Αποχωρήσαντες και αμετακίνητοι του κυβερνητικού ανασχηματισμού

Πολιτικά μηνύματα και ισορροπίες

Τα πολιτικά μηνύματα του πρωθυπουργού, οι ισορροπίες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και οι προτεραιότητες των νέων υπουργών είναι τα σημεία που σηματοδοτούν την επόμενη ημέρα του ανασχηματισμού.

Ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης εχθές το μεσημέρι, η οποία αύξησε τα μέλη της από 42 σε 46, με την καθιερωμένη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου να ακολουθεί και να ολοκληρώνεται η μετάβαση στο νέο σχήμα με την διαδικασία παράδοσης-παραλαβής των υπουργικών χαρτοφυλακίων.

Δεκαεπτά είναι συνολικά τα νέα πρόσωπα που μπαίνουν στην κυβέρνηση εκ των οποίων οι 8 είναι νέοι υπουργοί, ένας αναπληρωτής υπουργός και 8 νέοι υφυπουργοί.

Με την επιλογή των προσώπων που θα αποτελούν πλέον το νέο κυβερνητικό σχήμα, ο Αντώνης Σαμαράς επιχείρησε να διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση, κατευνάζοντας παράλληλα τις όποιες ανησυχίες των δανειστών, την απαρέγκλιτη συνέχιση της συγκεκριμένης πολιτικής του.

Παράλληλα επιχειρήθηκε από τον πρωθυπουργό η διατήρηση της ενδοκυβερνητικής ισορροπίας, κατόπιν και των έντονων πιέσεων που ασκήθηκαν από τον κυβερνητικό του εταίρο, με την απαίτηση η κυβερνητική εκπροσώπηση του κόμματος του να μην ακολουθήσει τα πτωτικά ποσοστά των εκλογών.

Η επιλογή των προσώπων

Η συνέχιση της ίδιας πολιτικής προοπτικής της κυβέρνησης γίνεται εμφανής και από την επιλογή των νέων προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα, τα οποία ουσιαστικά αποτελούν συνέχεια των προηγούμενων. Παράλληλα επιχειρήθηκε η τόνωση του ρεύματος της λαϊκής δεξιάς, όπως διαφαίνεται από τους εκφραστές της που συμπεριλήφθηκαν στον ανασχηματισμό και ειδικά από εκλογικές περιοχές, όπως η Β΄ Αθηνών όπου η Ν.Δ. κατέγραψε μείωση των ποσοστών της.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της συνέχειας που υποδηλώνει ο ανασχηματισμός είναι η αντικατάσταση του Γιάννη Στουρνάρα από τον Γκίκα Χαρδούβελη, που αποτελεί επιλογή η οποία είναι ικανή να πείσει τους δανειστές για συνέχιση της τήρησης των συμφωνηθέντων.

Εκπρόσωποι της λαϊκής δεξιάς χαρακτηρίζονται οι νεοεισαχθέντες Αργύρης Ντινόπουλος ως αντικαταστάτης του Γιάννη Μιχελάκη, ο Κώστας Τασούλας που αντικατέστησε τον Πάνο Παναγιωτόπουλο, αλλά και οι υφυπουργοί Γεράσιμος Γιακουμάτος και Κατερίνα Παπακώστα και οι δύο τις εκλογικής περιφέρειας Β΄Αθηνών, όπως ομοίως και η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

Όσον αφορά στην απομάκρυνση από την κυβέρνηση του Άδωνι Γεωργιάδη και την είσοδο του Μάκη Βορίδη, είναι περιττό να υπενθυμισθούν οι κοινές πολιτικές τους καταβολές και ιδεολογικές τους τοποθετήσεις.

Από την πλευρά των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που εκπροσωπείται με 13 εκπροσώπους στην κυβέρνηση, εισέρχονται νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση με τον κυβερνητικό εταίρο να κατέχει 4 θέσεις υπουργών με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ως αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον Μιχάλη Χρυχοχοΐδη υπουργό Υποδομών, τον Γιάννη Μανιάτη υπουργό Περιβάλλοντος, και τον Ανδρέα Λοβέρδο υπουργό Παιδείας.

Ως αναπληρωτές υπουργοί από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ είναι στο Εθνικής Άμυνας η Φώφη Γεννηματά, η Εύη Χριστοφιλοπούλου στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος στο υπουργείο Υγείας και στο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Πάρις Κουκουλόπουλος.

