«Εκπλήξεις» αναμένονται και φέτος στην ανακοίνωση των εισακτέων στα Ανώτατα και στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας

«Όλα θα κριθούν στις βάσεις»

Ικανοποιητικά και αναμενόμενα χαρακτηρίζουν τα αποτελέσματα των φετινών Πανελληνίων εξετάσεων τόσο ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, όσο και η Διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Σύρου.

Οι βαθμοί των μαθητών που εξετάστηκαν πανελλαδικώς τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου, αναρτήθηκαν το πρωί της περασμένης Παρασκευής στα Λύκεια όλης της χώρας, δίνοντας τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων.

Ειρ. Δράκου: «Σε γενικές γραμμές, πήγαμε καλά»

«Τα αποτελέσματα της φετινής χρονιάς ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενα. Αν υπολογίσουμε τη δυσκολία των θεμάτων στα μαθητικά και τη φυσική, πολλά παιδιά έγραψαν καλά», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η Διευθύντρια του ΓΕΛ Σύρου, Ειρήνη Δράκου, εκτιμώντας ότι η ανακοίνωση των βάσεων και κατ’ επέκταση της εισαγωγής των υποψηφίων στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας θα φέρει πολλές «εκπλήξεις».

Σημειώνει δε, ότι πέρα από τις βαθμολογίες του κάθε μαθήματος ξεχωριστά, δεν έχει καταστεί ακόμα γνωστός ο τελικός βαθμός πρόσβασης του κάθε αποφοίτου, που θα διεκδικήσει μία θέση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Διατυπώνοντας μια πρώτη εικασία για τους εισακτέους του επόμενου έτους, η κ. Δράκου, που αποχαιρετά φέτος την εκπαίδευση έπειτα από 36 έτη συνεχούς προσφοράς και υπηρεσίας, εκφράζει την πεποίθηση ότι οι μαθητές του ΓΕΛ Σύρου θα συνεχίσουν την επιτυχημένη παρουσία του σχολείου στην Ιατρική, τα Πολυτεχνεία και τις Παιδαγωγικές Σχολές της χώρας. «Περιμένουμε κάποιες μέρες για να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να δούμε πώς θα διαμορφωθούν οι βάσεις, σύμφωνα με τις προτιμήσεις των παιδιών. Είναι λίγο νωρίς, αλλά σε γενικές γραμμές, πήγαν καλά», υπογραμμίζει. Προσθέτει, μάλιστα ότι πολλοί από τους 105 μαθητές του σχολείου που εξετάστηκαν πανελλαδικώς στοχεύουν σε συγκεκριμένες, υψηλόβαθμες σχολές, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μία στροφή των παιδιών προς σχολές, οι οποίες μπορούν να αποδώσουν οικονομικά πιο γρήγορα, όπως οι στρατιωτικές σχολές, οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και Φυσικής Αγωγής, αλλά και οι Σχολές Προσχολικής Αγωγής. «Στις σχολές αυτές στρέφονται ακόμα και μαθητές με πολύ υψηλή βαθμολογία, πράγμα που σημαίνει ότι ο ανταγωνισμός μεγαλώνει συνεχώς», καταλήγει η κ. Δράκου.

Χρ. Μιχαλόπουλος: «Οι μαθητές μας έχουν μεγάλα ποσοστά επιτυχίας»

«Οι Κυκλάδες κρατάνε ένα πολύ υψηλό μαθησιακό ποσοστό», επισημαίνει με τη σειρά του ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Χρήστος Μιχαλόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πολύτιμο έργο των εκπαιδευτικών που βρίσκονται δίπλα στους μαθητές των Λυκείων σε συνδυασμό με την ατμόσφαιρα και τον καταγάλανο ουρανό των νησιών, δημιουργεί στους μαθητές μία διαύγεια πνεύματος, την οποία αξιοποιούν, πετυχαίνοντας με τη μελέτη και την προσπάθειά τους ικανοποιητικά αποτελέσματα. «Σίγουρα, όλοι οι μαθητές δεν είναι τέλειοι, όμως έχουμε υψηλά ποσοστά επιτυχίας σε πάρα πολλά σχολεία, όπως τα Λύκεια της Σύρου, της Πάρου, της Νάξου και άλλων νησιών».

Οι υψηλότερες βαθμολογίες ανά μάθημα στις Κυκλάδες

Αναφερόμενος στις φετινές αποδόσεις των μαθητών του Νομού, ο Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων επικεντρώθηκε σε μερικές από τις υψηλότερες βαθμολογίες που συγκεντρώθηκαν σε μαθήματα ιδιαίτερης βαρύτητας. Χαρακτηριστικά τόνισε το μάθημα της Έκθεσης, στο οποίο μαθητής της Σύρου έγραψε 18,1, ενώ αντίστοιχες υψηλές βαθμολογίες καταγράφηκαν στα ΓΕΛ Τραγαίας και Νάξου. 18, 5 και 18,7 ήταν οι υψηλότερες βαθμολογίες στο μάθημα των Μαθηματικών από τη Νάξο, ενώ ανάλογη επιτυχία σημείωσε και μαθητής από το Κόρθι της Άνδρου (18,2). Άριστα έγραψαν στη Βιολογία δύο μαθητές από τη Σύρο, ενώ υψηλή βαθμολογία πέτυχαν κι άλλοι υποψήφιοι από το ΓΕΛ Σύρου (19,7 και 19,4), τη Μήλο (19,4) και τη Νάξο (19,2). Καθιστά δε γνωστό ότι από τα 10 Λύκεια του Νομού εξετάστηκαν πανελλαδικώς 890 μαθητές. Υψηλές βαθμολογίες στα Λατινικά πέτυχαν μαθητές από την Τραγαία, το Γαύριο της Άνδρου και τη Σίφνο. Η πρωτιά στο μάθημα των Αρχαίων προέρχεται από το νησί της Σύρου με βαθμό 18,9, ενώ κοντά στο άριστα βρέθηκαν επίσης μαθητές το Γαύριο, τη Νάξο και την Πάρο.  «Η Θήρα, που άλλοτε έβαζε τον πρώτο μαθητή στη Φιλοσοφική Αθηνών φέτος δεν είχε τόσο μεγάλες επιτυχίες», σημειώνει ο κ. Μιχαλόπουλος με την ελπίδα οι προσεχείς βάσεις να ευνοήσουν τους μαθητές των Κυκλάδων.

