“Σκυταλοδρομία” άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς από το ΚΕΠΕΑ Σύρου

Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον & την Αειφορία Σύρου – Ερμούπολης, φέτος έχει θέσει πολλούς στόχους. Ένας από αυτούς είναι να παρακινήσει τα σχολεία του νησιού να ασχοληθούν με την άυλη κληρονομιά του τόπου μας. Μετά το λουκούμι και το 3ο Δημοτικό, σειρά πήρε το 4ο δημοτικό και ο στεφανωτός χαρταετός, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν άρμεγμα και γροθοτυράκια, ξυλόφουρνος και ψαθούρια με τη συμμετοχή των δημοτικών σχολείων Άνω Σύρου και Ποσειδωνίας.

Οι μικροί κινηματογραφιστές της Σύρου

Τα παιδιά, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών του ΚΕΠΕΑ, παίρνουν κάμερες, μικρόφωνα και ακουστικά και συμμετέχουν στις κατασκευές και παρασκευές αντικειμένων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο τέλος κάθε δράσης, ακολουθεί η διαδικασία του μοντάζ και η δημιουργία ντοκιμαντέρ.

Όπως εξηγεί ο προϊστάμενος του ΚΕΠΕΑ, Χρήστος Κόλλιας, η εκπαιδευτική διαδικασία ακολουθεί κάθε φορά κάποια συγκεκριμένα βήματα. Αρχικά γίνεται μία πρώτη συνάντηση με τα παιδιά όπου συζητούν, ανακαλύπτουν και μαθαίνουν σημαντικές και χρήσιμες πληροφορίες για το θέμα με το οποίο θα ασχοληθούν, φτιάχνουν ένα ερωτηματολόγιο για τον άνθρωπο στον οποίο θα πάρουν συνέντευξη και μαθαίνουν κάποια βασικές λειτουργίες της κάμερας. Στη συνέχεια, γίνεται η συνάντηση με τον συνεντευξιαζόμενο στον χώρο όπου θα γίνουν τα γυρίσματα. Τα παιδιά, σκηνοθετούν, παίρνουν συνεντεύξεις και συμμετέχουν δραστικά στη δημιουργική διαδικασία. Το τελευταίο στάδιο αποτελεί το μοντάζ το οποίο επίσης γίνεται με τη συμμετοχή των μαθητών.

Σύμφωνα με τον κ.Κόλλια, σκοπός της δράσης είναι να δοθεί μία ώθηση στα σχολεία να ασχοληθούν τόσο με τον κινηματογράφο όσο και με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, ευελπιστώντας ότι θα βρεθούν εκπαιδευτικοί που θα αγαπήσουν και θα αναλάβουν να συνεχίσουν αυτό το έργο, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός άτυπου μαραθωνίου ντοκιμαντέρ άυλης κληρονομιάς που ίσως αν μπορέσει να εξελιχθεί σε ετήσιο φεστιβάλ του νησιού.

Με τη γνώση του παρελθόντος και με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον

Αφορμή για τη δημιουργία αυτής της δράσης στάθηκε επίσης η ανάγκη για γνωριμία των παιδιών με τον τρόπο παραγωγής και δημιουργίας αντικειμένων και προϊόντων με τα ίδια τους τα χέρια και με φυσικές ύλες, κάτι που τείνει να εξαλειφθεί στις καταναλωτικές κοινωνίες. “Εμείς την άυλη κληρονομιά δεν την βλέπουμε ως κάτι που ανήκει στο παρελθόν. Τη βλέπουμε ως μέσο για να αντλήσουμε έμπνευση, να αποκτήσουμε γνώσεις και εμπιστοσύνη στις ικανότητές μας. Η άυλη κληρονομιά για εμάς έχει περισσότερο σχέση με το μέλλον και την αειφορία. Είναι ματιά στο μέλλον και όχι επιστροφή στις ρίζες” εξηγεί ο κ.Κόλλιας και συμπληρώνει ότι “παράλληλα, υπάρχει και η οικολογική πλευρά του θέματος. Όσο λιγότερο αγοράζουμε, τόσο λιγότερες πρώτες ύλες, ενέργεια , πλαστικά σπαταλάμε και τελικώς, τόσο λιγότερα σκουπίδια παράγουμε”.

Ο κ. Κόλλιας, κλείνοντας, θέλησε να τονίσει κι ένα ακόμα πολύ σημαντικό στοιχείο αυτής της δράσης που είναι η μεγάλη χαρά με την οποία οι παππούδες και οι γιαγιάδες προσφέρθηκαν να βοηθήσουν τα παιδιά, να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις τους και να τους δείξουν όσα ξέρουν, αντλώντας και οι ίδιοι ζωή από τις συναντήσεις τους με τους μικρούς μαθητές. “Αυτή η επαφή μικρών και μεγάλων είναι μία ακόμα επιτυχία του προγράμματος”, λέει χαρακτηριστικά.

Τα ντοκιμαντέρ των παιδιών θα παρουσιαστούν στην Οικο-γιορτή που σχεδιάζει το ΚΕΠΕΑ για τις 17-18 Ιουνίου με τη συμμετοχή σχολείων, τοπικών παραγωγών και φορέων στην έπαυλη Τσιροπινά.