, των νέων µας εγκαταστάσεων. Τα 1.600 τ.µ. του χώρου, προδιαθέτουν όλους όσοι είχαν παρευρεθεί, για το τι πρόκειται να ακολουθήσει τα επόµενα χρόνια…!

Έκδηλη η συγκίνηση και η ικανοποίηση απ’ όλους, τόσο από την αθρόα προσέλευση του κοινού, των εκτός Σύρου συνεργατών, πελατών και των αρχών, όσο και από όσα αναφέρθηκαν από όσους έλαβαν το λόγο.

∆εκέµβριος 2000: Άνοιγµα της «Κοινής Γνώµης» στις Κυκλάδες. Με ανταποκριτές στα µεγάλα νησιά, µε πρωτογενή ρεπορτάζ. Το τιράζ, αγγίζει τα 5.000 φύλλα εβδοµαδιαίως.Η άφιξη των δυο καινούριων δίχρωµων πιεστηρίων Heidelberg SM74.2P SE, δίνουν τη δυνατότητα να έχει η εφηµερίδα, µόνιµα πλέον, έγχρωµο το εξωφυλλο και το οπισθόφυλλο.

25 Νοεµβρίου 2002: Συµπληρώνοντας τα 20 χρόνια ανελλιπούς κυκλοφορίας της, η «Κοινή Γνώµη» κάνει το µεγάλο βήµα! Κυκλοφορεί σε ηµερήσια βάση, τις εργάσιµες ήµερες. Έχοντας επιτελείο ικανό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις µιας αδιάλειπτης ροής καθηµερινά, µε δυνατότητα αλληλοκάλυψης θέσεων και αρµοδιοτήτων, µε εξοπλισµό ανάλογων δυνατοτήτων, κάνει το όνειρο πραγµατικότητα. Με αυτοσχέδιο σύστηµα διανοµής, οι ενηµερωµένοι συνδροµητές, έχουν στα χέρια τους καθηµερινά την εφηµερίδα τους.

Οκτώβριος 2003: Ολοκληρώνεται η κατασκευή (εξωτερικά) του κτιρίου και στα τρία επίπεδα. Η συντακτική οµάδα της «Κοινής Γνώµης», που µέχρι τότε στεγαζόταν στο κτίριο της Αντ. Ρούσσου, µεταφέρεται στο χώρο 150 τ.µ. που ετοιµάστηκε στον 1ο όροφο του νέου κτιρίου. Το προσωπικό της εφηµερίδας φθάνει πλέον τα 22 άτοµα (8 τεχνικό - διοικητικό και 14 συντακτικό).

Μέχρι το τέλος του 2003, πλήθος βοηθητικών µηχανηµάτων έχουν πλαισιώσει την εκτυπωτική µονάδα, αυξάνοντας τις δυνατότητες και µειώνοντας τους παραγωγικούς χρόνους. Στον τοµέα της προεκτύπωσης συντελούνται δύο πρωτοποριακά βήµατα: σε συνεργασία µε τον κορυφαίο οίκο Heidelberg εγκαθίστανται µια µονάδα Computer to Plate (CTP) και – για πρώτη φορά στην Ελλάδα – το σύστηµα βάσης δεδοµένων JETBASE.

2004: Η “Τυποκυκλαδική Α.Ε.” εγκατέστησε - πρώτη στην Ελλάδα - το ολοκληρωµένο σύστηµα Prinect (σύστηµα ελέγχου ροής παραγωγής) για την προεκτύπωση. Ανόλογο ERP παραγωγής, µε site το οποίο τροφοδοτούσε αυτόµατα,  εγκαθίσταται στην εφηµερίδα, αλλά οι αργές και κοστοβόρες ακόµα συνδέσεις, το καθηλώνουν σε εσωτερική µόνο δικτύωση.

2005: Κοπτική Polar 115XT και τετράχρωµο Heidelberg SM74 µε βερνικωτική µονάδα νερού και σύνδεση στο δίκτυο (Prinect Prepress Interface).

