Ο Ν. Συρμαλένιος για τη νησιωτικότητα

  • Τρίτη, 8 Απριλίου, 2014 - 06:10

Στο Ευγενίδιο Ίδρυμα, παρουσία της Επιτρόπου Αλιείας και Θαλασσινών Υποθέσεων, Μαρίας Δαμανάκη, διοργανώθηκε ημερίδα για την νησιωτικότητα από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Στην ημερίδα παρευρέθηκε και ο βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος, ο οποίος κατά την τοποθέτηση του σχολίασε ότι η υπόθεση της νησιωτικότητας απαιτεί τη συμμετοχή πολιτικών και κοινωνικών φορέων ώστε να χαραχθεί μια κοινή πολιτική και στρατηγική διεκδίκηση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως δήλωσε ο ίδιος είναι σημαντικό να διεκδικηθούν και να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια και όχι να γίνεται αποδεκτό, λόγω ανάπτυξης κάποιων νησιών, ο αποκλεισμός του Νοτίου Αιγαίου από κονδύλια υποδομών.

Στη συνέχεια ο βουλευτής Κυκλάδων υπενθύμισε στους παρευρισκομένους ότι πριν την οικονομική κρίση τα νησιά διεκδικούσαν μια βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη, κάτι το οποίο δεν υλοποιείται λόγω των μνημιακών πολιτικών που έχουν επιβληθεί στη χώρα. Οι επιπτώσεις των πολιτικών που προωθεί η κυβέρνηση είναι εμφανείς και οδηγούν στη μείωση των επιδοτήσεων στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, κάτι το οποίο έχει άμεσο αντίκτυπο στις κοινωνίες των νησιών που εξαρτώνται από την ακτοπλοΐα, στην κατάργηση των φοροαπαλλαγών στα μικρά νησιά, στην κατάργηση πολλών υπηρεσιών όπως ΔΟΥ, ΙΚΑ, επιθεωρήσεις εργασίας, τελωνεία και ειρηνοδικεία και στην δραματική υποβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών υγείας.

Για την εξομάλυνση της κατάστασης που επικρατεί στα νησιά ο κ. Συρμαλένιος πρότεινε να συνεχίσει το ισχύον καθεστώς μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο Αιγαίο, να επανέρθει το σύστημα φοροαπαλλαγής των κατοίκων και των μικρών επιχειρηματιών των μικρών νησιών, η κατοχύρωση ενός ελάχιστου δημόσιου συγκοινωνιακού δικτύου, η δημιουργία ενός δημοσίου κοινωνικού φορέα ακτοπλοΐας κατά τα πρότυπα σκανδιναβικών χωρών χωρίς όμως να καταργήσει τις ιδιωτικές εταιρείες, η στήριξη της πρωτοβάθμιας υγείας, με κίνητρα για στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας μέσα από τη δημιουργία περιφερειακών ΕΚΑΒ, η προώθηση του ποιοτικού τουρισμού, με αξιοποίηση όλων των εναλλακτικών μορφών, με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η στηριξη της αγροτικής παραγωγής, με μείωση κόστους παραγωγής για διακίνηση ντόπιων προϊόντων, η αξιοποίηση των ΑΠΕ, δίνοντας βάση στο σεβασμό και στον φυσικό πλούτο και αποκλείοντας την εγκατάσταση των βιομηχανικών ΑΠΕ που εξυπηρετούν τα ιδιωτικά συμφέροντα, ο χωροταξικός σχεδιασμός ανά νησί και τέλος η δημιουργία περιβαλλοντικών υποδομών στο θέμα των απορριμμάτων, λυμάτων και αποβλήτων.

Για να υλοποιηθούν όλοι αυτοί οι στόχοι ο βουλευτής τόνισε την ανάγκη εμπλοκής των συναρμόδιων φορέων και των νησιωτικών κοινωνιών.

Ετικέτες: