Τελετή Απονομής Τίτλων Σπουδών στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Σύρου για το έτος 2015-2016

Το «πλοίο» έφτασε στον προορισμό του

Τόπο ανταλλαγής συναισθημάτων, γνώσης, υποστήριξης και αλληλεπίδρασης αποτέλεσε για μία ακόμη χρονιά το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Σύρου, αποδεικνύοντας περίτρανα τα θεαματικά αποτελέσματα που προκύπτουν όταν το σχολείο είναι επιλογή και όχι καταναγκασμός.

Άλλη μία εποικοδομητική χρονιά με «πρωταγωνιστές» συμπολίτες μας που αθόρυβα και διακριτικά, αλλά με πείσμα και επιμονή έβαλαν πλώρη για να ολοκληρώσουν το «ταξίδι» τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση, έφτασε αισίως στο τέλος της.

Παρά τα προβλήματα που σημειώθηκαν στο πρώτο μισό του διδακτικού έτους εξαιτίας της καθυστερημένης τοποθέτησης ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, η χρονιά κύλησε με επιτυχία χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες των προϊσταμένων, την όρεξη των εκπαιδευόμενων και πάνω από όλα την εθελοντική συμμετοχή ανθρώπων που παρείχαν πρόθυμα και αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους.

Μοίρασμα λογικής και συναισθήματος

«Λένε πως η σχέση μεταξύ δασκάλων και μαθητών είναι πάντα ιδιαίτερη, πως μεταξύ τους υπάρχει ένα μοίρασμα γνώσης και άποψης, λογικής και συναισθήματος. Όταν όμως αυτό το μοίρασμα γίνεται στη δύση και όχι στην τρυφερή ανατολή της ζωής, φαντάζει όντως σαν δεύτερος φωτεινός σηματοδότης, ένα νέο αληθινό και συνάμα γεμάτο «μαγεία» φίλτρο της σκέψης. Σαν μια δεύτερη ευκαιρία θα έλεγε κανείς να δεις ξανά πιο φωτεινά αυτή τη φορά τη ζωή που πέρασε… τη ζωή που έρχεται… σαν μια δεύτερη ευκαιρία να γίνεις άλλος άνθρωπος, καλύτερος άνθρωπος. Ευχαριστώ από καρδιάς για αυτό το μοίρασμα , γι’ αυτή τη δεύτερη ευκαιρία το ΣΔΕ Σύρου», υπογράμμισε η μαθήτρια κ. Κατερίνα Κακαλέ στην τελετή αποφοίτησης του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας.

Σημειώθηκε, ότι φέτος αποφοίτησαν από το σχολείο 13 μαθητές του Β’ κύκλου, ενώ 16 μαθητές του Α’ κύκλου παρέλαβαν τον τίτλο προαγωγής στην επόμενη τάξη.

Έχοντας υποβάλλει τις απαραίτητες αιτήσεις για να συνεχίσουν και οι ίδιοι το ταξίδι τους στο σχολείο από τις θέσεις του «κυβερνήτη» και του «συγκυβερνήτη» αυτού του μοναδικού γνωστικού «πλοίου», ο Διευθυντής του ΣΔΕ Γιώργος Στεφάνου και ο Υποδιευθυντής Νίκος Μπενέτος μιλούν με νοσταλγία για τα λιμάνια, τα οποία προσέγγισαν τα τελευταία δύο χρόνια.

«Ένα πλοίο ήταν αραγμένο στην Ερμούπολη πριν δύο χρόνια και οι υπεύθυνοι κάλεσαν όποιον ενδιαφέρεται να το στελεχώσει. Έτσι βρεθήκαμε εν πλω και στη συνέχεια καλέσαμε κι άλλους εκπαιδευτές για να μεγαλώσει το πλήρωμά μας και μαζί με τους μαθητές – επιβάτες να ανακαλύψουμε θησαυρούς γνώσης. Την πρώτη χρονιά ήταν όλοι ενθουσιασμένοι. Την επόμενη, κάποιοι αποκαταστάθηκαν πολλοί γρήγορα από νέα αξιόλογα στελέχη και στο κάλεσμα για νέους επιβάτες βρέθηκαν 16 νέοι αξιαγάπητοι άνθρωποι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφάνου.

«Συμπαραστάτης μας η εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού»

Δεν παρέλειψε δε, να αναφερθεί στην πολύτιμη συμβολή των εθελοντών εκπαιδευτικών στην κάλυψη των αρχικών κενών, αλλά και στον ζήλο που επέδειξαν για μία ακόμη φορά οι μαθητές του σχολείου.

«Μέσα σε αυτή την πορεία πολλές φορές δεν ήταν διακριτό ποιος ήταν ο δάσκαλος και ποιος ο μαθητής. Οι μαθητές μας ήταν πλούσιοι σε βιωματικές εμπειρίες κι έτσι αυτά τα δύο χρόνια, είχαμε τη δυνατότητα να αλλάζουμε συνεχώς ρόλους. Τώρα, εκείνοι μπορούν να κάνουν όνειρα και να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο Εσπερινό ΕΠΑΛ, το οποίο αποκτά νέες ειδικότητες. Εμείς τους πιστεύουμε και θα συνεχίσουμε να τους υποστηρίζουμε», πρόσθεσε.

Σχολική…. αποκέντρωση

Καταλήγοντας, ο κ. Στεφάνου σημείωσε πως μία μεγάλη επιθυμία του είναι η δημιουργία τμήματος του ΣΔΕ στο νότιο τμήμα του νησιού για μαθητές που κατοικούν στα χωριά και η απόσταση παίζει αποτρεπτικό ρόλο στην απόφασή τους να επιστρέψουν στα θρανία. Πρόκειται για μία ιδέα που έχει ήδη εφαρμοστεί στη Νάξο, όπου λειτούργησαν δύο συνολικά τμήματα, ένα στο Χαλκί και ένα στη Χώρα.

Σημειώνεται ότι μετά την απονομή των τίτλων, η εκδήλωση συνεχίστηκε με μουσικό πρόγραμμα από τους Αργύρη Δαλέζιο (μπουζούκι), Ζαννή Μαραγκό (κιθάρα), Αργύρη Δαλέζιο το νεότερο (μπουζούκι), Λευτέρη Χαρκοφτάκη (κιθάρα) και Σκεύη Λακαταμίτου (μπουζούκι).