2006: Αφιέρωµα στην “Τυποκυκλαδική Α.Ε.” και εξώφυλλο, στο Heidelberg news, περιοδικό παγκόσµιας κυκλοφοριας σε 140.000 αντίτυπα σε 7 γλώσσες. Η µητρική  Heidelberg χρησιµοποεί, ως παράδειγµα παραγωγικής µονάδας, την “Τυποκυκλαδική Α.Ε.”, η οποία χρησιµοποιώντας την τεχνολογία της, αν και εδρεύει σε ένα µικρό νησί,  µπορεί να ανταγωνιστεί µεγαλύτερες επιχειρήσεις του κέντρου. 

Προσθήκη συστήµατος κλωστής και κόλλας της Heidelberg στη σειρά παραγωγής.

2007: Προστίθεται δεύτερη συνθετική µε καρφίτσα στη βιβλιοδεσία. 

2009: Αµφίπλευρο Heidelberg SM74.5P και λαµιναριστική πλαστικοποίησης. 

2010: Προστίθεται τετράχρωµο αµφίπλευρο πιεστήριο Heidelberg SM102.4P, τρίτη συνθετική TB Sprint 303, σύστηµα χρυσοτυπίας - ολογράµµατος Gavomit και Στράντζα Johanisberg 104.

2011: Γνεται ριζική ανανέωση των Hardware - Software προεκτύπωσης (Heidelberg Prinect) και προστίθεται εικονοθέτης CTP Prosetter 102.

2012: Εγκαθίσταται η πρώτη digital εκτυπωτική Xerox 550 και εικονοθέτης CTP Heidelberg Suprasetter 105 µε αυτόµατη τροφοδοσία και online εµφανιστήριο.

18 Απριλίου 2013: Είναι το πρώτο φύλλο της εφηµερίδας που “ανεβαίνει” στο δικτυακό τόπο koinignomi.gr. Η «Κοινή Γνώµη» µπαίνει στο χώρο του διαδικτύου, δυναµικά, κάνοντας αισθητή την παρουσία της, επιβάλοντας τα δικά της ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Οκτώβριος 2014: Ολοκληρώνεται ο 2ος όροφος του κτιρίου, δηµιουργώντας 350 τ.µ. υπερσύγχρονων άνετων εγκαταστάσεων γραφείων, µε τεχνολογικές καινοτοµίες  και του studio της εφηµερίδας «Κοινή Γνώµη». ∆εύτερο CTP Heidelberg Suprasetter 105+SCL+Processor, µε δυνατότητα Remote access, προστίθεται στην παραγωγή.

Μέχρι σήµερα, αρκετά µηχανήµατα έχουν εκσυγχρονιστεί, ή έχουν αντικατασταθεί µε νεότερα µοντέλα. Το κτίριο, δέχεται τεχνολογικές παρεµβάσεις βελτιστοποίησης της ασφάλειας, της µόνωσης, αλλά και των λειτουργικών ανέσεων. 

Όπως αναφέρει ο Γιώργος Βακόνδιος: «40 χρόνια, συνεχούς προσπάθειας, ξεκινώντας ουσιαστικά, χωρίς διαθέσιµα κεφάλαια, µε µια µεγάλη όµως κληρονοµιά, την αξιοθαύµαστη αναπτυξιακή πορεία των Συριανών προγόνων µας, η οποία αποτέλεσε για τον πατέρα µου και εµένα, “µέντορα”, στη χάραξη της δικής µας,  στο χώρο του επιχειρείν. Αυτή την πορεία, που έχω τη χαρά να συνεχίζω µε τα δύο απ’ τα παιδιά µου, τον Ιωσήφ Βακόνδιο, σηµερινό πρόεδρο και τον Μάριο Βακόνδιο, δ/νοντα σύµβουλο και νόµιµο εκπρόσωπο της
 “Τυποκυκλαδικής Α.Ε.”».