Οι προτιμήσεις των μαθητών

Όσον αφορά στις σχολές που πρόκειται να δηλώσουν στο μηχανογραφικό σημείωμά τους οι μαθητές των Κυκλάδων, ο κ. Μιχαλόπουλος εξηγεί ότι κάθε χρόνο στις προτιμήσεις των υποψηφίων υπερισχύουν οι ιατρικές και οι νομικές σχολές, το Πολυτεχνείο, οι στρατιωτικές σχολές αλλά και οι σχολές που σχετίζονται με τα τουριστικά επαγγέλματα. Ωστόσο, επισημαίνει ότι σημαντικό ρόλο παίζει και η γνώμη των γονέων, οι οποίοι «εξακολουθούν παραδοσιακά να θέλουν να δουν τα παιδιά τους γιατρούς, δικηγόρους, πολιτικούς μηχανικούς κλπ.»

Προσθέτει, μεταξύ άλλων, ότι από τις ομάδες των συμμετεχόντων μαθητών, παρατηρείται και μια καινούρια ομάδα παιδιών, τα οποία δεν επιλέγουν αυτά που θέλουν οι γονείς τους, αλλά περισσότερο τους ενδιαφέρει να ασχοληθούν με την έρευνα, σε εφαρμογές ιατρικής και νέες τεχνολογίες. «Το περιβάλλον της αγοράς εργασίας αναγκάζει κάποιους νέους να επιλέξουν τέτοια αντικείμενα, όπως για παράδειγμα η Βιολογία. Έτσι, διαμορφώνεται μια καινούρια άποψη των μαθητών που θέλουν εκτός από τα κλασικά στερεότυπα και κάποια άλλα, τα οποία είναι έρευνα και τεχνολογία.

Ομαλή η διεξαγωγή των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων

Με αφορμή την ολοκλήρωση των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2017 το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων συνεχάρη τους μαθητές που συμμετείχαν σε αυτές, όπως επίσης και τους εκπαιδευτικούς, τους υπαλλήλους και όσους συνέβαλαν στην επιτυχή διεξαγωγή τους.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου, οι εξετάσεις διενεργήθηκαν με άψογο τρόπο από κάθε πλευρά. Η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων επιλέγοντας θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας ανταποκρίθηκε πλήρως στους στόχους της για την αντικειμενική και δίκαιη αξιολόγηση των υποψηφίων, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις επίσημες ανακοινώσεις των επιστημονικών φορέων. Οι Διευθύνσεις του Υπουργείου με όλα τα στελέχη τους διασφάλισαν την ομαλή και αδιάβλητη διαδικασία και οι  εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν λειτούργησαν με τρόπο υποδειγματικό.

Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, σε μήνυμά του αναφέρει: «Συγχαίρω προσωπικά όλους όσους συνέβαλαν στην φετινή εξεταστική διαδικασία και εύχομαι στα παιδιά που έδωσαν τις δυνάμεις τους για την επίτευξη των στόχων τους να έχουν καλά αποτελέσματα και να επιλέξουν στη ζωή τους τούς προσφορότερους δρόμους για την κατάκτηση της γνώσης. Ιδιαίτερες ευχαριστίες θέλω να απευθύνω στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου μας, Γιάννη Παντή, για την καίριας σημασίας προετοιμασία που έκανε ώστε οι Πανελλαδικές Εξετάσεις να διεξαχθούν ομαλά και του εύχομαι ταχεία ανάρρωση. Συγχαίρω, επίσης, τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Γιώργο Αγγελόπουλο, την Γενική Διευθύντρια Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Καλομοίρα Μαρούγκα, τον Πρόεδρο Γιώργο Δάσιο και όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων, τα στελέχη, τους εκπαιδευτικούς και τους υπαλλήλους που εργάστηκαν νυχθημερόν και πέτυχαν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Το σύστημα λειτούργησε με άψογο και αδιάβλητο τρόπο και η διαδικασία της ανακοίνωσης των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων».

Οι επόμενοι στόχοι του Υπουργείου Παιδείας

Ο κ. Γαβρόλου σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως επόμενος στόχος είναι η ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ειδικότερα φέτος με την ενίσχυση δύο ευαίσθητων τομέων της παιδείας, της ειδικής αγωγής και των σχολεία των απομακρυσμένων περιοχών. «Είναι ένα στοίχημα του Υπουργείου Παιδείας για το οποίο εργαζόμαστε σκληρά και θα το πετύχουμε γιατί όλα τα παιδιά θα πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα στη γνώση. Πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, δηλαδή εγκαίρως, θα έχει ολοκληρωθεί και νομοθετικά η αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου, καθώς και το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που θα ισχύσει για τους μαθητές που φέτος θα φοιτήσουν στην πρώτη Λυκείου».