Τις ανησυχίες τους σχετικά με το νέο σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών εξέφρασαν δάσκαλοι και νηπιαγωγοί της Σύρου στη Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων

Αέναο "κυνήγι" προσόντων

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων πραγματοποίησε χθες το πρωί ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου – Τήνου – Μυκόνου, συμμετέχοντας στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας με πάγιο αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου που αφορά στο νέο σύστημα  διορισμών – προσλήψεων μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Κατά τη συνάντηση των μελών με την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης, Μαρκέλλα Παραμυθιώτου ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Καλημερίδης υποστήριξε ότι ο νέος νόμος του Υπουργείου Παιδείας κάθε άλλο παρά αθώος είναι, καθώς επιδιώκει να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών, οι οποίοι καλούνται πλέον να επιδοθούν σε ένα ατελείωτο κυνήγι προσόντων και πιστοποιητικών δίχως τέλος και αρχή.

«Οι πίνακες προσλήψεων που θα δημιουργούνται, θα αποτελούν «κινούμενη άμμο», δεδομένου ότι αυτοί θα αλλάζουν κάθε χρόνο ανάλογα με τα προσόντα, που θα συγκεντρώνουν οι εκπαιδευτικοί» ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι βάσει αυτού, η εκπαιδευτική κοινότητα θα έρθει αντιμέτωπη ακόμη και με απολύσεις αναπληρωτών που εργάζονται χρόνια στο δημόσιο σχολείο, καθώς πλέον, για να δουλέψει κάποιος, θα πρέπει να συγκεντρώσει έναν μεγάλο αριθμό προσόντων.

Υποβάθμιση του βασικού πτυχίου

Επιπλέον, τα μέλη του Συλλόγου εξέφρασαν την άποψη ότι με το προσοντολόγιο στην πραγματικότητα αναιρείται το βασικό πτυχίο με το οποίο ο εκπαιδευτικός κατοχύρωνε σημαντικά επαγγελματικά δικαιώματα.

«Τώρα για να μπορέσει κάποιος να κατοχυρώσει έστω και το δικαίωμα στην αρχική απασχόληση θα πρέπει να μην έχει μόνο το βασικό του πτυχίο, αλλά ένα σύνολο άλλων προσόντων», τόνισε ο κ. Καλημερίδης, δίνοντας έμφαση και στη ριζική αλλαγή η οποία μοιραία θα επέλθει στη λειτουργία της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, καθώς τα πανεπιστήμια θα πρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο, να λειτουργούν με νόμους αγοράς, παρέχοντας ένα σύνολο προσόντων στους φοιτητές. «Για να προσληφθεί κανείς ως αναπληρωτής στην εκπαίδευση θα πρέπει να έχει πληρώσει αδρά, σε χρήμα και σε χρόνο».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο ζήτημα της προϋπηρεσίας η οποία, βάσει νομοσχεδίου, δεν κατοχυρώνεται με κίνδυνο πολλοί αναπληρωτές που κάθε χρόνο καλύπτουν τεράστια κενά στα σχολεία, να βρεθούν εκτός εκπαίδευσης. «Μετά από εννέα χρόνια μηδενικών διορισμών, βγήκε ένας νόμος, που βασίζεται στη λογική του νόμου Διαμαντοπούλου, επιχειρώντας ουσιαστικά να πετάξει έξω ανθρώπους», σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σύρου – Τήνου – Μυκόνου, προσθέτοντας ότι τα μόνα κριτήρια που θα έπρεπε να λαμβάνονται υπόψη για τους διορισμούς είναι η προϋπηρεσία και η ημερομηνία λήψης πτυχίου.

Σεβασμός στους αναπληρωτές που υπηρετούν χρόνια στο Δημόσιο Σχολείο

«Είναι άδικο οι αναπληρωτές να αξιολογούνται γι’ αυτό που ήδη κάνουν στα σχολεία, καλύπτοντας μάλιστα πάγιες ανάγκες», τόνισαν τα μέλη, δηλώνοντας αντίθετοι στο προσοντολόγιο και στις περικοπές της προϋπηρεσίας, συνθήκες που δημιουργούν μεγάλη αβεβαιότητα στους εκπαιδευτικούς.

Από την πλευρά της, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Μαρκέλλα Παραμυθιώτου αναρωτήθηκε εάν θα ήταν εφικτή η πραγματοποίηση προσλήψεων χωρίς να ληφθεί υπόψη κανένα προσόν. «Σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες απαιτείται ένας συνδυασμός προϋπηρεσίας και προσόντων» ανέφερε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την άποψη ότι, η μη ύπαρξη ενός δεύτερου πτυχίου δεν σημαίνει απαραίτητα και αποκλεισμό του εκπαιδευτικού. Ωστόσο, ο κ. Καλημερίδης εξήγησε ότι τα προσόντα αποτελούν πλέον απαραίτητη προϋπόθεση για μία καλή θέση των εκπαιδευτικών στους πίνακες προσλήψεων, καθώς ένας συνάδελφος που θα αποκτήσει στην πορεία ένα επιπλέον πτυχίο ή πιστοποιητικό μπορεί να ανέβει στην κατάταξη, αφήνοντας τους υπόλοιπους αρκετά πίσω. Διευκρίνισε δε ότι, ο Σύλλογος δεν είναι αντίθετος στη βελτίωση της επιστημονικής κατάρτισης των εκπαιδευτικών, εκτιμώντας πως, αυτή θα έπρεπε να γίνεται μέσω οργανωμένων και επιμορφωτικών δράσεων και όχι μέσω της ακαδημαϊκής αγοράς. Πρόσθεσε δε ότι, το νομοσχέδιο βάλλει πολύ περισσότερο τα νέα παιδιά που αυτή τη στιγμή σπουδάζουν, χωρίς να γνωρίζουν αν θα βρουν ποτέ μία θέση εργασίας.

Καταλήγοντας, ο κ. Καλημερίδης υποστήριξε ότι οι διορισμοί που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Παιδείας για τα σχολικά έτη 2020-21 και 2021-22 δεν είναι παρά μια ακόμα προεκλογική υπόσχεση χωρίς αντίκρισμα, όπως οι 20.000 διορισμοί που υπόσχονταν οι προηγούμενοι υπουργοί Παιδείας τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Μ. Παραμυθιώτου: «Κάθε χρόνο χρειαζόμαστε συγκεκριμένο αριθμό εκπαιδευτικών»

Από την πλευρά της, η κ. Παραμυθιώτου εξήγησε πως είτε γίνουν άμεσα μόνιμοι διορισμοί είτε όχι, δεν θα υπάρξει αλλαγή στον αριθμό των εκπαιδευτικών που θα απασχοληθούν στο νομό μας, καθώς οι ανάγκες είναι συγκεκριμένες και σταθερές. Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφέρει, ότι τόσο πέρυσι όσο και φέτος, οι προσλήψεις αναπληρωτών ήταν πολλές και έγκαιρες. «Είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση, κανένα σχολείο μας δεν είχε κενά από το πρώτο κιόλας κουδούνι κι αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Είναι η κανονικότητα που θα έπρεπε να υφίσταται σε σχέση με τη στελέχωση», ανέφερε χαρακτηριστικά, διαβεβαιώνοντας τα μέλη του Συλλόγου ότι θα μεταφέρει τις θέσεις τους τόσο στον Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όσο και στο Υπουργείο Παιδείας.