Οι μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης γνώρισαν την κεραμική παράδοση της χώρας μας

Όταν το σχολείο δεν πάει στο Μουσείο…

Όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στο Μωάμεθ κι όταν δεν πηγαίνει το σχολείο στο μουσείο, πηγαίνει το μουσείο σε αυτό, κρυμμένο μέσα σε ένα μαγικό βαλιτσάκι - κινητός παράδεισος για όλους τους μαθητές.

Μετά τη Μουσειοσκευή του Μουσείου Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης, που έχει γίνει ανάρπαστη στα σχολεία της Σύρου, με τη λίστα αναμονής στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης συνεχώς να διευρύνεται, σειρά έχει η νέα Μουσειοσκευή του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμικής, με θέμα «Γνωρίζω την κεραμική παράδοση της χώρας μου».

Πήλινες δημιουργίες        

Το κινητό δανειστικό υλικό κατέφτασε στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, δίνοντας στους μαθητές την ευκαιρία να εξασκήσουν για δύο ολόκληρες εβδομάδες τις ικανότητές τους στην πηλοπλαστική, κατασκευάζοντας τις δικές τους δημιουργίες.

Υπό την καθοδήγηση της κυρίας Σοφίας, που μεταμορφώνει με τα μαγικά χέρια της τον πηλό σε ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί, τα παιδιά έφτιαξαν τα μικρά τους αγγεία και τα άφησαν να στεγνώσουν για να ακολουθήσει το ψήσιμο και το βάψιμό τους. Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των μαθητών δούλεψε για πρώτη φορά με πραγματικό πηλό.

Η κεραμική τέχνη στις απομακρυσμένες περιοχές

H νέα μουσειοσκευή του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμικής με θέμα «Γνωρίζω την κεραμική παράδοση της χώρας μου» σχεδιάστηκε με σκοπό τη διακίνησή της σε σχολεία απομακρυσμένων περιοχών τόσο της νησιωτικής Ελλάδας όσο και της υπόλοιπης περιφέρειας.

Η μουσειοσκευή, με το εκπαιδευτικό υλικό που περιέχει, επιδιώκει όσοι εκπαιδευτικοί δεν έχουν πρόσβαση στο Μουσείο, να εμπλουτίσουν το αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου εξοικειώνοντας τα παιδιά με βασικές πτυχές της νεώτερης χρηστικής κεραμικής της χώρας μας.

Η μουσειοσκευή περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά κεραμικά αντικείμενα σε σμίκρυνση, εγχειρίδια για τη νεώτερη παραδοσιακή κεραμική, ψηφιακό δίσκο με αναφορές σε παραδοσιακές τεχνικές κατασκευής αγγείων, εκπαιδευτικά παιχνίδια, πάζλ, οδηγίες αξιοποίησης του υλικού, κ.ά.

Απευθύνεται σε όλες τις τάξεις του δημοτικού και ο εκπαιδευτικός μπορεί να χρησιμοποιήσει το υλικό με όποιον τρόπο θεωρεί ορθότερο για την ομάδα του, προτρέποντας τους μαθητές να συμμετάσχουν ενεργά στην παρουσίαση.

Ο δανεισμός της μουσειοσκευής γίνεται για 10-15 ημέρες δωρεάν και το Μουσείο αναλαμβάνει, για την τρέχουσα σχολική χρονιά, τα έξοδα διακίνησης της μουσειοσκευής.

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν από Δευτέρα με Παρασκευή (12:00 – 15:00) με το Μουσείο στα τηλέφωνα 210-3318491-2 (πληροφορίες κ. Φωτεινή Κατσαούνη.

Αξέχαστη εμπειρία

Η όλη δράση σχεδιάστηκε και υλοποιείται με ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Όπως δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η Διευθύντρια του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης Χριστιάνα Καρτσέλου, η επαφή των παιδιών με τον πραγματικό πηλό ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για τα ίδια, που θα τους μείνει αξέχαστη, καθώς τους έδωσε τη δυνατότητα να απελευθερώσουν τη φαντασία τους και να φτιάξουν ότι τους υποδείκνυε το μυαλό και η καρδιά τους.