Τέλος καταλαμβάνει και 5 θέσεις υφυπουργών με τον Βασίλη Κεγκέρογλου στο υπουργείο Εργασίας, τον Δημήτρη Κούρκουλα στο υπουργείο Εξωτερικών, στο υπουργείο Εσωτερικών τον Γιώργο Ντόλιο, στο υπουργείο Ανάπτυξης τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και την Άντζελα Γκερέκου στο υπουργείο Πολιτισμού.

Οι αποχωρήσαντες και οι αμετακίνητοι

Ριζικές αλλαγές καταγράφηκαν σε 4 υπουργεία και σε 7 δεν υπήρξε καμία μεταβολή, ενώ μόνο σε 2 η μεταβολή ήταν αμελητέα.

Συγκεκριμένα στα υπουργεία Υγείας, Παιδείας, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, υπήρξε συνολική αντικατάσταση των προσώπων, ενώ στα υπουργεία Εξωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υποδομών, Περιβάλλοντος, Δικαιοσύνης, Ναυτιλίας και Τουρισμού η σύνθεση τους υπήρξε αμετακίνητη και μόνο στο υπουργείο Ανάπτυξης παρέμεινε ίδιος μόνο ένας υφυπουργός και στο Εθνικής Άμυνας αντικαταστάθηκε μόνο ένας υφυπουργός.

Στο υπουργείο Εργασίας που έχει να φέρει εις πέρας τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας ως προς τα εργασιακά και ασφαλιστικά, παραμένει αμετακίνητος ο Γιάννης Βρούτσης, καθώς έλαβε από τον πρωθυπουργό θετικό πρόσημο αποδοτικότητας σε αυτό που κλήθηκε να υπηρετήσει, όπως άλλωστε και ο υφυπουργός Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος είχε υπ’ ευθύνη του τα εργασιακά.

Επιπλέον το υπουργείο ενισχύθηκε με δύο νέες θέσεις υφυπουργών που καταλαμβάνουν οι Αντώνης Μπέζας και Γιάννης Πλακιωτάκης, οι οποίοι αναλαμβάνουν τους τομείς κοινωνικής ασφάλισης και τα επιδοτούμενα προγράμματα αντίστοιχα.

Στο υπουργείο παιδείας υπήρξε ριζική αντικατάσταση προσώπων, με τον Ανδρέα Λοβέρδονα αναλαμβάνει νέος υπουργός, που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, την κινητικότητα των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων, αλλά και την μεταβολή του συστήματος των πανελληνίων εξετάσεων.

Τώρα ο νέος υπουργός θα κληθεί να φέρει εις πέρας την αναθεώρηση του άρθρου 16, που αφορά στα μη κρατικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, όπως περιλαμβάνονται στις πρωθυπουργικές προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ενώ αξίζει να σημειωθεί η άρνηση ψήφισης το 2012 του νόμου για τα ΑΕΙ, χαρακτηρίζοντας τον τότε ως αντιμεταρρύθμιση, σημειώνοντας η βιασύνη νομοθέτησης υποδηλώνει πρόβλημα δημοκρατικής νομιμοποίησης.

Οι πρώτες δηλώσεις της νέας υφυπουργού Υγείας, Κατερίνας Παπακώστα, για τις προτεραιότητες που θέτει είναι η συνεργασία με γιατρούς και φαρμακοποιούς χωρίς συντεχνιακούς όρους, άφησε ουσιαστικά αιχμές για τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος πλήρωσε με την αντικατάσταση του, τις αντιπαλότητες που δημιούργησε με επαγγελματικούς φορείς και συνδικαλιστές του χώρου.

Στο πλέον νευραλγικό δε υπουργείο Οικονομικών, ο νέος τεχνοκράτης Γκίκας Χαρδούβελης, έρχεται ως συνέχεια των μη πολιτικών προσώπων που αναλαμβάνουν από τα μνημόνια και μετά τον ρόλο των άμεσων συνομιλητών με τους δανειστές, μετά τους

Λουκά Παπαδήμο, Γιάννη Στουρνάρα και Χάρη Θεοχάρη.

Πρωτίστως καλείται να αντιμετωπίσει το ΔΝΤ που έχει θέσει τα προαπαιτούμενα για την ελάφρυνση του χρέους και την εκταμίευση των δόσεων, μέσω της έκθεσης αξιολόγησης που δημοσιοποίησε την πρώτη μέρα του ανασχηματισμού.

Ήδη με την ανάληψη των καθηκόντων του πρέπει να ξεκινήσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις για την εκταμίευση των δόσεων του τρέχοντος και του επόμενου μήνα, ενώ στα θετικά του νέου υπουργού προσμετράται η εκ των προτέρων γνωριμία του με τους εκπροσώπους της τρόικας Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς.

Ετικέτες: