Συνεργασία του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου

Ασφαλή Χρήση του Διαδικτύου από τα παιδιά

  • Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου, 2020 - 06:15

Ενημερωτική διάλεξη-παρουσίαση σχετικά με την Ασφαλή Χρήση του Διαδικτύου από τα παιδιά διοργανώνουν μέσω τηλεσεμιναρίου, το Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου, τα Ράλλεια Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία Πειραιά, το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου σε συνεργασία με το EUROPE DIRECT του Δήμου Ναυπλιέων και το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

Το Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου συμμετέχει στο πλαίσιο της συνέργειας με εκπαιδευτικούς-πρεσβευτές της ευρωπαϊκής δράσης eTwinning.

Η ενημέρωση απευθύνεται κυρίως σε γονείς και κηδεμόνες μαθητών/τριών Τετάρτης (Δ΄), Πέμπτης (Ε΄) και Έκτης (Στ΄) Δημοτικού. Η παρουσίαση δεν θα είναι γενικού χαρακτήρα ενημέρωσης για το διαδίκτυο αλλά θα περιέχει οδηγίες χρήσης και θα αναλυθούν επίκαιρα θέματα όπως η προστασία των παιδιών από την υπερβολική ενασχόληση, η χρήση των κοινωνικών δικτύων και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν, οι κίνδυνοι που απορρέουν από την ενασχόληση με το online gaming, το πως μπορούμε να εγκαταστήσουμε γονικό έλεγχο στις συσκευές που χρησιμοποιεί το παιδί, η ενεργοποίηση της λειτουργίας περιορισμένης πρόσβασης στο YouTube κ.α.

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί την Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 18:30, μέσω διαδικτύου (webinar).

Όποιος γονέας ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στην ενημερωτική διάλεξη-παρουσίαση (webinar) θα πρέπει να συμπληρώσει την φόρμα συμμετοχής: https://saferinternet4kids.gr/forms/webinar-9-12-2020/

Τις επόμενες ημέρες θα σταλεί στην προσωπική του διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e mail) o σύνδεσμος της τηλεδιάσκεψης. Ακολουθείται η συγκεκριμένη διαδικασία προκειμένου να διασφαλιστούν τα προσωπικά δεδομένα των συμμετεχόντων.

Για την καλύτερη οργάνωση της ενημερωτικής διάλεξης-παρουσίασης μέσω διαδικτύου (webinar) οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν εκ των προτέρων τυχόν ερωτήσεις ή θέματα στα οποία θα ήθελαν να αναφερθούν οι ομιλητές.

Safer Internet 4 Kids

To Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου ξεκίνησε να λειτουργεί από το Ιούλιο του 2016 υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και πιο συγκεκριμένα του Ινστιτούτου Πληροφορικής. Είναι επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα των Πανευρωπαϊκών Οργανισμών INSAFE / INHOPE που χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο καθώς και ο αναγνωρισμένος εκπρόσωπος της Ελλάδας για το Expert Group on Safer Internet for Children της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παρέχει ενημέρωση, βοήθεια και υποστήριξη στους μικρούς και μεγάλους χρήστες του διαδικτύου με την ανάπτυξη τριών διακριτών δράσεων:

Μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids.gr μπορεί κανείς να ενημερωθεί και να αντλήσει υλικό σχετικό με την ασφαλή χρήση του Ίντερνετ και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων με το οποίο μπορεί με τη σειρά του να ενημερώσει διαδραστικά παιδιά και νέους κάθε ηλικίας. Το ενημερωτικό αυτό portal απευθύνεται τόσο σε γονείς και εκπαιδευτικούς όσο και σε εφήβους και παιδιά και περιλαμβάνει κατάλληλο πολυμεσικό υλικό το οποίο είναι εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με Αρ. Πρωτ.: Φ.2.1/ΠΜ/ 177197/Δ7.

Μέσω της συμβουλευτικής γραμμής Βοήθειας Ηelp-line (διαθέσιμη τηλεφωνικά στο 210-6007686 και μέσω του ιστοχώρου www.help-line.gr), εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές για εξειδικευμένα θέματα που σχετίζονται με τη υπερβολική ενασχόληση στο διαδίκτυο, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και άλλους προβληματισμούς σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των διαδικτυακών παιχνιδιών.

Και μέσω της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο του διαδικτύου SafeLine (http://www.safeline.gr/), δέχεται καταγγελίες για παιδική κακοποίηση και παράνομη χρήση του διαδικτύου και συνεργάζεται τόσο με την Ελληνική αστυνομία όσο και με την INTERPOL μέσω του Ευρωπαϊκού οργανισμού INHOPE. H SafeLine είναι δηλαδή ένα κομμάτι ενός μεγάλου παζλ, μιας και η καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου του Ίντερνετ είναι υπόθεση παγκόσμιας κλίμακας και δεν περιορίζεται από εθνικά σύνορα.