Ολοκληρώθηκε το ταξίδι του 2ου Δημοτικού Σχολείου Παροικιάς στον κόσμο της ενεργού πολιτειότητας και της προσφοράς

«Ο εθελοντισμός είναι δώρο»

Στην πηγή της απόλυτης χαράς και ικανοποίησης έφτασαν οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Παροικιάς, ολοκληρώνοντας με επιτυχία τη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω».

Στις δράσεις έλαβαν μέρος η Γ’, Δ’, Ε’ και ΣΤ’ Τάξη του σχολείου με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς την Εύα Ντουμανίδου, τη Μαίρη Μπαξεβανίδου, τον Βασίλη Κυρατζούλη, την Ιφιγένεια Παπακώστα, τη Φωτεινή Μιχαήλ, τη Μαρία Τσουκνίδα, την Ελευθερία Ζέλκα και τη Διευθύντρια, Παλασία Γεωργιάδου.

Κατά τη διάρκεια του όμορφου αυτού ταξιδιού στον κόσμο της προσφοράς και της ενεργού πολιτειότητας, οι μαθητές αντιλήφθηκαν τη σημασία της συνεργασίας και της πρωτοβουλίας για τη βελτίωση της καθημερινότητας και οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι «ο εθελοντισμός είναι δώρο στους εαυτούς μας και στους ανθρώπους γύρω μας».

Οι δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω» που στοχεύει στην καλλιέργεια πηγαίων και βιώσιμων στάσεων ενεργού κοινωνικής προσφοράς με βιωματικές προσεγγίσεις, ξεκίνησαν τον Δεκέμβρη του 2016 με τη συμμετοχή του σχολείου στον τηλεμαραθώνιο της Unicef. Τα παιδιά ετοίμασαν έναν κουμπαρά, πέρασαν από όλες τις τάξεις, τις ενημέρωσαν σχετικά, συγκέντρωσαν χρήματα και τα έστειλαν στον Οργανισμό.  Στη συνέχεια, οι μαθητές έδωσαν το «παρών» στη «Λευκή Νύχτα» και παρουσίασαν κάποια δρώμενα προκειμένου να εμπλουτίσουν τη δραστηριότητα της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου και να ενισχύσουν τον παραδοσιακό οικισμό.

Δίπλα στην «Κιβωτό του Κόσμου»

Επόμενη δραστηριότητα ήταν συνεργασία με τον πατέρα Στυλιανό, εκπρόσωπο του Εθελοντικού Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού «Κιβωτός του Κόσμου» στην Πάρο. Όλα τα τμήματα ενημέρωσαν τους γονείς και έφεραν τρόφιμα, ρούχα, λευκά είδη, φάρμακα κ.α., με στόχο την ενίσχυση του οργανισμού. Η «Κιβωτός» δραστηριοποιείται κι απευθύνεται στα απροστάτευτα παιδιά, από βρεφική ηλικία μέχρι την ενηλικίωσή τους, τα οποία έχουν υποστεί κακοποίηση, παραμέληση και πολύ άσχημες συνθήκες διαβίωσης, προσφέροντας τα στέγη, φροντίδα, αγάπη, εκπαίδευση και ιατρική περίθαλψη.

“Μαζεύω καπάκια, μοιράζω χαμόγελα”

Επιπροσθέτως, οι μαθητές συγκέντρωσαν καπάκια, ενισχύοντας το έργο του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ρόδου, το οποίο προσφέρει αναπηρικά αμαξίδια, εξειδικευμένα ορθοπεδικά είδη και πρόσθετα μέλη σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα αγοράσουν. Τα καπάκια παραδόθηκαν στην κ. Τζανακοπούλου στον φούρνο του Πρόδρομου, η οποία είναι υπεύθυνη για τη συλλογή και παράδοση των καπακιών.

«Η χαρά και η συνεργασία δεν αναρτώνται, βιώνονται»

Περίπου 120 μαθητές ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο του Σωματείου Φίλων του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού πάρκου Αϊ-Γιάννης ο Δέτης κ. Τάσο Κασαπίδη για ζητήματα εθελοντισμού και ειδικότερα για τους εθελοντές και το έργο τους στο πάρκο. Στη συνέχεια οι μαθητές πότισαν τα φυτά έχουν φυτέψει οι εθελοντές και έπαιξαν παιχνίδια συνεργασίας, εθελοντισμού, αλληλεγγύης κ.α. χωρισμένοι σε μικτές ομάδες και των δύο σχολείων.

Μια πόλη για όλους

Ο περιφερειακός δρόμος της πόλης μας της Παροικίας είναι ο μοναδικός δρόμος επικοινωνίας  του λιμανιού με το υπόλοιπο νησί. Με τα χρόνια η χρήση του (αν και σχεδιάστηκε για δρόμος ταχείας κυκλοφορίας) έχει αλλάξει, καθώς ένα μεγάλο μέρος της δραστηριότητας της πόλης (εμπορικά καταστήματα και υπηρεσίες) διεξάγεται  εκεί. Επιπλέον τα προβλεπόμενα πεζοδρόμια δεν έγιναν. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην υπάρχει χώρος για τους πεζούς και η προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών από το σχολείο να είναι δύσκολη και επικίνδυνη.

Οι μαθητές του Ε2 και Στ1 τμήματος στο πλαίσιο του προγράμματος “Νοιάζομαι και δρω”  πρόσθεσαν το δικό τους λιθαράκι στην προσπάθεια βελτίωσης της υφιστάμενης κατάστασης στον περιφερειακό με στόχο την κατασκευή πεζοδρομίων προς όφελος των κατοίκων της πόλης. Ως εκ τούτου, παραβρέθηκαν στη συνάντηση του Δήμου Πάρου με το λιμεναρχείο και άλλους φορείς και κατέθεσαν τις απόψεις τους γραπτά και προφορικά προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Τα αρχικά αποτελέσματα της συνάντησης υπήρξαν θετικά.

Εθελοντική Αιμοδοσία

Με αφορμή το μάθημα της Φυσικής ” Κυκλοφορικό Σύστημα” ψάξαμε, οι μαθητές του ΣΤ1 ρώτησαν, έμαθαν και ετοιμάστηκαν για την αιμοδοσία που θα γινόταν στο νησί στις 3 και 4 Δεκεμβρίου στο Κέντρο Υγείας σε συνεργασία του τμήματος αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία” και του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Πάρου- Αντιπάρου. Στο πλαίσιο αυτό, δημιούργησαν εννέα αφίσες κι ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για τους γονείς του σχολείου. Έχοντας τη συγκατάθεση των γονιών τους, τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες για τη συμμετοχή τους στην αιμοληψία. Οι μαθητές ετοίμαζαν τις πορτοκαλάδες που προσέφεραν στους εθελοντές αιμοδότες και βοηθούσαν την Γραμματεία του Συλλόγου. Το σημαντικότερο όμως ήταν πως εξοικειώθηκαν με τη διαδικασία της αιμοληψίας.

Τέλος, η Γ’ και η Δ’ Τάξη του σχολείου ασχολήθηκαν με τα ζώα και συνεργάστηκαν με τον Φιλοζωικό Σύλλογο Πάρου και τον Σύλλογο Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων «Αλκυόνη». Επισκέφτηκαν τους φορείς και ενημέρωσαν τους πολίτες για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται στα ζώα τόσο οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων, όσο και ο υπόλοιπος κόσμος.