Περισσότερα από 120 άτομα αναζήτησαν φέτος μια «δεύτερη ευκαιρία»

Ρεκόρ εγγραφών στο ΣΔΕ Σύρου

Αναγνώριση του πολύτιμου έργου του από τις τοπικές κοινωνίες

Με αυξημένο μαθητικό δυναμικό τόσο στην έδρα του, όσο και στα δύο παρατήματά του, σε Νάξο και Σαντορίνη, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Σύρου υποδέχτηκε το νέο διδακτικό έτος, αναμένοντας την πλήρη στελέχωση των τμημάτων με εκπαιδευτικό προσωπικό εντός του τρέχοντος μηνός.

«Ο αριθμός των εγγραφών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και στα τρία νησιά», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο Διευθυντής του ΣΔΕ, Γιώργος Στεφάνου. «Ευχάριστη έκπληξη για εμάς στη Σύρο, αποτέλεσε η εγγραφή 30 νέων μαθητών, που μας δίνει τη δυνατότητα να χωρίσουμε την Α’ Τάξη σε δύο τμήματα».

Το ίδιο ομαλά ξεκινά η χρονιά και στα δύο παραρτήματα του Σχολείου. Ειδικότερα, στη Νάξο διατηρούνται τα δύο τμήματα μαθητών, που φοιτούν φέτος στη Β’ Τάξη, ενώ δημιουργείται και ένα τμήμα της Α’ Τάξης. Αντίστοιχα, στη Σαντορίνη θα λειτουργήσουν ένα τμήμα της Α’ Τάξης και ένα τμήμα τελειόφοιτων.

«Συνολικά, καλωσορίσαμε περισσότερους από 120 μαθητές, κάτι που είναι πρωτόγνωρο. Έχουμε πολλή δουλειά και χαιρόμαστε, γιατί η κατάσταση είναι πολύ καλή και από άποψη στελέχωσης. Όλα δείχνουν πως έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από το Υπουργείο για την τοποθέτηση των εκπαιδευτικών εντός του Οκτωβρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφάνου.

Σημειώνεται, ότι στο ΣΔΕ Σύρου θα απασχοληθούν 24 εκπαιδευτικοί, τρεις ψυχολόγοι και τρεις σύμβουλοι σταδιοδρομίας, στελέχη με πολύ σημαντικό ρόλο.

Τα μαθήματα στη Σύρο θα έχουν και φέτος βιωματικό χαρακτήρα. Στο πλαίσιο αυτό, θα συνεχιστούν οι επισκέψεις σε επιχειρήσεις, μουσεία ή άλλους φορείς του νησιού που θα δώσουν την ευκαιρία στους εκπαιδευόμενους να έρθουν σε επαφή με την τοπική κοινωνία και να γνωρίσουν στην πράξη όλα όσα μελετούν εντός των τειχών του Σχολείου.

Το πολυπόθητο Απολυτήριο

Η προσέγγιση υποψήφιων μαθητών αποτελεί βασικό στόχο κάθε καινούριας χρονιάς. «Γύρω στον Σεπτέμβριο, καταβάλλουμε προσπάθειες για να ανοιχτούμε και να μας μάθουν οι κάτοικοι των νησιών. Μετά το τέλος των εγγραφών και τη διαμόρφωση των τμημάτων, καταγράφουμε τους μαθησιακούς στόχους με βάση τις ανάγκες των εκπαιδευόμενων», εξήγησε ο Διευθυντής, προσθέτοντας ότι, η αύξηση του μαθητικού δυναμικού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από τις άριστες εντυπώσεις που οι απόφοιτοι του Σχολείου αποκόμισαν και μοιράστηκαν με τον κύκλο τους. «Οι άνθρωποι που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους και θα πουν μια καλή κουβέντα, ενθαρρύνουν φίλους και γνωστούς που δε γνώριζαν μέχρι πρότινος την ύπαρξη και το έργο του σχολείου, να έρθουν και να μας βρουν».

Ωστόσο, πέρα από τους συναισθηματικούς λόγους, αρκετοί είναι και αυτοί, που αποφάσισαν φέτος να φοιτήσουν στο ΣΔΕ,  λόγω των νέων κριτηρίων που έχουν θεσπιστεί αναφορικά με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης αλλά και την αναβάθμιση επαγγελματικών διπλωμάτων.  

«Όσοι είναι κάτω των 45 ετών και δεν έχουν απολυτήριο Γυμνασίου, δε μπορούν να λάβουν το επίδομα αλληλεγγύης. Έτσι, άνθρωποι που μαθαίνουν τη δυσάρεστη για τους ίδιους πληροφορία, έρχονται εσπευσμένα να εγγραφούν για να αποκτήσουν στα δύο χρόνια το απολυτήριο και να συνεχίσουν να λαμβάνουν το επίδομα», εξήγησε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι το ίδιο ισχύει και για επαγγελματίες που επιθυμούν να εξασφαλίσουν ειδικές άδειες.

«Το ΣΔΕ δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη τους στόχους του»

Βάσει των νέων δεδομένων και του σημερινού μαθητικού αριθμού, ο μύθος ότι «θα ερχόταν η στιγμή, που το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας θα στέρευε από εκπαιδευόμενους», καταρρίπτεται. «Παλαιότερα, το σχολείο δεν είχε πολλούς μαθητές και νομίζαμε πως είχε ολοκληρώσει το στόχο του να μειωθεί ο αναλφαβητισμός, και να αποκτήσουν όλοι οι άνθρωποι απολυτήριο Γυμνασίου. Διαπιστώνουμε όμως ότι, αυτό δεν ισχύει. Χαιρόμαστε που ο κόσμος μας εμπιστεύεται και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας για πολλά ακόμη χρόνια. Αν κάποια στιγμή δεν υπάρχουν άλλοι μαθητές, θα έχουμε ολοκληρώσει το στόχο μας σαν ελληνικό κράτος, οπότε δεν θα υπάρχει λόγος να συνεχιστεί η λειτουργία των ΣΔΕ. Εκεί θα παρέμβουν τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης».

Καταλήγοντας, ο κ. Στεφάνου κατέστησε γνωστό ότι, αυτή τη στιγμή τα τμήματα του Σχολείου αναμένουν την τοποθέτηση του εκπαιδευτικού προσωπικού, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το πλήρες πρόγραμμα.

«Στη Σύρο, είμαστε προς το παρόν τρεις συνάδελφοι, εγώ, ο υποδιευθυντής και μία φιλόλογος. Προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε τους μαθητές και αισιοδοξούμε ότι, σύντομα θα έχουμε και τους υπόλοιπους για να διδάξουν όλα τα μαθήματα».

Όπως τόνισε, οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες στα παραρτήματα της Νάξου και της Σαντορίνης, που διαθέτουν ένα μόνο καθηγητή.

« Στο διάστημα αυτό, στηριζόμαστε σε εθελοντές καθηγητές, οι οποίοι επιθυμούν να προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους για την κάλυψη των κενών».

Αξίζει τέλος, να σημειωθεί ότι 10 απόφοιτοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Σύρου φοιτούν φέτος στο Εσπερινό Λύκειο Σύρου, προκειμένου να ολοκληρώσουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κλείνοντας αυτό το σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή τους.