Επανήλθε το κλιμάκιο της Τρόικας

Τετραμηνιαία αξιολόγηση

Από το υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησαν εχθές το μεσημέρι, οι τεχνοκράτες της τρόικας, τον έλεγχο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, που επί τέσσερεις μήνες θα ζητήσει από όλα τον υπουργό Οικονομικών απόδοση «λογαριασμού», τόσο όσον αφορά στη συμμόρφωση με υλοποίηση των προαπαιτούμενων, όσο και το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015-2016.

Η πρώτη φάση

Ο τετραμηνιαίος έλεγχος της τρόικας θα πραγματοποιηθεί σε τρία στάδια, με πρώτο αυτόν που ξεκίνησε και θα διαρκέσει έως τις 10 Οκτωβρίου και θα αφορά στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων ώστε να συνταχθεί θετική έκθεση πριν την εκταμίευση της δόσης του 1 δις ευρώ.

Σε αυτό το πρώτο στάδιο θα τεθούν τα θέματα που αφορούν στις αμυντικές βιομηχανίες της χώρας ΕΑΣ , ΕΛΒΟ και τη ΛΑΡΚΟ, με ζητούμενο από την τρόικα να υπάρξουν μαζικές απολύσεις ώστε να αποφευχθεί το λουκέτο, που είναι το εναλλακτικό σενάριο.

Εκ μέρους της Ελληνικής πλευράς κατατίθεται η πρόταση για ιδιωτικοποίηση της Λάρκο, ενώ από τους 2.200 υπαλλήλους που συνολικά απασχολούνται και στις τρεις εταιρείες, θα απολυθούν περί τα 1.000 άτομα. Ειδικά από την ΕΑΣ, που απασχολεί 850 εργαζομένους υπολογίζεται να απολυθούν 500 εξ αυτών.

Επίσης θα απαιτηθεί η απελευθέρωση του ΤΑΙΠΕΔ ώστε να προχωρήσει το σχέδιο ίδρυσης εταιρείας στο εξωτερικό, που θα αναλάβει τη διαχείριση της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου.

Εκτός αυτών στον πρώτο έλεγχο συμπεριλαμβάνεται η μεταβολή του Κώδικα των δικηγόρων, αλλά και η εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας με το πρώτο και δεύτερο κύμα υπαλλήλων.

Συνέχεια με επικαιροποίηση

Κενό θα υπάρξει, κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καθώς στις 11-13 θα πραγματοποιηθεί η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ και στις 14 Οκτωβρίου η συνεδρίαση του Eurogroup.

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο θα ξεκινήσει δεύτερο στάδιο των διαπραγματεύσεων, κατά το οποίο θα ζητηθεί η επικαιροποίηση του Μνημονίου και η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2015- 2016, το οποίο από την τρόικα υπολογίζεται στα 4-5 δισ. ευρώ, ενώ η ελληνική κυβέρνηση το υπολογίζει στα 2,5 δισ. ευρώ. Έναντι σε αυτό η κυβέρνηση ευελπιστεί να έχει καταφέρει να έχει τα στοιχεία εκείνα που θα της επιτρέψουν να παίξει το χαρτί του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Πάντως εκ μέρους του ΔΝΤ το δημοσιονομικό κενό αναμένεται να φτάσει στα 10,9 δις ευρώ, όμως αυτό θα απασχολήσει την τρόικα κατά το τρίτο στάδιο της αξιολόγησης, το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου.