Ομιλήτρια στην TEDx η Διευθύντρια του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» Ν. Τσιτσανούδη

Το «λάθος» ταξίδεψε από τη Σύρο στη Θεσσαλονίκη

  • Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου, 2018 - 06:22

Στο συνέδριο της TEDx του Πανεπιστημίου Μακεδονίας μίλησε η Επίκουρη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Διευθύντρια του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» που πραγματοποιήθηκε φέτος στη Σύρο, κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, αποδεχόμενη την πρόσκληση αλλά και την πρόκληση μιας μεγάλης και ιδιαίτερα σημαντικής οργάνωσης. Το συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στην εντυπωσιακή αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, είχε τίτλο του «ΤΟ ΧΑΣΜΑ» και μπροστά σε ένα ακροατήριο 500 ατόμων, η Λαρισαία πανεπιστημιακός ανέπτυξε το θέμα του λάθους, στο πλαίσιο μιας πολύ ενδιαφέρουσας διάλεξης που τιτλοφόρησε «Το λάθος αλλιώς».

Όπως υποστήριξε, «το λάθος που δεν είναι παρά ένα «τσαλάκωμα», μια ρωγμή στην εικόνα σου, ένα σπάσιμο της γραμμικότητας, εξάπτει την περιέργεια του άλλου, κινητοποιεί τα αντανακλαστικά του, εάν θα μπορέσεις να το αποκαταστήσεις – να «το σώσεις» όπως λέμε -  και γενικά επαναφέρει το ενδιαφέρον στο ύψος που αρμόζει σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή. Ίσως μέσα από το δικό σου λάθος, ο ακροατής καθαίρεται και για τα δικά του λάθη». Η κ. Τσιτσανούδη αναφέρθηκε στις ακαδημαϊκές δραστηριότητές της με τις οποίες η ίδια διαπραγματεύτηκε το λάθος, όπως τα «Μικρά Σεμινάρια Γλώσσας και Ορθογραφίας» που διηύθυνε στο Πανεπιστήμιο, αλλά και με τη συμμετοχή της ΕΡΤ, ενώ μίλησε και για την μεγάλη διοργάνωση του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» που η ίδια έχει ιδρύσει και διευθύνει, με κεντρικό διοργανωτή φορέα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και σε συνέργειες με εξέχοντες διεθνείς φορείς.

«Το γλωσσικό λάθος δεν μπορεί να θεωρείται λάθος, το λάθος του σήμερα, μπορεί να γίνει κανόνας του αύριο. Ο χρόνος υποχρεώνει τη γλώσσα σε αλλοίωση, για να μπορέσει αυτή να συνεχιστεί και να αντέξει. Τα γλωσσικά λάθη δεν μπορούν παρά να αντιμετωπίζονται ως πρόκριμα γλωσσικών αλλαγών ή ίχνη κυοφορούμενων γλωσσικών ανατροπών. Άλλωστε, η γλώσσα επηρεάζεται και από την ταχύτητα και από την τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αλίμονο εάν κανείς αρχίζει να κουνάει το δάχτυλο εδώ. Ο γλωσσολόγος μάλιστα δεν διορθώνει τη γλώσσα, δεν την κανονίζει, ερμηνεύει και προσπαθεί να κατανοήσει τα όποια λάθη και γιατί αυτά δημιουργούνται» υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Και καταχειροκροτούμενη από τους παριστάμενους κατέληξε λέγοντας: «Διεκδικώ μια άλλη θέαση του λάθους. Το λάθος για μένα σημαίνει ότι δεν είσαι χλιαρός. Το  λάθος μπορεί να έχει μεγάλη προσφορά στη γλώσσα και στην επικοινωνία. Γιατί το λάθος δεν είναι παρά μία πύλη, μία είσοδος, που αξίζει να βαδίσεις και να περιηγηθείς στον εσωτερικό κόσμο του άλλου. Και κυρίως του εαυτού σου. Έχοντας εκατοντάδες φοιτητές κάθε φορά στο αμφιθέατρο, δεν μπορώ παρά να είμαι αισιόδοξη. Είμαι καταδικασμένη να είμαι αισιόδοξη». Η ομιλία της μεταδόθηκε ζωντανά μέσω του καναλιού της TEDx στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ προσεχώς θα αναρτηθεί και το σχετικό βίντεο από το ίδιο κανάλι.

Τέλος, η ίδια ευχαρίστησε θερμά τους διοργανωτές του συνεδρίου και ειδικά τους νέους που πρωτοστάτησαν σε πρωτοβουλίες, δυναμισμό και δράση.

 

Ετικέτες: