Ομιλητής σε Συνδιάσκεψη των παράκτιων περιφερειών της Ευρώπης ο Ν. Χρυσόγελος

  • Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2013 - 09:05

Τις θέσεις του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με την πολιτική συνοχή, το ρόλο των περιφερειών τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, τη θαλάσσια στρατηγική, την πολιτική για την αλιεία, την ανανεώσιμη ενέργεια και την αναζωογόνηση των ναυπηγείων μέσω της πράσινης στροφής τους παρουσίασε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Νίκος Χρυσόγελος, στη Συνδιάσκεψη των Ευρωπαϊκών Παράκτιων / ΘαλάσσιωνΠεριφερειών (CPMR), στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι από 250 περιφέρειες της Ευρώπης. Πρόκειται για ένα φόρουμ πολιτικού διαλόγου, ανταλλαγής εμπειριών και ανάπτυξης συνεργασιών αλλά και ουσιαστικού επηρεασμού των ευρωπαϊκών πολιτικών.

Ο Νίκος Χρυσόγελος είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου, είναι εισηγητής των Πράσινων σε θέματα κοινωνικής συνοχής, συμμετέχει στον τριμερή διάλογο (Ευρωκοινοβούλιο, Κομισιόν, Συμβούλιο – Προεδρεία για οριστικοποίηση συμφωνίας για Κανονισμό Ταμείου Συνοχής). Παρακολουθεί στενά τα θέματα περιφερειακής ανάπτυξης και νησιωτικότητας. Ήταν εισηγητής για λογαριασμό της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας κι Ασφάλειας Τροφίμων έκθεσης για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας κι Αλιείας που υπερψηφίστηκε στις 28/11/2013. Συμμετέχει σε ad hoc επιτροπή ευρωβουλευτών για θέματα ναυπηγείων. Έχει οργανώσει πολλές εκδηλώσεις διαλόγου για θέματα ανανεώσιμης ενέργειας, θαλάσσιας στρατηγικής, αλιείας.

Στην τοποθέτηση του χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. ελλειμματικό, σημειώνοντας ότι “θα μειωθεί τόσο σε σχέση με την περίοδο 2007-2014 όσο και σε κρίσιμους τομείς σε μια εποχή βαθιάς οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής κρίσης. Ένας ουσιαστικός, με έμφαση στην κοινωνική συνοχή, την απασχόληση, τη βιώσιμη οικονομία, την αντιμετώπιση της κλιματικής και περιβαλλοντικής κρίσης και με επαρκείς πόρους ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, θα μπορούσε να είναι βασικό εργαλείο επενδύσεων κι αντιμετώπισης της σημερινής πολύπλευρης κρίσης. Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν όμως οι κυβερνήσεις στο Συμβούλιο της 8ης Φεβρουαρίου είναι ανεπαρκής και δε ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών, τόσο από άποψη διαθέσιμων κονδυλίων όσο και κυρίως ποιότητας, μια και κάνει σημαντικές περικοπές στην κοινωνική συνοχή, στην έρευνα και καινοτομία, ενώ είναι τραγικός σε θέματα αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων ή της φτώχειας”.

Όσον αφορά στο ρόλο των περιφερειών της Ευρώπης, τόνισε ότι «χρειάζεται αλλά και μπορούν να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο και να πιέσουν αποφασιστικά τις κυβερνήσεις και την ΕΕ για έξοδο από την κρίση με ενίσχυση της αλληλεγγύης, των πολιτικών κοινωνικής συνοχής και σύγκλισης, αλλαγών στην οικονομία. ”. Για θέματα περιφερειακής πολιτικής ο κ. Χρυσόγελος μίλησε με εκπροσώπους περιφερειών και πρότεινε να υπάρξουν σεμινάρια καλών πρακτικών σε θέματα αποτελεσματικής οργάνωσης και συμμετοχικού σχεδιασμού της περιφερειακής ανάπτυξης, που θα βοηθήσουν τις ελληνικές περιφέρειες.

Παρουσίασε, επίσης, μια πρόταση για κοινή συνεργασία περιφερειών, ναυπηγείων, ιδιωτικών ή συνεταιριστικών ναυτιλιακών εταιριών, στο πλαίσιο μιας “Γαλάζιας Σύμβασης Δημοσίου – Ιδιωτικού” για την κατασκευή, με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (όπως προβλέπει η στρατηγική LeaderShip 2020), πλοίων που θα κινούνται αξιοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (με συστήματα τροφοδότησης εν πλω και στα λιμάνια), ώστε να είναι βιώσιμες οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις (σήμερα βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της υψηλής τιμής των καυσίμων).