Εις ένδειξη διαμαρτυρίας στη συνεχή υποστελέχωση των σχολικών μονάδων, προχώρησαν σε κατάληψη οι μαθητές σχολείων των Κυκλάδων

Σχολεία σε κατάληψη

Σε κατάληψη προχωρούν σχολικές μονάδες των Κυκλάδων, καθώς στο Επαγγελματικό Λύκειο Μυκόνου, αλλά και στο Γυμνάσιο Τήνου, οι μαθητές κατέλαβαν τα σχολεία τους ήδη από χτες, Τετάρτη 21 Οκτωβρίου.

Αν και το μπαράζ καταλήψεων στην αρχή του σχολικού έτους, αποτελεί, πλέον, μία σχεδόν παγιωμένη τακτική των μαθητών, στις φετινές καταλήψεις, το κυρίαρχο στοιχείο, είναι το αίτημα των μαθητών να στελεχωθούν οι σχολικές τους μονάδες, προκειμένου η διδασκαλία να συνεχιστεί ομαλά για το υπόλοιπο σχολικό έτος.

Παρά το γεγονός, ότι βρισκόμαστε ήδη ένα μήνα και 10 ημέρες έπειτα από την κρούση του «πρώτου κουδουνιού» στα σχολεία, αρκετές μονάδες των Κυκλάδων – και όχι μόνο – αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης, με αποτέλεσμα το μάθημα να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί κανονικά για όλες τις τάξεις.

Τα εν λόγω ζητήματα φαίνεται πως κινητοποίησαν και τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Σύρου, οι οποίοι προέβησαν σε αντίστοιχη ενέργεια, απόφαση η οποία θα επανεξετασθεί την Παρασκευή, όπου αναμένεται νέα συνεδρίαση του δεκαπενταμελούς.

Σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις του κεντρικού κράτους για την άμεση πλήρωση των κενών, την πρώτη εβδομάδα της νέας σχολικής χρονιάς, ακόμη και σήμερα σε πολλά σχολεία, παρουσιάζονται ελλείψεις, κυρίως, σε ό,τι αφορά στους καθηγητές ειδικότητας, για τα Επαγγελματικά Λύκεια.

Μεγάλες ελλείψεις σε όλες τις σχολικές μονάδες της Μυκόνου

Δεδομένων των υπεράριθμων κενών, πολλοί τοπικοί φορείς του τομέα της Παιδείας, έχουν προχωρήσει σε επιστολές διαμαρτυρίας, αλλά και ανακοινώσεις, έτσι ώστε να απαιτήσουν την κάλυψή τους, υπερασπιζόμενοι το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των μαθητών στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση.

Όπως και άλλοι φορείς και ο κ. Γιώργος Ρουσουνέλος, πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Μυκόνου, είχε στις 10 Οκτωβρίου 2015, προέβη σε επιστολή διαμαρτυρίας προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, καταγγέλλοντας τις σοβαρότατες ελλείψεις, που αντιμετωπίζουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων στη Μύκονο.

Στο κείμενο της επιστολής του, ο κ. Ρουσουνέλος τόνισε τη συνεχή κατάσταση υποστελέχωσης, που παρουσιάζουν οι σχολικές μονάδες της Α’βάθμιας εκπαίδευσης. Μεταξύ άλλων, ανέφερε, πως «δύο από τα μεγαλύτερα σχολεία των Κυκλάδων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, το 1ο και 2ο Δημοτικό σχολείο, ξεκίνησαν να λειτουργούν υποστελεχωμένα σε μεγάλο βαθμό την Τετάρτη 30/9/15 και μέχρι σήμερα δεν έχουν στελεχωθεί με το απαιτούμενο εκπαιδευτικό προσωπικό. Το Δημοτικό της Άνω Μεράς και τα νηπιαγωγεία λειτουργούν, έχοντας όμως και αυτά ελλείψεις».

Όσον αφορά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Εκπαίδευσης επεσήμανε, ότι αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα, καθώς «στο Γυμνάσιο Μυκόνου απουσιάζει ένα μεγάλο μέρος των εκπαιδευτικών, όπως και στο Επαγγελματικό Λύκειο του οποίου οι μαθητές της Γ’ τάξης θα πρέπει να προετοιμαστούν για τις Πανελλήνιες», διευκρινίζοντας, πως το ΓΕΛ, παρουσιάζει σαφώς λιγότερες ελλείψεις σε καθηγητές, απ’ ότι το ΕΠΑΛ.

Ο κ. Ρουσουνέλος υπογράμμισε δε, την έντονη δυσαρέσκεια των γονέων των μαθητών, αλλά και της εκπαιδευτικής κοινότητας εν γένει, σημειώνοντας, πως έχουν σταλεί αντίστοιχες επιστολές διαμαρτυρίας από αρκετούς φορείς, ενώ και ο Δήμος Μυκόνου, είχε γνωστοποιήσει τα προβλήματα των σχολικών μονάδων του νησιού, με επιστολή του προς το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Κλείνοντας την επιστολή του προς τον Διευθυντή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, ο κ. Ρουσουνέλος είχε ζητήσει την άμεση στελέχωση των σχολείων του νησιού, προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία τους και να συνεχιστεί ομαλά.

Όπως όλα δείχνουν, οι κραυγές αγωνίας των τοπικών φορέων δεν φαίνεται να έπιασαν τόπο, καθώς τα κενά παραμένουν, με αποτέλεσμα οι μαθητές του Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) Μυκόνου, την Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, έπειτα από τη Γενική Συνέλευση, την οποία πραγματοποίησαν, να αποφασίσουν την κατάληψη του σχολικού κτιρίου, εις ένδειξη διαμαρτυρίας, σχετικά με την τραγική κατάσταση ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς, που παρουσιάζει το σχολείο τους.

Σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, η κατάληψη πρόκειται να διαρκέσει έως και την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, αφήνοντας ανοικτό, ωστόσο, το ενδεχόμενο για παράταση των κινητοποιήσεών τους.

Στη λύση της διαμαρτυρίας μέσω της κατάληψης του σχολείου δεν κατέφυγαν μόνο οι μαθητές του ΕΠΑΛ Μυκόνου, αλλά και οι μαθητές του Γυμνασίου Τήνου, οι οποίοι επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν αντίστοιχα για τις ελλείψεις σε καθηγητές, που αντιμετωπίζει και αυτή η σχολική μονάδα.

Ως εκ τούτου και το Γυμνάσιο Τήνου, τελεί υπό κατάληψη από το πρωί της Τετάρτης, 21 Οκτωβρίου, με άγνωστη μέχρι στιγμής, την ημερομηνία άρσης της.

Τα προβλήματα θα ξεπεραστούν… του χρόνου

Για τον πρωτοφανή όγκο των ελλείψεων σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τοποθετήθηκε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκος Φίλης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε, με εκπροσώπους της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο υπουργός είχε τονίσει, πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η Παιδεία, ενώ όπως υποστήριξε, τα προβλήματα με τα κενά στα σχολεία είναι χρόνια και δεν λύνονται σε μια μέρα, εισπράττοντας την αποδοκιμασία των συνδικαλιστών καθηγητών, οι οποίοι του επεσήμαναν τα τεράστια και πρωτοφανή κενά, που καθιστούν τα σχολεία είτε εκτός λειτουργίας, είτε υπολειτουργούντα στα μέσα Οκτωβρίου. Χαρακτηριστικά, ο υπουργός απάντησε, πως «από τα κλειστά σχολεία, πήγαμε στα υπολειτουργούντα. Είναι και αυτό ένα βήμα», «σηκώνοντας» πλήθος αντιδράσεων.

Στη συνέχεια της συνάντησης, ο κ. Φίλης σημείωσε, ότι «τα σχολεία λειτουργούν. Όπου υπάρχουν προβλήματα θα αντιμετωπιστούν ως το τέλος της εβδομάδας», μία δήλωση, που έγινε στις 14 Οκτωβρίου 2015.

Έπειτα, ο υπουργός διευκρίνισε, πως γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά, ενώ υπενθύμισε στους συνδικαλιστές, πως έχουν εξαγγελθεί 12.000 νέες προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομίσθιων με προτεραιότητα, στην ειδική αγωγή.

Φέρνοντας μπροστά τις μνημονιακές υποχρεώσεις, αλλά και την παρούσα ικανότητα των οικονομικών του κράτους, ο κ. Φίλης μετέθεσε το χρονικό πλαίσιο των προσλήψεων για το 2016, εξηγώντας, ότι «έχουμε συναίσθηση ότι αυτό δεν μπορεί να γίνεται κάθε χρόνο. Μόλις τα οικονομικά το επιτρέψουν, από του χρόνου θα προχωρήσουμε σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού».

Τέλος και μέσα σε μία τεταμένη ατμόσφαιρα, με πλήθος μελών της ΟΛΜΕ να φωνάζει συνθήματα, ο υπουργός Παιδείας σύστησε διάλογο, προκειμένου να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα. «Είτε τα θέματα προσλήψεων άμεσου προσωπικού, είτε άλλα ζητήματα πρέπει να γίνουν αντικείμενο διαλόγου, ώστε παράλληλα με την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών να μπορέσουμε να προγραμματίσουμε έγκαιρα το πώς το Σεπτέμβριο του χρόνου θα ανοίξει το σχολείο χωρίς προβλήματα».

Ετικέτες: